ВСС действа силово и избирателно към неудобни съдилища

ВСС действа силово и избирателно към неудобни съдилища

Изразяваме твърдото си несъгласие с демонстрираното избирателно отношение от страна на мнозинството на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) и с използването на силов подход по отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии. Това заявява Съюзът на съдиите в декларация по повод вчерашните решения на Съдийската колегия по инициатива на главния прокурор да бъдат проверени наказателните отделения на Софийския градски съд (СГС) и Софийския районен съд (СРС), както и да започне дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова. Инспекторатът към ВСС получи задача да ревизира срочността на разглеждане на делата в двете съдилища през последните две години.

Повод за проверката в СГС и СРС беше писмо на главния прокурор Сотир Цацаров за забавени с над две години дела, които установили от държавното обвинение. В последствие тя беше опровергана от председателя на градския съд Калоян Топалов, последва частично извинение от градския прокурор Емилия Русинова. Въпреки това, вчера дисциплинарната комисия на Съдийската колегия предложи на Инспектората към ВСС да бъде възложена проверка на градския съд, в последния момент към нея беше присъединен и СРС. "Това решение, както и решението от същото заседание за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова, също инициирано от главния прокурор, са поредното доказателство за неравнопоставено третиране и избирателен подход към определени съдилища и съдии", посочват от ССБ.

И заявяват, че ВСС и в частност Съдийската му колегия все още дължат отговор на въпроса какви са били причините и кои са били отговорните от предходното ръководство на СГС за констатираните от комисия на ВСС "недобри практики". През април 2015 г. беше изготвен доклад от членовете на съвета, които провериха градския съд. Той обхващаше и срочността по разглеждане на дела в СГС в наказателното отделение, т.е. същото, което вчера Съдийската колегия възложи на инспектората да провери.

Освен това от съсловната организация припомнят, че след това ИВСС и горестоящите съдилища са проверявали наказателните отделения на СГС и СРС. "Всички констатирани данни при тези проверки са били на разположение на членовете на ВСС и на ИВСС както по отношение на цялостната дейност на отделенията, така и на съдиите от тях. Дисциплинарни производства обаче са били образувани изключително по предложения на председателя на СГС, като част от тях все още не са приключили, някои от привлечените към дисциплинарна отговорност съдии са преустановили да правораздават и не са били отстранени от длъжност, без това да е предизвикало вниманието на Съдийската колегия на ВСС", заявяват от ССБ.

Става дума за съдиите Мариан Марков и Елка Пенчева. След образуването на дисциплинарките срещу тях двамата с месеци не са работили по делата си и това принуди председателя на СГС да свика Общи събрания на Наказателното и Търговското отделение. На тях колегите на Марков и Пенчева сами взеха решения да не им се разпределят дела, а тези, които вече са отишли на техен доклад, но са останали "непипнати", да бъдат преразпределени на останалите съдии от отделенията. ВСС е бил уведомен за тези решения на Общите събрания на двете отделения, както става ясно от протокола от заседанието на дисциплинарната комисия на Съдийската колегия от 19 октомври. Мерки за отстраняването от длъжност на двамата отказващи да работят съдии обаче колегията не е взела и до днес. Нещо повече - тя бави освобождаването на Мариан Марков на друго основание - за да бъде "пуснат" от системата, той сам се постави в положение на съвместимост, записвайки се за член на партия.

От Съюза на съдиите изтъкват бездействието на ВСС в тези случаи и го сравняват с активността му по сезиране от главния прокурор. И сочат, че данните за забавени дела, които Сотир Цацаров е предоставил на съвета са събрани в хода на проверка, каквато прокуратурата не е оправомощена да извършва по отношение на дейността на съда.

"По този начин мнозинството в Съдийската колегия на ВСС легитимира тази нямаща своето основание в закона дейност на прокуратурата, а преди това отказа и да вземе отношение по манипулативния начин на представяне на извършената "проверка" от страна на прокуратурата на дейността на наказателните отделения на СГС и СРС", пише в декларацията. 

Предстои откриването на ново затворническо общежитие в Дебелт

Предишна новина

Благотворителен коледен базар в АдмС-Варна

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  8
  -5

  И Мариян Марков и Мирослава Тодорова са известни със "системното" неизписване на актовете си години наред, ако този ВСС ги беше уволнил нямаше да бъде упрекван в нищо. Поне стария ВСС уволни М.Тодорова. Прояви воля и кураж, а този ВСС нищо не прави, сътвори една противоречива практика по дисциплинарните дела-за нашите хора т.с. приближените към едно или друго лоби няма наказания или в най лошия случай "забележка".Така се получи за съдии от СРС, СГС и АССГ. Наказват се само съдии от провинцията, те горките нали си нямат връзки. Сега и Пенчева няма да бъде наказана, след като Итова, Кузманова и Карагьозова са й приятелки, а докладчик по нейното дисциплинарно дело е Ю.Ковачева,най близка приятелка на Карагьозова.

 2. 11
  | нерегистриран
  9
  -12

  До 9 В "лека" заблуда си, но като се има предвид, ти е поръчано просто да "плюеш" не си заслужава да бъдеш опровергаван.

 3. 10
  | нерегистриран
  9
  -12

  До 9 В "лека" заблуда си, но като се има предвид, ти е поръчано просто да "плюеш" не си заслужава да бъдеш опровергаван

 4. 9
  до 3 | нерегистриран
  37
  -18

  Тази професионална организация не защитава всички свои членове, а самоооо най-важните си като Мирослава Тодорова. ССБ се активизира само, когато проверките са срещу нея. Ако тя е изрядна, защо се притесняват че ще я проверяват?! Защото пак ще й излезат наяве кирливите ризи!

 5. 8
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 7
  | нерегистриран
  31
  -8

  Цацаров отклонява вниманието от прокуратурата и нейният крах по значими дела .Цацаров да е споменал нещо за КТБ,Бисеров,енергетиката.. Доста некадърност има там

 7. 6
  смешен плач | нерегистриран
  39
  -24

  И двата коментирани съда са за събаряне и изграждане отново - над 90% от отрицалното обществено мнение за съдебната система се дължи на тях. И си го знаят. Затова е целия вой.

 8. 5
  смешен плач | нерегистриран
  39
  -25

  И двата коментирани съда са за събаряне и изграждане отново - над 90% от отрицалното обществено мнение за съдебната система се дължи на тях. И си го знаят. Затова е целия вой.

 9. 4
  Йотовидис | нерегистриран
  15
  -13

  Непослушни а не неудобни...

 10. 3
  Сталин | нерегистриран
  29
  -31

  До 2 Теб конкретно кое те дразни толкова, че съдиите имат професионална организация,че тя ги защитава или нещо друго?

 11. 2
  Честен | нерегистриран
  43
  -34

  На тоя съюз на съдиите все някой му пречи. Пак май ще уволняват съдията Тодорова и се надига страхотна аларма. Някой да е изненадан?

 12. 1
  Адвокат | нерегистриран
  30
  -18

  То затова съдиите решават идентични казуси по различен начин!

  Пък после,като им се случи на тях същото,протестират....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.