ВСС обсъди с експертите на ЕК предложенията на Данаил Кирилов за отговорността на тримата големи в съдебната власт

ВСС обсъди с експертите на ЕК предложенията на Данаил Кирилов за отговорността на тримата големи в съдебната власт

Петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъдиха с експертната мисия на Европейската комисия (ЕК) напредъка на България във връзка с препоръките по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО).

Сред акцентите в дискусията са били и анонсираните от правосъдния министър Данаил Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които целят изработването на ясен механизъм за търсене на отговорност и отстраняване от длъжност на т.нар. "трима големи" в съдебната система – председателите на Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен съд (ВКС) и главния прокурор.

Обсъдена е била и предстоящата процедура за избор на нов главен прокурор, като представителите на ВСС са разяснили на експертите от ЕК законовите изисквания и етапите на избора. Разговори са били проведени и относно бъдещите избори на ръководители на Специализираната прокуратура, Апелативната специализирана прокуратура и Апелативната прокуратура в София.

Пред представителите на ЕК е бил отчетен и ефектът от законодателните изменения за облекчаване натовареността на Софийски градски съд (СГС), като е било заявено, че след промяната в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) от 1 август 2018 г. по отношение на местната подсъдност на застрахователните дела, натовареността на Гражданско отделение в СГС е намаляла с 40 %, и се очаква ефектът да се мултиплицира и върху Софийски апелативен съд, като въззивна инстанция.

От ВСС са припомнили на представителите на ЕК, че вече са трансформирани 11 районни прокуратури в териториални отделения към съответните районни прокуратури, като е било посочено, че процесът продължава с преструктурирането на още 29 районни прокуратури, които да бъдат трансформирани в териториални отделения към 15 районни прокуратури. След решението на Прокурорската колегия на ВСС от сряда, заплануваните за оптимизиране обвинения бяха редуцирани до 28 на брой.

В края на срещата членовете на ВСС са заявили пред европейските експерти, че при отстояване независимостта на съдебната власт "колективният орган не проявява пристрастност към определени позиции, работи професионално и доколкото заседанията са публични, решенията се приемат при гарантирана откритост, като може да се проследят мотивите на всеки един член на ВСС, за какво и как гласува".

Оптимизацията на държавното обвинение продължава с 28 прокуратури от 1 януари 2020 година

Предишна новина

Сотир Цацаров: Не е необходим закон за царските имоти

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Това е манипулирана информация | нерегистриран
  0
  0

  Моля, проверете си източниците и посочете къде, кога и в кой текст се препоръчва еквивалентност и еднозначност в отговорността на тримата големи. Препоръките са само за безконтролната власт на главния прокурор в досъдебната фаза.

 2. 1
  ************************************-******************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.