Връщат мерки срещу COVID-19 при над 200 болни на ден

Връщат мерки срещу COVID-19 при над 200 болни на ден
снимка: freepik.com

Част от мерките срещу коронавируса може да бъдат възстановени в случай на преминаване на прага от 200 заразени на ден. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Без контрол няма да се овладее ситуацията, а ескалацията ще настъпи, когато броят на болните на ден надскочи 200 души. Това би било сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от ограничителните мерки", заяви Ананиев. 

За днешният ден заразените с коровнавирус у нас 174. Според здравният министър обаче, ескалация ще настъпи, когато броят надскочи 200 души дневно за по-продължителен период от време.

"Няма дефиниция за ескалиране в нито една държава. Случаите на коронавирус в София не са голямо нарастване в контекста на броя хора, които живеят в България. Засега не предвиждаме нови мерки, но това не означава, че не наблюдаваме процеса. Ако той ескалира, сме готови във всеки един момент да предприемем необходимите мерки. Трябва да спазваме дисциплината: дистанцията, да носим маските. Засилили сме контрола в цялата страна, защото явно без контрол няма да мине ", допълни още здравният министър.

В последната седмица броят на болните в България варира между 150 и 190 на ден.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете на Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата премиерът разпореди на здравния министър Кирил Ананиев и Щаба да продължат усилията за укрепване на болничните заведения, в които се лекуват пациенти с COVID-19, така че да разполагат с всичко необходимо – лични предпазни средства, лекарства, дезинфектанти, както и с необходимия кадрови ресурс.

Беше обсъдено още и провеждащото се у нас клинично проучване на медикамент за средно тежки и леки случаи на коронавирус като се очакват резултатите и становището на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Министър Ананиев и НОЩ докладваха на премиера Борисов, че са дадени указания на областните оперативни щабове и Регионалните здравни инспекции за засилване на текущия контрол по изпълнение на разпоредените мерки за справяне с новия вирус. „Продължавайте да следите за прилагането на доказалите своята ефективност мерки за ограничаване на заболеваемостта“, подчерта министър-председателят Борисов.

В хода на срещата бе обърнато специално внимание на разпространението на коронавирус на Балканите и на регистрирания значителен ръст на новооткритите случаи в редица близки до нас страни като Република Северна Македония, Сърбия, Косово, Турция.

Припомняме, че преди ден Националният оперативен щаб съобщи, че поради високият брой заболели у нас, извънредната епидемиологична обстановка се удължава до края на юли. 

Още по темата

Преизбраха Асен Шопов за председател на Военен съд-Пловдив

Предишна новина

Кадровиците прекратиха ваканцията на свързвана с Цветан Василев съдийка в Европейската комисия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.