ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор
Иван Гешев, избран за главен прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра с категорично мнозинство Иван Гешев за главен прокурор на Република България за периода 2020-2027 година. Едва четирима от кадровиците не подкрепиха единодушната номинация на Прокурорската колегия. Освен 11-те членове на ресорната колегия, в подкрепа на Гешев гласуваха и девет от членовете на Съдийската колегия. Гласуваха 24-ма от членовете на ВСС, тъй като един е в отпуск. До категоричния вот се стигна след продължило десет часа заседание на ВСС, което бе посветено на изслушване на кандидата за "обвинител №1". Гешев отговори на над 100 въпроса от неправителствени организации, повечето от които дублиращи се, както и на кадровиците.
 
Обсъждането на кандидатурата на Иван Гешев беше колкото емоционално, толкова и пълно с неизказани до момента истини. Най-силна се оказа речта на главния прокурор Сотир Цацаров, който въпреки намерението да не взима отношение по номинацията на заместника му за негов приемник, бе провокиран от политическото изказване на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.
 
"Ще подкрепя г-н Гешев не защото очаквам от него благодарност. Ако аз очаквам от него благодарност за подкрепата си за неговата кандидатура по същите причини и виждания то би трябвало да очаквам благодарност и от г-н Панов заради подкрепата за неговата кандидатура. Ще подкрепя Иван Гешев заради неговите качества. Преди да стана главен прокурор бях 20 години съдия – честно казано в душата си съм повече съдия. Но знам колко ми костваше навлизането в тази работа и изваждането на прокуратурата от състоянието, в което я заварих и много, много други неща, които не трябва да се казват, не защото трябва да се крият, а защото трябва да се проявява уважение към тези преди нас. Работил съм достатъчно време с Иван Гешев, за да кажа, че е дошло време начело на прокуратурата да застане прокурор. Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане адвокат, юрист, който е политик, съветник на президента и преподавател по право, наказателен съдия. Толкова по отношение на кандидата", започна изявлението си Цацаров.
 
Главният прокурор се върна към началото на 2015-та година, като се обърна към председателя на ВКС, за да му припомни как е бил избран - не във ВСС, а в "две други сгради". Цацаров не уточни кои са те. "Слушайки го аз си мисля, че г-н Панов говори като човек, чиято процедура е преминала кристално чисто и при пълна състезателност. Слушайки го аз си мисля, че г-н Панов говори като човек, който дори не е участвал в тази процедура, а я е наблюдавал отстрани. Бих задал въпроса – с какво се отличава тази процедура (по избора на Иван Гешев-бел.ред.) от тази, при която бе избран председателят на ВКС? С какво се отличава от предните? При избора на г-н Панов позволи ли си някой да оценява качествата на актовете и работата му, зададохме ли въпроса кой и как го предложи, за да може сега той с тази "гражданска смелост" да задава същите тези въпроси? Не че няма право. И ще ви кажа на какво, според мен, разчита г-н Панов. Колегата Панов разчита на времето – колкото повече минава то, толкова повече в тази зала оставаме все по-малко хората, които помним как протече процедурата. След изтичането на мандата на Георги Колев, останах само аз. Скоро от тази зала ще си изляза и аз и никой няма да помни как беше избран той. Няма да го кажа, не защото уважавам Лозан Панов, не защото уважавам този председател на съда, а защото уважавам институцията ВКС", каза главният прокурор.
 
Цацаров отговори на Панов и по повод твърденията му, че Гешев има пряко отношение към задържането на осъдените на първа инстанция за корупция бивша кметица на "Младост" и заместничката й. "Опитите да бъде превърната Десислава Иванчева в политическа емблема на една партия и най-вече да се демонстрира неуспехът на прокуратурата и КПКОНПИ не успяха. Не Иван Гешев трябва да се срамува. Лозан Панов трябва да се срамува, че на метри от тук се проведе Марш в подкрепа на подсъдимите и на самия него. Той трябваше да каже, че това е нелепо, а вместо това той се снима с организатора на този Марш, който е близък с подсъдимия Цветан Василев", каза още главният прокурор.
 
Цацаров коментира и протестите срещу номинацията на неговия заместник. "Трябва да сме абсолютно честни – участниците в протестите в момента са две категории хора – тези, които протестират по собствено убеждение, никой не може да ги накара да харесват Гешев. Никой не може да ме накара да харесвам Панов, никой не може да го накара той да ме хареса. От другата страна има гнусна политическа кампания. Лидерът на една партия каза, че спира кампанията си, за да организира протестите. Лидерът на тази партия каза, че това е политически натиск, той е фиксиран в институцията прокуратура и не за друго, а заради това, че се провали във всички начинания, които му бяха възложени, включително и от чужбина. Гешев е поредният му провал. Без да обиждам никой – ако главният прокурор се казваше Христо Бойкикиев, Христо Иванов или Лозан Панов, нямаше да чуете нито дума за реформа на прокуратурата", заяви още Цацаров.
 
По-рано и Боян Новански, член на Съдийската колегия на ВСС, сподели емоционално мнение относно номинацията на Иван Гешев и атаките срещу нея. "Да се доверя ли на сдружението БОЕЦ, близко до подсъдимия Цветан Василев? Да се доверя ли на "Медиапул", "Биволь" и други присъдружни медии? Аз разбирам и съчувствам на г-н Гешев за изписаните глупости. Решенията на отделните колегии на ВСС са били независими и самостоятелни и никога досега не е било нужно те да си противоречат - поне така беше до време. Единствените допирни точки са по време на Пленума. И сега питам – редно ли е малцинство да рекетира останалите? Ако Съдийската колегия се обедини около един кандидат и го смята за подходящ – какво ще стане, ако Прокурорската колегия не го одобри? Ще има ли форма на рекет и от кого? Задава се въпросът колко обвинителни актове е написал кандидатът – искам да попитам колко такива са написали последните четирима главни прокурори. Съвсем естествено е да се доверя на ресорните комисии към Прокурорската колегия, а не на външни организации с неясни цели", заяви Новански.
 
Евгени Диков от Прокурорската колегия също мотивира вота си в подкрепа на кандидата. "Крайно време е прокурорската гилдия да излъчи главен прокурор. До настоящия момент - кандидатът Иван Гешев е единственият, който е от кариерата. Така че смятам, че фактът, че г-н Гешев е прокурор, започнал от най-ниското ниво и има подкрепата на цялата прокурорска гилдия, е достатъчно", каза той. Даниела Машева сподели тезата на Диков и посочи, че кандидатът не само отговаря на законовите изисквания, но е обект на безпрецедентна подкрепа от колегите си.
 
Даниела Марчева от Съдийската колегия също взе думата за да мотивира положителния си вот. "Според мен прозрачността на този избор не значи само публичност. От три месеца, когато на практика стартира процедурата, започнах да чета анализи, за да мога да придобия максимално ясна представа за проблемите на прокуратурата. Нямам и собствен отговор на въпроса защо, въпреки че са изпълнени почти всички препоръки на Венецианската комисия, доверието в съдебната система и прокуратурата е на такова ниво. Според мен в тази процедура не съществува идеалният кандидат. В случая имаме един автентичен представител на прокурорската гилдия. Това за мен означава, че Иван Гешев олицетворява визията на колегите си за този пост. Днес чух едни категорични и напълно удовлетворителни отговори от него, макар че нямам преди наблюдения на професионалните му качества. Наличието на повече от една кандидатура не би гарантирало по по-различен начин прозрачността на процедурата", изказа становището си и Даниела Марчева.
 
Представляващият ВСС Боян Магдалинчев изказа подкрепата си за номинацията на Иван Гешев. "Позицията на главен прокурор е изключително атакувана от всички места и посоки. Трябва да имаш много кураж, за да се кандидатираш за този пост. Нека сме честни - откакто стана зам.-главен прокурор – на колко финансови интереси той посегна и сложи прът? Арабаджиеви, Миню Стайков, Иво Прокопиев. Това са хора с огромен финансов ресурс. Трябва много кураж, за да посегнеш на такива хора, защото там прошка няма. Гешев тук в изслушването си показа,че е готов да отстоява позициите на главен прокурор. Много е лесно да заклеймяваш някого и да създаваш нагласи и настроения към някого, а за своите качества да замълчиш. Когато си толкова критичен към някого, трябва преди всичко да си толкова критичен към себе си", каза Магдалинчев. 
 
На ход е Румен Радев
 
Втората фаза на конституционното производство за назначаване на главния прокурор започва с изготвянето и изпращането от Пленума на предложение до Президента на Републиката за утвърждаване на избрания кандидат. Пред държавния глава има две възможности - да издаде указ за назначаването на избрания за главен прокурор или да откаже. В случай, че Румен Радев откаже, ВСС може да проведе повторно гласуване на кандидатурата, като при събрани отново 17 гласа президентът ще е длъжен да издаде указ.

 

 
Иван Гешев: Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията си по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск
 
Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск. Това каза избраният от Пленума на ВСС за главен прокурор Иван Гешев по време на брифинг, цитиран от Агенция "Фокус". 
 
"Аз не знам дали ще бъда главен прокурор", коментира Гешев и обясни, че процедурата не е приключила. 
 
За отправената критика от члена на ВСС Красимир Шекерджиев, който не го подкрепи с аргумента, че за главен прокурор е трябвало да бъде избран диалогичен магистрат, Гешев каза: "Аз благодаря на съдия Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Аз не споделям неговите аргументи, не смятам, че е прав, но уважавам неговото становище, той спомена и други колеги съдии, които споделят това становище, и ще се постарая да го опровергая и да докажа, че е извършил правилна преценка."
 
Без да назовава името на председателя на ВКС, Иван Гешев коментира и изказването на Лозан Панов: "Не уважавам мнението на един друг съдия, който не се аргументира. Той прочете предварително написана реч без да вдигне глава от листовете. Това означава едно, че това е предварително подготвено и изслушването за него няма никакво значение. Това за мен не е признак на безпристрастност."
 

Още по темата

КЗК не разрешава продажбата на ЧЕЗ на български застрахователен холдинг

Предишна новина

Битката за Кубчето на Рубик продължава

Следваща новина

Коментари

30 Коментара

 1. 36
  Мартин Лутер | нерегистриран
  16
  -2

  Вече ще спя спокойно, бъдещето на правосъдието в България е светло. На това мнение е и Жан-Клод.

 2. 31
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 30
  | нерегистриран
  28
  -9

  Вън милицията от прокуратурата!

  Но щом това е невъзможно-прокуратурата следва да бъде пратена като филиал към милицията.

  То и сега е така-милицията командва в прокуратурата, шефовете на РПУ-тата определят правилата в прокуратурата.

  Нека да се даде нормативна сила на фактическото-прокуратурата да премине не само към МВР, но да бъде отдел към милицията.

 4. 29
  ? | нерегистриран
  18
  -6

  Колко прокурори днес напуснаха, в знак на протест?  Или не се бяга от огромната заплата, в адвокатурата е гладомор, какво тук значи някакви си принципи, че има такива в калта са лазили, за да бъдат инсталирани в системата.

  Колко следователи напуснаха няма да питам-от почивната станция на следствието , където стипендията върви срещу нищонепправене не очаквам да има напуснали.

 5. 28
  Копърков | нерегистриран
  22
  -21

  Няма да го бъде този, както и ВСС в такъв състав. Президентът трябва да предизвика конституционна криза, която да доведе до необходимост от свикване на ВНС - прокуратурата да бъде извадена от съдебната система и да има реален контрол върху нея - политически от Народното събрание /чрез избиране, текущ парламентарен контрол и освобождаване на главния прокурор/ и юридически от съда - чрез проверка на законосъобразността на всички прокурорски актове.

 6. 27
  *********************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 26
  Е | нерегистриран
  24
  -9
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Ама къде е бау бау-копърков? Да не стяга куфарите? Или го е закъсал на Орлов мост с Бойкикиев? Каква ли анкетка ще извърти?

  Дошло е време разделно, време за реална промяна.

  На тези кото се радват на този "избор" ще им кажа само това:

  Нарича се пирова победа, последствията ще ги видим скоро......

 8. 25
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  20
  -6

  Иван Гешев е новата звезда на националния отбор по футбол. Какъв ли ще е резултата на полудремето? Във ВСС. А по места?

 9. 22
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 21
  | нерегистриран
  31
  -4

  Триенето продължава . Що бе? Нали стана на вашата? Много искам да видя след 5 години перците от гръцкия хор

 11. 20
  | нерегистриран
  34
  -16

  Надявам се, след избора на скинхедса от милицията това да е капката , преляла чашата, и прокуратурата да бъде пратена , където и е мястото-в мевере!

 12. 19
  ТОТЮ | нерегистриран
  22
  -31

  ДОВОЛЕН СЪМ ОТ ИЗБОРА НА ИВ.ГЕШЕВ!!!СТАНА ЯСНО,ЧЕ СЪДИИТЕ МИСЛЯТ ПРАВИЛНО,ЩОМ ГО ПОДКРЕПИХА,С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА"БАНДАТА НА ЧЕТИРИМАТА"/ИМАШЕ ТАКАВА В КИТАЙ ПО ВРЕМЕ НА КУЛТ.РЕВОЛЮЦИЯ-ВИЖ ГУГЪЛ/.ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ИВ.ГЕШЕВ И НАПРЕД С ПРОКУРОРСКИЯ БУЛДОЗЕР,ЧРЕЗ СЪДА КЪМ ЗАТВОРА-ПЪТЯТ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, НА ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ, ОБАЧЕ.

  Г-ЖА ИМОВА ПОКАЗА ХАРАКТЕР,КАТО СЕ ОЗЪБИ НА ПАНОВ.ПОЗДРАВЯВАМ И НЕЯ!Г-Н ЦАЦАРОВ ЗАЕ ПРИНЦИПНА ПОЗИЦИЯ-ПОЗДРАВИ!!!

  ДЕСЕТ ЧАСА НЕ МРЪДНАХ ОТ ТВ-ИЗТЕКОХА МИ ОЧИТЕ,КАКТО КАЗВАШЕ БАБА МИ,НО СЕ КЕФЯ!!!И ВИЖДАМ СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА...

  Г-Н БОРИСОВ ДА СТРОИ ПОНЕ ДВА ЗАТВОРА-ЕДИН В СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ И ЕДИН В ЮЖНА-СТИГА С ТЕЗИ ТРЪБИ...

 13. 18
  СГП | нерегистриран
  9
  -6

  Да се готви каката с данъците. Да стега багажа и към Сливен през Черковна

 14. 17
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 16
  ******************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.