ВСС не е пряко ангажиран със статута на главния инспектор. Компетентен е КС

ВСС не е пряко ангажиран със статута на главния инспектор. Компетентен е КС
Соня Найденова, снимка:БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма позиция относно статута на Ана Караиванова, чиито мандат като главен съдебен инспектор изтече преди повече от година, но още няма избран неин заместник. Това стана ясно от изявление на представляващия ВСС Соня Найденова по време на днешното заседание на съвета.

"Народното събрание е длъжник на съдебната система заради неизбрания главен съдебен инспектор. Друг е въпросът какво се случва след като изтекат петте години от мандата на главния съдебен инспектор. Според мен, това може да каже само Конституционният съд. ВСС е непряко ангажиран със статута на главния съдебен инспектор. Но, според мен, компетентен е Конституционният съд", заяви днес Соня Найденова.

Тия дни стана известно определение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) по дело, заведено по жалби на съдията от Софийски градски съд Мариян Марков и на ИВСС срещу решението на ВСС за налагане на дисциплинарно наказание на Марков, според което Ана Караиванова няма представителна власт по отношение на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Тричленният състав на ВАС с председател Наталия Марчева, и членове Тодор Тодоров (докладчик) и Николай Гунчев се позовава на трайната практика на Конституционния съд, която ясно и безпротиворечиво приема, че с изтичането на срока на мандата автоматично се прекратяват и правомощията  на съответния мандатен орган (в този смисъл - РКС №1/2004, РКС № 4/2005г.,РКС № 1/2006 г., РКС № 13/2010 г.). Ако законодателят е целял някакво изключение от приложението на този ясен конституционен принцип, той е щял да го предвиди изрично в закона, каквито примери има в други хипотези, сочи в определението си съдът. Именно по повод на това определение в съвета са постъпили запитвания от различни медии за статута на Ана Караиванова и за основанието на което тя продължава да изпълнява функциите на главен инспектор по трудов договор и да получава заплата. 

"Знаем, че имаше едно решение на ВАС, пасажи от което обиколиха медиите. Решението на ВАС насочва на различни изводи", каза по повод на това определение Соня Найденова.

Преди заседанието на ВСС правосъдният министър Зинаида Златанова също коментира темата със съдебния инспектор, след като днес пък парламентът прекрати процедурата за избор с единствен кандидат съдията от ВАС Веселина Тенева. Министър Златанова призова и към неофициални дискусии на професионалната общност, при които магистратите да предложат кандидатури.

"Една година имаме изтекъл мандат! Защо трябва да чакаме да се обяви процедура за да има дискусия – неофициално? Този формализъм ни води до много от проблемите, които имаме сега. Формалистичният подход не го приемам за извинение от неправителствените организации, от съсловните магистратски организации, включително и от тези, които имат право да предлагат по закон. Не можем да кажем, че една година е недостатъчна за търсене на подходящ кандидат. Разбира се, че призовавам магистратите да предлагат. Не намирам пречка да се дискутират кандидати, които са предложени от други. Да бъде провокирана дискусия и от други участници в тези процеси", каза днес Златанова.

Още по темата

Атака иска затвор за публично демонстриране на хомосексуалност

Предишна новина

Съгласието за индивидуална конституционна жалба е напълно постижимо

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  5
  -2

  Не е попитала ГЕРБ преди да се изкаже и затова няма мнение.

 2. 7
  Човек на ГЕРБ стана лице на ВСС | нерегистриран
  2
  -3

  До коментар [#2] от "Оставка на ВСС!":
  В концепцията на Соня Найденова, публикувана преди избора й за ВСС, проблемът с независимостта на магистратите напълно отсъстваше. Преди да влезе във ВСС, Соня Николова Найденова бе съдия в Софийския градски съд, ръководен от семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева. Тя получи постоянно място в СГС едва през 2010 година, а преди това е била съдия в Софийския районен съд. Найденова бе предложена от председателя на Върховния административен съд (ВАС) и спряган за близък до ГЕРБ съдия Георги Колев. Тя получи подкрепа и от главния прокурор Борис Велчев, двамата бивши заместник-главни прокурор Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, както и Камен Иванов от съдебната квота.

 3. 6
  Палячо, умен ли си ? | нерегистриран
  2
  -5

  До коментар [#4] от "тъпака номериран 4": Ти по-умен ли си от завършилите право в Благоевград ? И най-умния е малко прост, а ти номерираното жалко същество, липсващата връзка, брънката от веригата на човешката еволюция, като не си най-умният, представи си колко много си прост и тъп.

 4. 5
  неук | нерегистриран
  4
  -1

  нямат мнение, може би, защото нямат нужните знания. тогава защо не вземат да назначат една юридическа експертиза.

 5. 4
  4 | нерегистриран
  4
  -6

  Понякога се чудя тук юристи ли пишат или завършили право в Благоевград ...

 6. 3
  | нерегистриран
  8
  -4

  Спокойно Найденова !!!От притеснение дали съпруга ти ще стане зам.главен прокурор загуби способността да имаш мнение ли?Верно си е стрес ,но чак пък толкова!!!

 7. 2
  Оставка на ВСС! | нерегистриран
  23
  -1

  Висшият съдебен съвет (ВСС) няма позиция относно статута на Ана Караиванова, чиито мандат като главен съдебен инспектор изтече преди повече от година, но още няма избран неин заместник. Това стана ясно от изявление на представляващия ВСС Соня Найденова по време на днешното заседание на съвета.

  Е, щом за статута на Главния съдебен инспектор нямат позиция, по какъв проблем на Съдебната система да очакваме да имат позиция?

 8. 1
  Ойларипиииии | нерегистриран
  18
  -2

  Ами тогава на какво основание ВСС разглежда предложения направени от ИВСС и подписани от лицето А.Караиванова, на какво основание същата присъства на заседания на ВСС и дава становище по отделни въпроси вкл. и за израстване на магистрати?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.