Военнокръжният съд задържа за постоянно един от обвинените в шпионаж

Военнокръжният съд задържа за постоянно един от обвинените в шпионаж

Обвинените в шпионаж застанаха пред съда в петък. Мерките им за неотклонение се разглеждат от Военнокръжния съд в Съдебната палата, припомня Нова телевизия.

Групата от 6 души, за която прокуратурата твърди, че е извършвала разузнавателни действия в полза на Русия, беше заловена преди два дни. Един от обвинените е пуснат под „парична гаранция”, защото е сътрудничил на разследващите органи. Сред задържаните има както действащи офицери и служители в Министерството на отбраната, така и бивши сътрудници на военното ведомство.

Ако обвинението бъде доказано в съда, ги заплашват присъди от 10 години до доживотен затвор.

Исканията на обвинението са внесени малко след 6 ч. сутринта в петък. Освен Иван Илиев, който е уличен като резидент и ръководител на групата, бивш шеф във военното разузнаване, друг обвиняем е Любомир Медаров, който понастоящем ръководи секретната регистратура на Народното събрание, но преди това е работил за военното разузнаване заедно с Иван Илиев. Задържан при акцията е и заместник-началникът на бюджетната дирекция в МО полк.Петър Петров.

Във връзка с производството по мерките на задържаните са командировани военни прокурори от цялата страна, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени.

След близо 12 часа заседания на два отделни състава на Военния съд, полк. Петров в крайна сметка бе оставен в ареста. Защитата на Петров - адв.Петър Петков - обясни, че задържането му било незаконосъобразно и необосновано. Причината - прокуратурата не посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация. По думите на защитата полк Петров има безупречна служба в МО.

От видеото, разпространено от прокуратурата в петък, се разбира, че полк. Петров и ръководителят на групата, наречен от обвинението "резидент", са се срещали по тъмно, за да играят тенис. Именно там е ставала размяната на секретна информация и пари, между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Продължават заседанията по другите искания за задържания на участниците в групата.

Очаква се те да приключат след полунощ.

Още по темата

Гешев поздрави Стефан Петров за избора му за член на ВСС

Предишна новина

Задържаха брата на Димитър Рачков - ударил полицейска кола и отказал проверка за наркотици

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  RRR | нерегистриран
  2
  -1

  Нито един друг съд.

 2. 2
  изумен | нерегистриран
  3
  0

  Военния съд още ли не е закрит?!

 3. 1
  ?!? | нерегистриран
  8
  0

  Кой друг съд в страната гледа като 5 отделни дела 5-те мерки за неотклонение на обвиняеми по едно и също досъдебно производство? Че даже ги разделили и в два съдебни състава. И после - защо били малко военните съдии и прокурори?!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.