ВСС даде заявка, че ще спре избора на специалния разследващ главния прокурор

ВСС даде заявка, че ще спре избора на специалния разследващ главния прокурор
снимка:БГНЕС

* Чл. 54 (1) Административният орган спира производството:

4. когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон;

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде ясен знак, че възнамерява да „замрази“ процедурата за избор на специалния прокурор, който ще има правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Това стана ясно от обсъждането на депозираната в дневния ред на кадровиците за четвъртък точка относно правилата за избор на такъв прокурор.

Както „Правен свят“ писа, миналата сряда Прокурорската колегия имаше известни бележки по съдържанието на правилата – най-вече свързани с времетраенето за изслушване на кандидатите, както и относно това дали те трябва да депозират „концепция“ или по-скоро „виждания и възгледи“ за бъдещата си работа. Сега Пленумът, по предложение на Правната комисия към ВСС прие, че най-точен е терминът „възгледи и идеи“.

Сериозен дебат между членовете на ВСС обаче предизвика предвидената в правилата за избор възможност изслушването да се проведе дистанционно. Тази опция бе заложена заради кризата около пандемията с COVID-19, а и най-вече заради твърде краткия тримесечен срок, с който кадровиците разполагат, за да проведат процедурата и да излъчат специален прокурор. Според част от членовете на ВСС обаче е редно възможност да дистанционно представяне да имат само онези кандидати, които по обективни причини – карантиниране или влошено здравословно състояние – не могат да се явят физически в сградата на ВСС. Огнян Дамянов от прокурорската колегия обаче контрира тази теза, като предпостави хипотеза, в която някои от кандидатите за поста се намират, например, в командировка в някоя от службите на ЕС, и практически не могат да предприемат пътуване. Такъв беше казусът и с един от кандидатите за европейски делегирани прокурори, който бе изслушан от Прокурорската колегия дистанционно, чрез видеоконферентна връзка, поради факта, че се намираше в командировка в Хага. Накрая, мнозинството във ВСС се обедини, че тази възможност трябва да остане, но под условието - дистанционно да се провеждат изслушвания на кандидати, които „по обективни причини, които не могат преодолеят, са в невъзможност да се явят в сградата на ВСС“.

Веднага след като ВСС прие в цялост предложените правила, председателят на Правната комисия Цветинка Пашкунова обърна специално внимание на иначе доста деликатната ситуация около искането на президента за обявяване на противоконституционност на разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които новата фигура на специалния прокурор бе създадена. Пашкунова изрично подчерта, че критиките на държавния глава се отнасят не само до самото конституиране на новата длъжност, но и до правилата и процедурата за избора на конкретен магистрат на поста. Следователно – в случай, че Конституционният съд се произнесе в подкрепа на искането на Румен Радев, то тогава и цялата процедура по избор ще се яви противоконституционна.

Колеги аз искам да дискутираме дали да не открием процедурата, след което да не я спрем в качеството ни на административен орган, след като искането на президента е допуснато по същество от КС. Моето мнение е само по този начин ние ще спазим закона, а същевременно ще гарантираме една конституционосъобразна процедура“, каза Пашкунова, позовавайки се на чл. 54 ал.1 т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК)*.

Точката обаче остана за обсъждане и гласуване за следващото заседание на Пленума на ВСС, тъй като реално въпросът, който стоеше на вниманието на кадровиците този четвъртък бе единствено за правилата, но не и за откриване по същество на процедурата. Заявката, която обаче се даде, а именно – че ВСС по-скоро ще изчака произнасянето на КС – беше повече от ясна.

Още по темата

Двама непълнолетни са уличени в зверско убийство в село Ралица

Предишна новина

Цветинка Пашкунова: ВСС е длъжен да спре избора на разследващ главния прокурор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.