ВСС отказа да накаже Даниела Врачева от АСНС заради мярката на Ценко Чоков

ВСС отказа да накаже Даниела Врачева от АСНС заради мярката на Ценко Чоков

Съдийската колегия на ВСС отказа да накаже Даниела Врачева от Апелативния специализиран наказателен съд заради казус с бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Предложението на дисциплинарния състав бе тя да бъде наказана с намаляване на заплатата с 10 на сто за 6 месеца, но то бе отхвърлено единодушно от всички членове на колегията. В гласуването не участва председателят на ВКС Лозан Панов, който е вносител на предложението.

Както вече е известно, в началото на годината състав на АСНС с два на един глас пусна от ареста срещу 10 000 лева гаранция кмета на Галиче Ценко Чоков. В състава бяха съдиите Даниела Росенова, Даниела Врачева и Димчо Георгиев, който бе на особено мнение. Тъй като се разрази скандал, ВКС извърши проверка. Според резултатите от нея разпределението на мярката било извършено от Даниела Врачева, към онзи момент както Росенова, така и заместникът ѝ Петя Колева били в отпуск. Мярката се паднала на самата Врачева, която заседавала в състав с Колева и Димчо Георгиев. Но тъй като колежката ѝ била в отпуск, Врачева я заменила с Росенова, независимо от това, че Колева се връщала на работа преди заседанието по мярката.

В доклада от проверката ВКС препоръча на апелативния спецсъд да преработи правилата си за случайно разпределение на делата.

При обсъждане на доклада в Съдийската колегия членове на съвета поискаха да бъде внесено и предложение за дисциплинарка и срещу тогавашната шефка на АСНС Даниела Росенова. Това бе сторено през юли т.г. от ИВСС. Повод за това стана акт на инспектората за констатирани в съда нарушения в методиката и разпределението на делата. До него се стигна пък след скандала покрай разпределението на делото за определяне на мярка за неотклонение на подсъдимия кмет на Галиче Ценко Чоков. Дисциплинарката срещу Росенова все още не е приключила.

Още по темата

Масови отводи в Съдийската колегия по дисциплинарката срещу Методи Лалов

Предишна новина

Елена Йончева иска от Борисов и ГЕРБ обезщетение от 20 000 лева

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Песимист | нерегистриран
  1
  0

  Казвах ли ви аз, че само Прекия избор е Изхода от корупцията завладяла цялата съдебна власт!

 2. 3
  | нерегистриран
  8
  -2

  Да видим дали Лозан сега ще обжалва...Нали е негово предложение.Според мен напълно правилно..

 3. 2
  ЗАСЛУЖАВАМЕ СИ СЪДБАТА | нерегистриран
  7
  -3

  Шокиращо първо решение по д д.ВРАЧЕВА СТАНА ГЕРОЙ!ДА СЕ БЛАГОДАРИ НА ДРУГАРКАТА КОВАЧЕВА ЗА ДЕТО замота делото така че да го дотъркаля до днешния ден!!!НЯМА НАДЕЖДА!НАРУШАВАЙТЕ СПОКОЙНО ВСИЧКИ ПРАВИЛА И...ДЕБЕЛЕЙТЕ!

 4. 1
  | нерегистриран
  25
  -1

  Ако и Росенова оневинят, сигналът е карайте през просото с разпределението!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.