Всички съдии от РС-Търговище се отведоха от мярката за неотклонение на съдебния охранител, блъснал пиян двама младежи

Всички съдии от РС-Търговище се отведоха от мярката за неотклонение на съдебния охранител, блъснал пиян двама младежи
Районен съд-Търговище

Всички съдии от Районния съд в Търговище си направиха отвод по делото за вземане на мярката за неотклонение "задържане под стража" на вече бившия съдебен охранител Валентин Парашкевов, който в петък в нетрезво състояние блъсна двама младежи, нанесе им сериозни телесни повреди и избяга от местопроизшествието. В тази връзка, с определение № 111/07.11.2018 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати за разглеждане делото в Районен съд – Шумен, съобщиха от съда.

Делото е образувано пред Районен съд – Търговище по искане на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия Валентин Парашкевов за престъпление по чл. 343, ал. 3, б. "а", пр. 2 във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК (причиняване на средна телесна повреда при управление на МПС в пияно състояние). То е било разпределяно последователно на всички съдии от състава на съда, които са се отвели от разглеждането му с мотив, че участието им в производството би поставило под съмнение безпристрастността и обективността на съда, тъй като обвиняемият доскоро бе служител на ОЗ "Охрана" – Търговище, което е обосновавало служебни контакти с него. Тричленният състав на ВКС е приел, че е налице необходимост от промяна на подсъдността и постановява, че делото трябва да се разгледа от Районен съд – Шумен, като се съобразява с обстоятелството, че това е най-близкият до Търговище районен съд, намиращ се извън пределите на Търговищкия съдебен район. "Предвид служебния статус на обвиняемия, определящ връзката му с Търговищкия съдебен район, ВКС счете, че делото следва да се разгледа от съд, които е извън тези предели, а освен това производството по чл. 64 от НПК изисква бързо разглеждане", пишат в мотивите си върховните съдии.

Междувременно състав на Шуменския районен съд уважи искането на Районната прокуратура в Търговище и определи най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража, на бившия служител от съдебната охрана.

Според обвинението при деянието на съдебния охранител са налице две квалифициращи обстоятелства. То е извършено в пияно състояние и след него деецът е избягал. Искането за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" наблюдаващият делото прокурор е мотивирал освен с обоснованото предположение за авторството на деянието, така и с реалната опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако е на свобода, а именно да подбуди към лъжесвидетелстване. Реалната опасност той да се укрие следва от факта на бягството му от местопроизшествието.

Досъдебното производство срещу бившия охранител е било образувано от Районната прокуратура в Търговище, след като служителят от съдебната охрана причини три средни телесни повреди на двама младежи при управление на автомобил под въздействието на алкохол. Инцидентът стана на 2 ноември, около 14, 15 часа. На двойно непрекъсната линия на пътното платно обвиняемият решил да направи обратен завой с личния си автомобил. След като не успял, дал на задна предавка. Пътуващият мотоциклет с момче на 16,5 год. и момиче на 18 години се удря в него. След удара мотоциклетът се отклонява и настъпва челен удар в насрещно движещ се автомобил. След пътното произшествие обвиняемият избягал.

Тестван с дрегер, показанията на Валентин Парашкевов показали наличие на алкохол в кръвта 0,71 промила. Взета му е и кръвна проба. Действията по разследването са възложени на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура в Търговище.

Определението на Шуменския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

Прокуратурата уличи в нарушения депутата от ВМРО Борис Вангелов

Предишна новина

Ръководителите на прокуратурите по-стриктно да проверяват причините за спрени и забавени дела

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Съдебен охранител | нерегистриран
  5
  0

  Абсолютни мишки съдии,бягащи от отговорност.Прокурорите също го познават

 2. 5
  До коментар 3 | нерегистриран
  4
  -1

  Голям ли ти се струва РС Търговище? Първоинстанционният съд в този областен град! Ами сравни го със съответни съдилища в някои необластни градове - Казанлък, Карлово, Асеновград и т.н. Две - три бройки разлика, толкова му е голямото! Малък съд, малки съдии, малки душички...но с големи и странни обвързаности както е видно.

 3. 4
  112 | нерегистриран
  10
  -1

  Този расов жребец явно е онождал целия съдийски състав, щом не може да се намери кой да му гледа мярката. Или просто след толкова години се е оказал братовчед с всички?

 4. 3
  | нерегистриран
  3
  -5
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  И после се чудят защо хората ги псуват! Ако морално-волевите им устои са толкова слаби, че не могат да бъдат безпристрастни по отношение на такъв случай, значи мястото им не е в съда! Познанства и т.н. съседско-градско-селски изпълнения. Това са съдиите в малките съдилища. Затова и се противопоставят яростно на съдебната реформа! Жалки!!!

  Все една си я пееш. Търговище е областен център - и тези съдилища ли трябва да се закрият? То наистина, цялата държава е тръгнала към закриване... По-скоро апелираш да се отмени институтът на отвода от НПК. Докато съществува обаче, той може да изразява много по-морален акт, отколкото стахановския труд.

 5. 2
  +- | нерегистриран
  7
  -3

  Скатавки и съдийски номерца.

 6. 1
  | нерегистриран
  14
  -9

  И после се чудят защо хората ги псуват! Ако морално-волевите им устои са толкова слаби, че не могат да бъдат безпристрастни по отношение на такъв случай, значи мястото им не е в съда! Познанства и т.н. съседско-градско-селски изпълнения. Това са съдиите в малките съдилища. Затова и се противопоставят яростно на съдебната реформа! Жалки!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.