ВСС назначи трети заместник на председателя на спецсъда

ВСС назначи трети заместник на председателя на спецсъда

Единодушно с 14:0 гласа "за" съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри назначаването на трети заместник на административния ръководител на Специализирания наказателен съд (СпНС) Георги Ушев. Избраният за поста е съдията от СпНС Пламен Янев Панайотов.

Другите двама заместници на председателя на СпНС са Стоян Тонев, избран пред 2012 г. и Мариета Неделчева, избрана през 2015 г.

По време на заседанието на съдийската колегия към ВСС Красимир Шекерджиев изложи становището на Комисията по атестиране и конкурси (КАК), според което прекомерната натовареност на административния ръководител на СпНС и заместниците му налага разкриването на трети щат за зам.-председател на съда.

"Ние внимателно прегледахме вида и броя на делата на спецсъда. Над 90% от тях са частни наказателни дела, повечето от тях могат да бъдат решени само от административния ръководител и заместниците му. В този смисъл КАК единодушно смята, че структурата на съда е такава, че се налага разкриването на трета длъжност заместник на административния ръководител", заяви Шекерджиев.

Според КАК обаче председателят на СпНС и заместниците му били по-натоварени от останалите съдии там, поради което разкриването на нов щат ще се случи за сметка на съкращаването на бройка за редови съдия.

Разкриването и откриването на нови щатове в съдилищата обаче е от компетенциите на Пленума на ВСС, поради което въпросът бе отправен за окончателно решаване именно там.

С влизането в сила на последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)от 5 ноември 2017 година, СпНС вече разглежда делата за корупция по високите етажи на властта, в това чисто и срещу кметове и общински съветници, които до сега се гледаха от окръжните и районни съдилища у нас. С оглед на променената компетентност на съда и очаквания наплив от нови дела в него, председателя на СпНС Георги Ушев поиска съдийската колегия към ВСС да му осигури необходимите 15 допълнителни съдии. Колегията отказа това увеличаване на щатове и отлага решаването на кадровата криза в съда точно един месец.

В четвъртък Пленумът на ВСС тепърва ще изслушва административните ръководители на СпНС, Апелативния СпНС, както и на двете специализирани прокуратури по въпросите, свързани с материалните и кадровите нужди на съдилищата и прокуратурите.

 

Пуснаха под "домашен арест" единия от подпалвачите на колите на началника на Пловдивския затвор и на шефа на охраната

Предишна новина

Съдийската колегия обяви конкурси за седем свободни длъжности във ВКС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  4
  0

  Съдия Пламен Панайотов със сигурност не е съдия от Върховния административен съд. Проверете си източниците.

 2. 2
  | нерегистриран
  8
  -4

  За да няма обидени, най-добре е всеки съдия да е и заместник-председател. Само се чудя какво ще правим със съдилищата с по един съдия. Трябва да отворим по една заместническа бройка, да не се чувства прекаран човекът.

 3. 1
  | нерегистриран
  13
  -8

  Тия направо чупят глупомера -заместниците били по-натоварени от редовите съдии в спец съда!Вече всички ви се смеят ,"умници".Ами назначете само заместници , че да падне натовареността на ръководството и да се потвърди приказката -"Много вожд ,малко индианец"!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.