Временният ръководител на Районен съд-Бургас не вдъхна доверие на Съдийската колегия за титуляр на поста

Временният ръководител на Районен съд-Бургас не вдъхна доверие на Съдийската колегия за титуляр на поста
Силвия Петрова, снимка:Районен съд-Бургас

Съдия Антони Николов е избран за председател на Районен съд – Девня

Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет подкрепи с пълно единодушие наказателния съдия от Районен съд – Варна Антони Николов като кандидат за председател на Районен съд – Девня. Членовете на съвета заявиха  категоричната си подкрепа за съдия Николов и изразиха удовлетворение от проявената от него мотивация и представената ясна концепция за развитие на институцията.

Съдийската колегия единодушно, с 11 гласа "за" го подкрепи за административен ръководител на Районен съд – Девня през следващите пет години. РС- Девня е един от трите първоинстанционни съдилища във съдебния район на Окръжен съд - Варна. Осъществява правораздавателната си дейност в три общини – Девня, Суворово и Вълчи дол с обща територия 789,36 кв. км. В юрисдикцията му попада промишленият комплекс на община Девня и пристанище „Варна-Запад“.

Антони Николов e роден във Варна. Завършва Юридическия факултет на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ през 1999г. Има над 19 години юридически стаж в съдебната система. От юни 2000г до май 2006г. е бил следовател в Окръжна следствена служба – Варна. От 11 май 2006г. до настоящия момент е съдия в Наказателно отделение на Районен съд – Варна. С решение на Висшия съдебен съвет от 5.12.2013г. е с най-високия ранг „съдия във ВКС и ВАС“.

Настоящият и.ф. административен ръководител на Районен съд-Бургас и доскорошен зам.-председател Силвия Петрова не успя да убеди Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), че заслужава да стане титуляр на поста. Тя бе и единственият кандидат в процедурата по избор на административен ръководител, като в нейна подкрепа гласуваха единствено Лозан Панов, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова.

Пред кадровиците съдия Петрова посочи, че за нея е изключително важен диалогът между колеги и между инстанциите и го окачестви като „определящ и основополагащ, доколкото нашата работа е резултат от колективен труд и никой ръководител не може да се справи сам, без подкрепата на екипа си, на магистратите и съдебните служители и не на последно място и на административните ръководители в съдебния район“.

След като изложи статистика за дейността на Районен съд-Бургас, кандидатът отговори на въпроси на членове на Колегията относно очакваната реформа в съдебната карта. Според мнението й, е необходимо преди да бъдат взети кардинални решения, кадровиците да се посъветват поне с административните ръководители на съответните окръжни съдилища, в чийто райони се предвижда определено преструктуриране на районни съдилища.

Съдия Петрова посочи още, че в Районният съд в Бургас съществува известно напрежение свързано с кадровата необезпеченост на органа и постоянното текучество на кадри особено във връзка с командироването им в други съдилища.

Чувствам се подготвена да заема позицията Административен ръководител - Председател на Районен съд - Бургас и да положа максимални усилия и решимост, както досега в работата ми, за продължаване и надграждане на добрите управленски решения, необходими за постигане на качествено правораздаване, за подобряване на имиджа на съда, популяризирането на дейността и повишаване на общественото доверие в съдебната система, в случай че ми бъде гласувано доверие от Ваша страна“, смята съдия Петрова.

Мнозинството в Съдийската колегия на ВСС обаче не сподели това виждане.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков посочи, че няма да подкрепи кандидатурата на съдия Петрова, с основния аргумент, че в момента микроклиматът в Районен съд-Бургас е изключително влошен, а съдия Петрова е била до момента част от екипа на досегашния председател Асен Радев, като в този период с нищо не е допринесла за преодоляването на проблемите там.

Мандатът на колегата Радев беше провалил се мандат. Колегата Петрова беше в този екип. Няма как да дам вот за председател, който е бил в екип, чийто мандат се е провалил. Това означава да легитимирам лошия мандат на колегата Радев. Няма да го направя и затова ще гласувам „против““, посочи Чолаков.

„Откакто колегата Петрова е и.ф. административен ръководител положението в съда се е подобрило. Обтегнатите отношения там се дължат на липсата на кадри, което води и до снижаване на колегиалността. Не споделям оценката за провален мандат. Не бива да подценяваме и факта, че колегата Петрова е подкрепена единодушно от Общото събрание на Районен съд-Бургас“, възрази Цветинка Пашкуванова.

И председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов застана твърдо зад кандидатурата на съдия Петрова, определяйки я като „нежна натура“. Същата теза споделиха и Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Вероника Имова от своя страна посочи, че не е останала удовлетворена от представянето на съдия Петрова в настоящата процедура и въпреки че няма преки наблюдения върху дейността й, е останала с усещането, че кандидатът не е достатъчно добре подготвен и има пропуски в информираността си относно съществени за района проблеми.

В крайна сметка, надделя становището, че съдия Силвия Петрова не е готова да стане председател на Районен съд-Бургас.

Още по темата

ВАС: Не е доказана чума по стадата в Странджа

Предишна новина

Ако Google е следил потребителите си в Инкогнито режим, може да се стигне до уронване на престижа му и санкция от 5 милиарда долара

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  2
  -3

  Добре де, хубаво е момичето, ама прилича ли ви на съдийка? С този гердан...

 2. 11
  Adv | нерегистриран
  16
  -13

  Отличен! За имова е нормално да не е съгласна. Съдийката е феноменално красива.

 3. 10
  LSSAH | нерегистриран
  15
  -3

  На мене много неща ми вдъхва тая. Определено бих! И то като се има предвид какви урунгели има в гилдията.

 4. 9
  | нерегистриран
  28
  -1
  До коментар #7 от "Чолаков, Чолаков... | нерегистриран":
  Ако Силвия Петрова е била част от провален екип, провален мандат, то това е провал и на Боряна Димитрова. Може би затова тя точно за гласуването отсъстваше.
  Така че готови сме да видим вашето поредно лицемерие, когато Боряна Димитрова лобира за Евгени Узунов от съда в Несебър или Мария Москова от съда в Царево и когато всички ще гласувате за поредния кух Борянин проект.

  Това, че проектът на някой проектант е провален, в никакъв случай не означава, че екипът е провален...просто въпрос на разни цели....

 5. 8
  Баце нанка | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #6 от "Баце | нерегистриран":
  Не е човек на Прасчо и затова не е одобрена. А че този съд и изобщо бургаския съдебен район е пълна дупка е факт.

  Добро утро ,Баце , добре ли нанка ?

 6. 7
  Чолаков, Чолаков... | нерегистриран
  37
  -1

  Ако Силвия Петрова е била част от провален екип, провален мандат, то това е провал и на Боряна Димитрова. Може би затова тя точно за гласуването отсъстваше.
  Така че готови сме да видим вашето поредно лицемерие, когато Боряна Димитрова лобира за Евгени Узунов от съда в Несебър или Мария Москова от съда в Царево и когато всички ще гласувате за поредния кух Борянин проект.

 7. 6
  Баце | нерегистриран
  20
  -3

  Не е човек на Прасчо и затова не е одобрена. А че този съд и изобщо бургаския съдебен район е пълна дупка е факт.

 8. 5
  ВАС | нерегистриран
  25
  -6

  Ти си виж първо съдиите дето пускат неподписани решения, за одобрение, огледай си твоя микроклимат пък тогава акъл давай на младите и знаещите.

 9. 3
  ценител | нерегистриран
  22
  -14

  Това на нищо не прилича. Какво не и харесаха?

 10. 2
  Запознат | нерегистриран
  20
  -14

  Хубава е, но само толкова.

 11. 1
  Никой | нерегистриран
  36
  -9

  Боже, предполагам, трябва да си неподвластен на жените, за да не пишеш априори отличен на това момиче!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.