ВСС гради нов механизъм за изчисляване на заплатите в съдебната система

ВСС гради нов механизъм за изчисляване на заплатите в съдебната система

Нов механизъм за изчисляване на заплатите на всички съдии, прокурори, следователи и служители в съдебната система ще изгради Висшият съдебен съвет (ВСС). Това стана ясно на заседанието на Пленума на кадровия орган в четвъртък, когато бе образувана и работна група, която да мисли по новия модел.

В нея влизат членове и на Прокурорската колегия, и на Съдийската колегия. Това са Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Гергана Мутафова, Даниела Марчева, Пламен Найденов и Севдалин Мавров.

Моделът, по който до момента регулярно нарастваха възнагражденията на заетите в съдебната система, бе с процент, равен за всички. Разлики в последните две години имаше само по отношение на ранговете за магистратите. Недоволството от настоящия механизъм, по който се изчисляват заплатите на съдии, прокурори, следователи и служители в системата обаче нарасна неимоверно, като част от магистратите останаха недоволни, тъй като разликата във възнагражденията между районно и върховно ниво вече е огромна.

Според разчетите на ВСС, магистратите и служебните служители трябваше да получават с 10% по-високи заплати на всеки 12 месеца до 2022 година. Индексиране на възнагражденията с 10%, плюс по 100 лв. на ранг за магистратите вече бе реализирано от ВСС в началото на 2019 година. Тази година от Пленума на ВСС отново бе гласувано увеличение с 10%, плюс по 100 лв. за върховните магистрати над основното трудово възнаграждение и по 50 лв. за ранг от март 2020 г.

Още в средата на януари главният прокурор Иван Гешев даде заявка, че настроенията в средите на съдии, прокурори и следователи относно начина на увеличение на заплатите им са изострени. Той посочи, че подкрепя идеята за различно заплащане на магистратите, за да се свие огромната разлика в заплащането между нивата, но подчерта, че трябва да е разумна, за да се постигне желаният баланс. "При съдилищата колкото по-горна е инстанцията, толкова е по-натоварена. А в прокуратурата се вижда ясна тенденция, че са натоварени оперативните прокуратури, т.е. първоинстанционните, много повече, отколкото по-горните инстанции. Това е една обективна даденост, която да бъде съобразена при заплащането. Хората в първоинстанционните прокуратури трябва да бъдат стимулирани да си вършат качествено работата. Но има и друга гледна точка, която също трябва да бъде обсъдена – че разлика в заплатите трябва да има, за да има стимул за обновяване на ВКП и ВАП, на апелативните прокуратури. Ако няма разлика, не би имало никакъв стимул за кадрово развитие", посочи Гешев.

Малко след това и съсловната организация на прокурорите – Асоциация на прокурорите в България – излезе със становище, в което заявява, че е привърженик на "смесения" подход на увеличение на възнагражденията. Тоест – увеличение на заплатите с равен процент, плюс увеличение на парите за ранг.

Още по темата

Съдебна зала в Ямбол ще бъде кръстена на проф. Любен Корнезов

Предишна новина

Бившият министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини ще бъде изправен пред съд

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 20
  Генерала | нерегистриран
  19
  -3

  Ще си набавят доста средства като махнат съдебните администратори/напълно ненужни / ,армията от счетоводтели ,по няколко домакина в сграда, съдебни и прокурорски помощници,плащанията на интернет ,ограничаване на служебни телефони и подобни разходи по места ,закриване на адм. Съдилища и връщането им на отдели както преди.

 2. 18
  Овчар | нерегистриран
  26
  -7

  Така наречените "съдии", послушковците в Административните съдилища, които наподобяват общеински служители, административни служители за какво съществуват въобще, статисти никому ненужни, бивши юрискосулти, които не могат да боравят с компютър, пълни смешници!!! На хранилка от народа, за да потвърждават наложените глоби и да им се увеличава заплатката, мишоци!

 3. 17
  | нерегистриран
  20
  -6
  До коментар #11 от "възмутен | нерегистриран":
  Съкращение,съкращение,съкращение!Половината от Вас г-да държавни чиновници,пардон-магистрати,сте излишни!4500 магистрати,на гърба на бедна България,е твърде много.До 1990 год. бяха четири пъти по-малко.И всичко беше "топ".

  Прав си , преди 1990 г всичко беше "топ" …..за мързеливците и некадърниците . Уравниловка на заплатите , един вид сирене в магазина , шампоан "Па-па" , крем "Каро" и бира "Светло" без етикет . След 1990 г умните и работливите напреднаха , а тъпите и мързеливите не могат да ги стигнат . Ужас!!!!!!!!!!!!! Какво да правят , освен да хейтят по сайтовете от някое мазе ….

 4. 16
  До 13 | нерегистриран
  5
  -7

  То пък като ги жалиш та!! Като се падне в рачичките на капушка, та като си го изсмуче от пръстетата да се хареса на няКой си ... разбира се на актовете на разните му неуки службички работите, кога дойде време за агенцийки, комисийки, министерственца, монопол чета и др. от рода, на съединителя стоите какво ще ви спуснат. Гнилите ябълки срам за държавата ...

 5. 15
  | нерегистриран
  16
  0

  И колко време ще мъти тази комисия? И ако вземат да се объркат да решат да се намали ножицата от кога ще е това? От следващата или още тази ще се предприеме нещо

 6. 14
  А на бас, | нерегистриран
  34
  -1

  че пак ще го отнесат районните! Ще бъдат закрити районни съдилища. Също като с районните прокуратури-уж най-много работят, колкото по-нагоре се отива по-малка е натовареността, но закриха работещите за сметка на неработещите. Сега ще е същото. А парите ще се разпределят според това колко е горестоящ съдът, а не според това колко е натоварен. Защото натовареността е относително понятие, а степента-абсолютно. Робите ще си останат роби!

 7. 13
  11, | нерегистриран
  11
  -12

  Кое ти е било "топ", бе, другарю, преди 1990 г.?

  Делата се влачеха по съдилищата с десетилетия. Едва напоследък,през последните години, се отчита промяна в тази насока, а в някои съдилища, като административните, например, делата, гледани над година, са изключение.

  Кое ти беше "топ"?

  Това, че имаше наказателни и постановления и актове, които не можеше да обжалваш? Защото законът забраняваше?

  Кое ти беше "топ"?

  Сегашната ти злоба е видна. Нея няма да я обсъждаме.

 8. 12
  | нерегистриран
  12
  0
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Интересно какво ще измъдрят. Или пак всичко ще е прах в очите и имитира е на дейност

  Да, именно до това се свеждат обявените намерения !

  А за да се направи нещо толкова необходимо, освен обявяване на намерения и разБира се отдавна вече смешното сбиране на "комисия", акъл и воля са необходими.

  А притежава ли ги ВСС, в цялост и част ?!?

 9. 11
  възмутен | нерегистриран
  9
  -31

  Съкращение,съкращение,съкращение!Половината от Вас г-да държавни чиновници,пардон-магистрати,сте излишни!4500 магистрати,на гърба на бедна България,е твърде много.До 1990 год. бяха четири пъти по-малко.И всичко беше "топ".

 10. 10
  ... | нерегистриран
  44
  0

  "При съдилищата колкото по-горна е инстанцията, толкова е по-натоварена."  Не знам от Марс ли пада този, който твърди това, или от Венера, но е някаква нелепица.

  Този човек в системата ли работи, или продава нещо по магазините?  Иначе е вярно, че разликата във възнаграждението на магистратите от различните инстанции е прекалено голяма, за което няма особени причини и следва да бъде намалено, което следва дадоведе до по-високи индексации на съдии ипрокурори от низовите нива, всяка година, до постигане на справедлив баланс, какъвто в момента няма.

 11. 9
  съдия | нерегистриран
  17
  -1

  Коментарът под № 1 е изключително верен и отразява действителността! Съмнявам се обаче да се стигне до нещо градивно и справедливо, предвид обстоятелството, че членовете на ВСС ще гледат от своята си гледна точка на магистрати от по-горно и най-горно ниво. Дано да не е така и да приемат справедливо решение!

 12. 7
  Мда | нерегистриран
  25
  -1

  Градил Илия килия...... Не може да се измисли механизъм , който хем да налива в търбусите на високите етажи , хем да прикрива вече страховитата разлика в пъти . Явно им е ясно , че се върви към ситуация , когато 10 % на последна инстанция ще са равни на цяла заплата на първа . Идеята им харесва , но се търси и вариант да се прикрие дисбаланса.

 13. 6
  | нерегистриран
  5
  -2

  Някой има ли инфо какви варианти ще се обсъждат

 14. 5
  | нерегистриран
  27
  -1
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Интересно какво ще измъдрят. Или пак всичко ще е прах в очите и имитира е на дейност

  Нищо няма да измъдрят . Те не могат да решат елементарни и безспорни неща . Камо ли толкова болезнена тема като заплащането . Ще мъдруват и ще отлагат докато им мине мандата . И този път не случихме с работещ ВСС !

 15. 4
  | нерегистриран
  22
  -1

  Интересно какво ще измъдрят. Или пак всичко ще е прах в очите и имитира е на дейност

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.