ВСС одобри идеята правителството и всички министри да могат да искат тълкуване от ВКС и ВАС

ВСС одобри идеята правителството и всички министри да могат да искат тълкуване от ВКС и ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри идеята на кабинета на външния министър Екатерина Захариева, в качеството й на вицепремиер по правосъдната реформа, Министерският съвет и всички министри да могат да искат тълкуване на закона във връзка с противоречива практика от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Предложението за изменение на Закона за съдебната власт в тази посока фигурира в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение на Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН).

В по-общ план предложението е Министерския съвет, всички министри и колективните органи на власт, когато имат правомощия по прилагане на съответния закон, да могат да се обръщат към двете върховни съдилища с искане за приемане на тълкувателни решения. В този смисъл и самият ВСС ще може да иска такива тълкувания, ако промените бъдат приети, тъй като спада в категорията "колективен орган".

Отделно, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри без особени забележки цялостния проект за изменение и допълнение на ЗАНН. Както "Правен свят" писа, с него се предлага въвеждането на възможността гражданите, едноличните търговци и юридическите лица с наложени глоби или имуществени санкции, да могат да платят само 80 на сто от сумата, посочена в наказателното постановление, ако го направят в срока на обжалване.

Въвежда се и т.нар. споразумение, което ще позволи приключване на административнонаказателното производство в кратки срокове. Наказващият орган е длъжен да разясни на лицето за правните възможности и последици от споразумението. То се съставя в писмена форма между страните и се издава вместо наказателно постановление. При сключването му е предвидено намаляване на размера на глобата или имуществената санкция - в размер на 70% от минимума, предвиден за извършеното нарушение, а когато в закона не е предвиден минимум – по договаряне между страните, но не повече от 70% от половината от максимума.

Регламентира се и задължението на наказващия орган да изложи мотиви по отношение на вида и размера на наложената административна санкция, при противоречива или неправилна практика по приложението на закона ще се приема тълкувателно постановление от двете върховни съдилища.

Арестуваха почти всички пътни полицаи в Малта заради масови измами

Предишна новина

Двамата столични полицаи опитали да присвоят печалба от тотото на възрастна жена, обрана по-рано в трамвая

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.