ВСС иска нов модел на бюджетиране в съдебната система


Висшият съдебен съвет (ВСС) предлага въвеждане на програмното бюджетиране в съдебната система, при което бюджетът ще се определя на базата на заложените стратегически цели и отчетените резултати от дейността на отделните звена в съдебната власт, а не на база разходи за предходен период, съобразени с прогнозната инфлация, както е в момента.

Проектът за въвеждане на новия модел на бюджетиране е на стойност 597 886 лв. Фирмата консултант на проекта за България е Кей Пи Ем Джи (KPMG).

"Новият подход ще позволи остойностяване на работата на отделния магистрат и служител и проследяване на нейната ефективност. По-ясно ще бъде какви са конкретните услуги и продукти, какви са постигнатите резултати за определен период от време, при каква натовареност работят отделните органи на съдебната власт, както и необходими ли са промени в съдебната система като цяло", е казал ръководителят на Оперативна програма "Административен капацитет" - Моника Димитрова-Бийчър на заключителната конференция по проекта.

Въз основа на новата Методология за програмно бюджетиране ще бъде финализиран подготвяният модел за разпределение на разходите и прогнозните тригодишни бюджетни заявки, разработени в програмен формат, посочват от ВСС.

"За да проработи този модел обаче, е необходимо да бъдат инициирани промени в Закона за публичните финанси и Народното събрание, на свой ред, да приеме тези промени", е уточнил ръководителят на проекта и председател на комисията "Бюджет и финанси" на ВСС Михаил Кожарев.

Предстои пилотно тестване на програмното бюджетиране във Висшия съдебен съвет, Върховния административен съд, прокуратурата и Националния институт на правосъдието.

Да си извадиш български паспорт е детска игра

Предишна новина

И Симеон, и държавата обжалват за "Саръгьол"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.