Временен шеф на съд ще се избира по старшинство

 Временен шеф на съд ще се избира по старшинство

С 13:0 гласа "за" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши принципът, по който ще се избира временен председател на определен съд, да е по старшинство измежду заместниците на титуляра или измежду редовите съдии в съответния съд (бел.ред. ако титулярът няма заместници).

Предложението дойде от Комисията по атестиране и конкурси (КАК), а повод за него стана оставката на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов и последвалите спорове кой да бъде назначен за и.ф. председател на съда.

Конкретната формулировка на диспозитива, който бе приет с категорично мнозинство, гласи: "КАК предлага при отстраняване от длъжност на административния ръководител функциите на административен ръководител до избирането на нов, се осъществяват от един от неговите заместници – най-старшият, определен от съответната колегия на Висшия съдебен съвет".

Въпреки впечатляващото единомислие сред съдебните кадровици, стартира дебат за нюансите на решението. Обсъдена бе и хипотезата да няма съгласие от страна на определения и.ф. председател на съответния съд. "Това решение цели да доведе до отстраняване на хипотезата за това, че няма желаещи за кандидати за определената позиция. Моето предложение е да допълним принципното решение и да се прилага и за случаите, които и към момента са висящи, какъвто е този със съда във Велинград", коментира Драгомир Кояджиков.

Тук се намеси представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който попита кой ще сезира съдийската колегия за казуси, при които дадени съдилища остават без административен ръководител и се налага назначаването на и.ф.?

"Няма нужда от сезиране. Дирекцията "Съдебни кадри и конкурси на магистратите" ще информира колегията кои са заместниците, кои са възможните предложения и на тази база ще взимаме решение",уточни зам.-шефът на КАК Красимир Шекерджиев.

Намеси се Боряна Димитрова, която повдигна въпроса за това как следва да постъпи съдийската колегия, ако никой по старшинство в съответния съд не се съгласи да заеме поста.

"В текста е записано, че не е необходимо съгласие", отговори Драгомир Кояджиков.

Предложение за втори диспозитив на предложението дойде от Атанаска Дишева.  При хипотезата, че няма подходящ съдия в съответния съд, предложение за и.ф. може да се направи и от председателя на горестоящия съд или от член на съдийската колегия на ВСС. Уточнението бе посрещнато от съдебните кадровици с 8:5 гласа "за".

Дискусията бе прекъсната от Цветинка Пашкунова.

"Нека да подкрепим предложение на КАК. Струва ми се рационално, съобразено е и с оперативността, която колегията трябва да предложи. За хипотезата, която госпожа Димитрова предложи, ще решаваме в конкретната ситуация", заключи Пашкунова.я

Съдийската колегия на ВСС в спор как да възстанови бивш кадровик

Предишна новина

Съдийската колегия на ВСС не уважи предложение за атестиране на съдия във ВКС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  х | нерегистриран
  6
  0

  Има си в ЗСВ текст за старшинството, четете си го...(до 1 и 2)

 2. 2
  | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #1 от "Извинете, но не вдявам - | нерегистриран":
  "най-старшият" по възраст или "най-старшият" по стаж?  естествено, по стаж

 3. 1
  Извинете, но не вдявам - | нерегистриран
  4
  -6

  "най-старшият" по възраст или "най-старшият" по стаж?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.