ВСС не откри нарушения по делото "Маргини"

ВСС не откри нарушения по делото "Маргини"
В сряда бе последното заседание на ВСС за тази година

Висшият съдебен съвет (ВСС) не откри нарушения при воденето на делото срещу Красимир и Николай Маринови, известни като Големия и Малкия Маргини и още четирима души. Това стана ясно в сряда по време на заседанието на съвета. Кадровиците на Темида изслушаха доклада от проверката на колегите си.
Делото е образувано на 30 март 2006 г. срещу Маргините, Иво и Светлин Карагеоргиеви, Бисер Илиев, Стефан Рангелов и Веселин Тошев.
До момента са проведени 21 заседания. На 3 ноември 2008 г. делото е прекратено спрямо Светлин Карагеоргиев поради настъпила смърт. Следващото заседание е насрочено за 12 януари 2009 година.
Според изводите от проверката процесът се е движил съгласно изискванията на наказателния процес и е насрочван ритмично всеки месец. Изслушвани са свидетели, правени са експертизи и във всяко едно заседание са извършвани възможните действия по събиране на доказателства. При така повдигнато обвинение следва да се разглежда цялостната дейност на всички подсъдими, без законът да позволява делото да се разделя, твърди ръководителят на проверяващата група Стойко Стоев. 
Това принуждава съдът да се съобразява изцяло с представените болнични листа, тъй като иначе би нарушил правото на защита на всеки един подсъдим. Категорично няма нарушения по движението на делото и сроковете, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за приключване в досъдебното производство, както и за разглеждането му в съдебна фаза.  Вината не е в съда, каза другият проверяващ Георги Гатев.
Както е известно, делото срещу Маргините и компания многократно бе отлагано заради заболяване на някой от подсъдимите.
На заседанието в сряда ВСС реши още да вземе под наблюдение делото за убийството на студента Стоян Балтов. Ще се изпрати писмо до главния прокурор Борис Велчев с искане за информация относно следните въпроси:
Образувано ли е досъдебно производство по случая? От коя дата?
Кой е разследващият орган?
Кой е наблюдаващият прокурор?
Взето ли делото на специален отчет във ВКП? Кой е наблюдаващият прокурор?
Още едно решение взе ВСС в сряда – обърна внимание на всички административни ръководители на органите в съдебната власт да изплатят задълженията си към Националния институт по криминалистика и криминология към МВР. Съветът получи писмо от вътрешния министър Михаил Миков, в което се казва, че за периода 2003-2007 г. съдебната власт дължи над 190 000 лв. за експертизи.


ЗАКРИВАНЕ
Преди заседанието на ВСС министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че България има предписание от Европейската комисия за закриване на военните съдилища. След поправките в НПК вече следствието ще разследва престъпленията, извършени от служители на МВР и на ДАНС.
"Това предложение за промяна е по една много проста причина – те не са военни. Някои бивши социалистически страни закриха военните съдилища. Ние не можем да го направим, защото те са изброени в Конституцията. Но можем да направим това – цивилни граждани да не бъдат разследвани от военни магистрати", поясни Тачева.

 


 

 


 

 


Още по темата

Инспекторатът предлага награди за магистрати-отличници

Предишна новина

ШОУТО С ЦЕНИТЕ НА ГАЗА

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.