Временният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура се кандидатира за титуляр

Временният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура се кандидатира за титуляр

Настоящият изпълняващ функциите ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов е вторият кандидат за титуляр на обвинението в третата поред конкурсна процедура. Неговият опонент в конкурса е прокурорът от Специализираната прокуратура Росен Радев.

Професионалният път на прокурор Найденов в съдебната система започва през 1992 година като следовател в Окръжния следствен отдел към МВР, бил е административен ръководител на Районна прокуратура - Асеновград, прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, заместник на ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура, а от март м.г. , след като тогавашният ръководител Даниела Попова напусна поста по лични причини, до момента е временен ръководител на същото обвинение.

В концепцията си той посочва, че през последните години се наблюдава намаляване в процентно отношение броя на върнатите наказателни дела от Специализиран наказателен съд, спрямо броя на внесените със съответен прокурорски акт досъдебни производства. "Най-честите причини за прекратяване на производството и връщане на делата са допуснати пропуски при изготвяне на обвинителния акт и такива в хода на досъдебното производство отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правата на обвиняемите или пострадалите лица. Една от основните причини за съществуването на тези слабости е обемът на досъдебните производства, които в една голяма част са многотомни и водени спрямо голям брой обвиняеми лица", пише в концепцията си кандидатът.

"Макар, че се отбелязва спад в процентно отношение по този показател, той не трябва да се приема само като удовлетворяващ, а като възможност за ангажиране на отговорността на всеки един прокурор към качествено приключване на досъдебните производства и насетне изготвяне на съответния прокурорски акт", смята още той като подчертава, че най-сериозният проблем в досегашната дейност на специализираната прокуратура е именно броят на върнатите от съда дела, поради допуснати процесуални нарушения и/или недостатъци при изготвяне на обвинителните актове.

Според прокурор Найденов, създаденият екипен принцип на работа в специализираните прокуратури е доказал своята ефективност. "Добрата текуща информираност за хода на наблюдаваните наказателни производства и задълбоченото познаване на материалите по делото, провеждането на съвместни работни съвещания с разследващите органи, полицейските служители и представителите на други институции са решаващи фактори за свеждане до минимум на пропуските и недостатъците в работата им", пише в концепцията му.

Част от целите на кандидата за бъдещото управление на Апелативната специализирана прокуратура са увеличаване ангажираността на прокурорите от Апелативна специализирана прокуратура по досъдебни производства водени от Специализирана прокуратура, засилване и активизиране на комуникацията между наблюдаващите и надзорните прокурори от двете прокуратури, особено по делата за корупционни престъпления и икономическа престъпност, упражняване на периодичен контрол и предприемане на конкретни мерки за ритмичното провеждане на разследването и своевременното приключване на образуваните преди повече от две години досъдебни производства.

Личната мотивация на прокурор Найденов да се кандидатира за титулярен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура той обяснява с професионалния и управленски опит, които е придобил през годините, както и със стремежа му непрекъснато да ги усъвършенства. "Намирам, че постигнатите до момента успехи и добри резултати на специализираните прокуратури, са плод на съвместните усилия и професионализма на всички работещи в тях магистрати и съдебни служители. Същевременно съзнавам и трудностите, пред които се изправям кандидатствайки за длъжността административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура. Съзнавам и завишените обществени очаквания към дейността на специализираните съдебни структури. Наясно съм със състоянието и проблемите в работата на специализираните прокуратури и усилията, които е необходимо да бъдат положени за затвърждаване и повишаване на постигнатите положителни резултати", пише в концепцията на кандидата.

Срокът за подаване на документи в третия пореден конкурс за титулярен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура изтича в края на деня. До обявяване на нов конкурс се стигна, след като предходните два избора претърпяха провал.Първият път Прокурорската колегия не гласува доверие на явилия се кандидат, а втория път нямаше желаещи да заемат поста.

Още по темата

Проверяваните адвокатски кантори са свързани с пране на пари за руски олигарх, включен в санкционния списък на ЕС и САЩ

Предишна новина

Обиск в дома на 19-годишен по скандала с хакерската атака срещу политици в Германия

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #1 от "Ц.Спасов | нерегистриран":
  УСПЕХ !!!  Благодаря Цецо.

 2. 1
  Ц.Спасов | нерегистриран
  5
  -5

  УСПЕХ !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.