ВСС отказа да назначи Албена Ботева за временен ръководител на СРС

ВСС отказа да назначи Албена Ботева за временен ръководител на СРС

Без нито един разумен аргумент мнозинството в Съдийската колегия отказа да определи Албена Ботева за изпълняващ функциите председател на Софийския районен съд. Предложението за Ботева бе направено от председателя на СГС Калоян Топалов след номинация от Общото събрание на районния съд. В негова подкрепа гласуваха 6 от кадровиците, 7 бяха против.

Някои от мотивите да не бъде избрана за временен ръководител звучаха абсурдно – защото не останала заместник-председател на СРС, а напуснала заедно с цялото ръководство. Защото била част от екипа на Методи Лалов. Защото подкрепата на една трета от състава на СРС не била съдийско самоуправление.

Мнозинството не успя да бъде убедено дори след изслушване на Албена Ботева, която спешно пристигна в сградата на ВСС след отправена неочаквано покана.

Това даде повод на Камен Иванов шумно да се възмути, а на Калин Калпакчиев да заяви, че се срамува от решението и че Съдийската колегия е дала отново повод на магистратите от СРС да дойдат под прозорците на ВСС.

А до поканата към съдия Ботева се стигна заради резки думи и неподкрепени с факти критики на някои от Съдийската колегия по неин адрес.

Решението за изслушване мина на косъм - 7 от членовете на съвета подкрепиха идеята на Юлия Ковачева, а 6 бяха "против". Резултатът обаче не се хареса на Милка Итова, която не беше разбрала какво точно се гласува и поиска прегласуване. Това отприщи за кой ли път страстите в Съдийската колегия.

Итова бе извън залата. При завръщането си попита Калин Калпакчиев за какво гласуват и той отвърна, че е за покана към Ботева да бъде изслушана. Итова се докачи. Заяви, че няма да подкрепи предложението, защото на предходната точка, когато обсъждаха да бъдат поканени на изслушване четирима съдии, които искат да бъдат преместени по чл. 194 от ЗСВ, Калпакчиев не подкрепил предложението ѝ (всъщност то бе одобрено от мнозинството). Калпакчиев й отговори, че в подкрепа на идеята й са гласували Галина Карагьозова и Юлия Ковачева. Това успокои Итова и тя подкрепи отправянето на покана към Ботева за изслушване. Така се стигна и до резултата от 7 на 6 гласа. Но Светла Петкова, недоволна от това, обвини Калпакчиев, че е заблудил колежката ѝ Итова. И последната поиска прегласуване, което не бе одобрено.

Размяната на репликите обаче провокира Юлия Ковачева, която поиска Светла Петкова и Галя Георгиева да отговорят на простичкия ѝ въпрос - Съдийската колегия кои колеги съдии ще изслушва и кои няма да изслушва. "Защото много настоявате едни да бъдат изслушани, а други не", обобщи Ковачева. Питането отново бе предизвикано от предходната точка, когато Галя Георгиева горещо защитаваше тезата, че съдиите трябва да бъдат изслушвани, а после гласува срещу поканата към Албена Ботева. Резултатът от вота на Петкова бе идентичен с този на Георгиева. Отговор не получи, а само упрек от Георгиева: "Няма да ми казвате кога да изказвам мнението си".

Иначе председателят на ВКС Лозан Панов откри дебата за номинацията на Ботева с думите, че това е важно предложение и че с гласуването си Съдийската колегия може да стане част от решаването на проблемите в СРС или да ги задълбочи.

Първа думата взе Галя Георгиева: "Аз винаги съм имала позиция. Няма да подкрепя предложението за Албена Ботева като изхождам и от онова, което съдиите Савчев и Гарванска казаха за сегашното ръководство на Общото събрание. Албена Ботева е от екипа на Методи Лалов. Всички те подадоха оставка. Не намирам логика в това поведение – да си подадеш оставка и после да бъдеш кандидат за и.ф. Не само Лалов, но и цялото ръководството, не можа да овладее ситуацията в този мегасъд и да намери разумен подход в управлението на съда."

Според нея Ботева няколко години е била в управлението и едва ли ще намери по-правилно решение от това, което до момента цялото ръководство е намирало по всички проблемите.

"След като 4 години си участвал в ръководството, какво остава за няколко месеца да се справиш с проблемите. По-добре Лалов да остане, отколкото да възлагаме управлението на Ботева. Все пак Съдийската колегия е тази, която трябва да вземе окончателно решение за временното ръководството. Отговорността ще е наша, то и Лалов ни го каза. Той поиска да организираме и структурираме работата на целия съд", каза още Георгиева. Продължи с думите, че цялото ръководството, не само председателя, но и шефовете на отделения, носят отговорност за това, което се е случило в СРС.

Калин Калпакчиев призова колегите си да подходят отговорно, до избора на титуляр да няма сътресения в СРС и той да продължи да функционира нормално и най-вече в интерес на гражданите, защото за тях нямало никакво значение какви са междуособните войни в СК на ВСС, дали един или друг да бъде линчуван или наказан и т.н.

Апелира към колегите си и да бъдат последователни поне в близките си решения и когато общо събрание на определен съд се довери на съдия да бъде и.ф., да се вземе предвид неговото становище. Цитира изказвания на Галя Георгиева, която в определени случаи е питала защо не се послуша общото събрание, няма ли колега, който да иска да оглави съда и т.н. "Да се отнасяме с уважение към съдии, когато правим коментари, каквото искаме да получим и спрямо себе си", заяви още Калпакчиев. Посочи още: "Не е коректно да се говори общо и без конкретика за провалите на ръководството на СРС. Ако има нещо негативно за колегата Ботева, нека да се каже, а не да излиза с общи приказки – ами тя е от старото ръководство. Необходим е задълбочен анализ, другото са спекулации, които да обслужат една или друга конюнктурна теза. Проблемите са доста по-сложни, за да се говори, че само ръководството има отговорност за някои неблагополучия във функционирането на съда. Отговорност носи ВСС и ИВСС. Няма да бъде справедливо и вярно да стоварим цялата вина на екипа на Лалов. Ако не решим проблемите, ще ги задълбочим и ще създадем предпоставка за хаос."

Той припомни изказване на инспектора Любомир Крумов на срещата в петък, който отправил най-искрена и конкретна благодарност към гражданските отделения на СРС, които винаги откликвали на всяко искане на Инспектората, споделил, че там била създадена добра организация и че всеки един от заместник-председателите е вършил работата си така, както условията позволяват.

Светла Петкова започна изказването си с това, че прочела в електронни медии свое изказване, в което защитава съдийското самоуправление. "Държа на това изказване. Обаче не считам, че това общо събрание, което бе направено и гласовете, които са дадени за кандидата, говорят за едно мнозинство, едно единодушия за Албена Ботева", заяви Петкова. И започна с едни бакалски сметки (по думите на Галина Карагьозова).

181 са заетите щатни бройки, на събранието присъствали 101 съдии, 65 гласували в полза на Албена Ботева, 36 са се въздържали. "По правилата това означава, че не я подкрепят. Това е една трета от колектива. Не считам, че една трета от такова гласуване, означава съдийско самоуправление", така Светла Петкова обясни как всъщност разбира съдийското самоуправление. Резултатът навеждал Петкова на мисълта, че съдиите от СРС не са единни по отношение на кандидатурата на Ботева.

Упрекна я, че не е изложила мотиви към оставката си като заместник-председател на СРС. А после започна да критикува самия Лалов и мотивите му да подаде оставка, които звучали много апокалиптично. "Един административен ръководител, който повече от четири години е на този съд и ти сам да се изкажеш, да го доведеш до там, значи не си се справил със задачата или си стигнал до нивото на некомпетентност. Албена Ботева от години е заместник-председател на гражданско отделение, а гражданските отделения имат най-големи проблеми с бързината и изписването на делата", посочи Петкова.

Продължи с думите: "Не считам, че е доказала много добри качества. Безпроблемно я освободихме и сега дайте да й възложим да изпълнява функциите." И изрази съмнения, че тя ще се справи с обществените поръчки, които трябва да бъдат довършени.

"В една електронна медия има информация, че днес едновременно с нашето заседание, има и Общо събрание на СРС. Нека да дадем възможност на колегите по-мъдро и по-сериозно да излъчат от техния колектив, разбира се, изпълняващ функциите", завърши Петкова.

Галина Карагьозова се съгласи само с един аргумент – че Албена Ботева е била част от екипа на Методи Лалов. Това няма как да бъде оспорено, заяви тя. "Но това не значи, че не изпълнява задълженията си. Не се цитира нито един факт, който да обосновава извода, че не се е справяла като зам.-председател от година и половина. Няма факт, който да обосновава твърдението, че откакто е поела този ресор, правораздавателният процес в Гражданското отделение се е влошило, а не е точно обратното. Така, както Светла Петкова твърди, че е станало по-лошо, аз мога да твърдя, че е по-добро", каза Карагьозова.

И още: "Омаловажава се решението на съдиите от ОС на СРС. То е проведено при изискуемия от закона кворум и взетите решения са валидни. Да се опитваме да омаловажаваме с бакалски сметки - колко са "за" и "въздържал се" не е юридически обосновано. Решението на ОС, на което се е позовал и Калоян Топалов, е категорично и недвусмислено. Колегите са се обединил около Албена Ботева. Останалите спекулации не правят чест на членовете на ВСС."

Нарече спекулации и коментирането на изказването на съдиите Савчев и Гарванска. Да, те са разкритикували управленските методи на Лалов. Но когато е станала ясна кандидатурата на Ботева, Гарванска я е подкрепила. Савчев, който е присъствал в началото на събранието, в един момент си е тръгнал. Двукратно по телефона с него е говорено, след като самият той е бил номиниран за и.ф. Първо си е направил отвод, после се обадил да каже, че е съгласен, за него гласовете са били 0 "за" и 72 "въздържали се".

"Да не изкористяваме данните от протокола на ОС на СРС. Всякакви останали спекулации са само и единствено такива", категорична бе Карагьозова. И тя припомни срещата с инспекторите, които били единодушни в мнението си, че срещат пълна подкрепа, съдействие, разбиране и взимане на всички мерки за решаване на проблемите, констатирани от ИВСС. Как може голословно да твърдим, че не се справя, само защото е била член на екипа, учуди се Карагьозова.

"Не е редно професионалните качества на Ботева да ги оценяваме през призмата на събитията, които се случиха през последния месец и по някакъв начин субективният си прочит да го прехвърляме върху нейната личност", започна Юлия Ковачева. Добави, че ВСС дължи обективна оценка на база фактите и продължи: "Те не разкриват драстична негативна картина, каквото очерта Светла Петкова. Съдия от кариерата, съвестно работи, изпълнява си задължения. Нямаме данни за някакви отрицателни прояви, за отрицателни факти, които да влияят неблагоприятно върху професионалния й и личен облик."

И Ковачева се спря на бакалските сметки на Светла Петкова. Аналогията, която й се породила е с избора на този състав на ВСС. "Нека си спомним колко делегати имаше на събранието и колко гласове получи всеки един от нас. Не говоря за избора на парламентарната квота", заяви Ковачева.

Незнайно защо обаче Светла Петкова се засегна на тази аналогия, според нея не трябва да се прави такова сравнение. Тя бе избрана именно от Народното събрание. От членовете на Съдийската колегия Петкова и Димитър Узунов получиха най-малка подкрепа от депутатите – съответно 140 и 108 гласа.  

Албена Ботева пристигна бързо в сградата на ВСС. На нея й бяха задавани въпроси като защо е напуснала като заместник-председател на СРС пък сега се е съгласила да бъде временен ръководител, колко дела има – висящи и ненаписани, с какъв екип ще работи, защо напускат съдебни служители, защо не се обявяват конкурси в администрацията и т.н.

На всеки един от тях тя се опита да отговори подробно, с уговорката, че все пак не е подготвена в детайли. Обясни, че сърце и душа е вложила в работата за сметка на личния си живот, съгласила се е да бъде номинирана, защото е запозната с проблемите и може да помогне, освен това е получила и подкрепа от колегите си Общото събрание, която подкрепа среща и всеки ден. Обясни, че предстои тежка инвентаризация, въвеждат  се данни за делата в системата АСУД, че предстои функционален анализ от външна фирма и е по-добре екипът да бъде посрещнат от човек, който познава отвътре работата на СРС. Към настоящия момент имала 73 висящи дела, три ненаписани съдебни решения от декември, две от понеделник и две заповедни производства. Съдийската работа я върши през уикенда и след 17.30 часа.

Настана малък спор по отношение на една заповед на Лалов, а именно дали той е забранил провеждането на заседания след 17.30 часа. Ботева обясни, че такова нещо няма, заповедта е да не се насрочват дела след този час. Но Галя Георгиева беше много упорита в питането си, не можела да си представи да се забранят заседанията за по-късните часове. Стигна се дотам председателят на ВКС да поиска да бъде изчетена, та да мирясат всички. За насрочване се оказа. Що се отнася до екипа, то Ботева заяви, че изцяло ще разчита на мнението на общите събрания на отделенията. Няма конкурси, защото съдебният администратор напуснал и вече е в НИП. Текучеството е заради огромният обем от работа на служителите, които остават до късно, работят и през почивните дни, за да смогнат. Призна, че има състави с огромен брой дела, някои от тях забавени драстично. Но това не винаги е по субективни причини, имало и обективни такива, например починал съдебен заседател. Но към всеки случай трябвало да се подхожда конкретно, бе изразеното от нея мнение. А отделението, на което доскоро бе ръководител, е с най-добри показатели от трите общо в СРС. 

След изслушването в нейна подкрепа се изказаха Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова и Лозан Панов.

А срещу нея Милка Итова като последната заяви, че Албена Ботева е страхотен професионалист и човек, но няма да я подкрепи, защото напуснала като заместник-председател на СРС, а нямало нищо по-логично от това Съдийската колегия са посочи зам.-шеф за временен ръководител.

Както вече посочихме, резултатът от вота бе 6 в полза на Ботева и 7 "против".

Веднага след гласуването Димитър Узунов напусна залата, което даде повод на Калин Калпакчиев да заяви: "С излизането си г-н Узунов иска да покаже, че не го интересува какво е последствието от това решение. Не оставяме нищо друго на съдиите от СРС, освен да дойдат отново под прозорците на Висшия съдебен съвет. Нямаше разумни аргументи, имаше нападка срещу Лалов. А той и заместниците му бяха любимци на най-яростните му критици днес. Ако имат доблест, могат да си го признаят. Гласуването показа, че мнозинството няма никакъв срам да се противопоставя на колегите в СРС в чиито интерес не работи, че обслужва свой интерес. От аргументите не се разбира за какво се взимат такива безобразни решения. Срамувам се, че колегата Ботева с достойнство и професионализъм не успя да убеди Галя Георгиева, Светла Петкова и Милка Итова. Нямаме полезен ход."

Още по темата

Спряха проверката за несъвместимост за партийното членство на Мариян Марков

Предишна новина

Проф. Огнян Герджиков става премиер, президентът насрочи изборите за 26 март

Следваща новина

Коментари

94 Коментара

 1. 94
  | нерегистриран
  14
  -6

  Прочетох коментар, че Албена била оставила живота си в СРС.  Оставил живота си в СРС? Това е поредната лъжа. Доста хора си оставиха живота там, но вие не отчитате това, сещате се за тях само когато някой трябва да гледа дела.

  Не спекулирайте с това, защото някои заради вас и ръководството на СГС буквално се простиха с живота

 2. 93
  | нерегистриран
  13
  -5

  Много ми е любопитно дали ще се стигне до това извращение да се образуват дисциплинарни производства срещу неприсъстваките на ОС. Със сигурност е имало такива, които не са присъствали поради нежелание да легализират това нагласено изпълнение- от 180 човека, присъстват 115 с право на глас.. Смятам, че даването на публичност на заповедта ще възпре наглостра на шефовете, но знае ли човек от прости хора какво да очаква

  Страхотен ход на съдиите- след като ни викате принудително, идваме и номинираме алтернативна кандидатура, която събира толкова гласове като натресената от шефовете, въпреки явното гласуване.

  Лалов и дружинка, вместо да се биете в гърдите как съсипахте съда и хората в него /за съжаление- за някои от тях това важи буквално/, замислете се за получения сигнал.

  Като в слушах Албена как откровено лъже на изслушването, не нога да повярвам ни на нея, ни на Лаков, ни на Топалов и подобните им за всички други неща, вкл и за тези, които упорито се отричат

 3. 92
  КОИ СА ТЕ?? | нерегистриран
  8
  -3

  Хубавото на он лайн заседанията е,че всеки може да види лицата на зависимите,желаещи да овладеят системата като я минират с удобни и посредствени протежета,но готови да изпълняват поръчки и листчета за да осигуряват рахат и търгивия с влияние на поръчителите.КОЙ гласува против човек оставил живота си в СРС-главния герой на всички гейтове и скандали в системата за последните 2 години,любителя на рахата и разходките в парковете,по време на които се решава кой да се опраска и кой завоалира без основание,великата атестаторка,която съсипа атестациите на работещи,но неудобни и завиши без основание атестации на удобни протежета,която също е героиня на гейтовете с желанието си да подпомогне и тя спасяването на гнила ябълка, друга съща героиня на гейтове и записи,която последните 2 години уплътнява времеъо си само стотален слугинаж на първия герой и главната риба в системата,както и да гони вещици с неудобните и да пази от проверки удобните макар и зарити със сигнали за злоупотреби и корупция.Останалите са толкова незабележими с присъствието си за целия си мандат,че могат да се квалифицират само като удобна подпомагаща маса за охемите на сновния зависим ,надяващ се все още за поста на шеф на ВАС,въпреки всички скандали заради и около него,които направиха за срам системата пред всички.Грозно и жалко положение,което съдиите наистина не заслужават!!!

 4. 91
  Виж кво | нерегистриран
  16
  -10

  Присъствието на общо събрание е задължително, когато според дневният му ред ще се разглеждат въпроси от неговата компетентност.Номинации за и.ф. не са сред тези въпроси, с които ОС може да се занимава. Това е една прищявка на ръководството, което вече лази по нервите и на тези, които го подкрепяха. Освен това предс.на СГС не може да накаже съдия от СРС, освен жена си. Затова не ми обяснявай, събирай си багажа и отивай да гледаш дела на римската.

 5. 90
  задължителни ли? | нерегистриран
  14
  -8

  А защо сега се сети, че са задължителни? Досега не всички ОС са били задължителни за Лалов. Сега се сети за ЗСВ.И защо плаши с дисциплинарки? Явно вчера е побеснял, че на ОС е имало 15 човека. Жалка работа на безславно отиващ си тиранин. Ще отида утре. За да ги изпратя с радост.

 6. 89
  | нерегистриран
  7
  -10

  Констатирам, че в този пишат доста незапознати със закона и фактите нещастни люде. Първо, събранието не е "на служителите" на СРС, а на съдиите. Второ, участието в ОС е служебно задължение по закон и никаква заповед не може да го направи повече или по-малко задължително. Трето, тъкмо от ВСС (ако не се лъжа - Светла Петкова) искаха да има по-голямо присъствие.

 7. 88
  R | нерегистриран
  11
  -1

  Предложете утре на събранието гласуването да е тайно, нали и според върховния председател на най-големият съд в България с проблеми трупани от десетилетия, да се свети името му, поръчал през лето 2014 на Меламет стъклописа и т.н., съдиите в СРС се притеснявали от подписките, поради което при относително анонимното гласуване на събрание изразявали волята си някак си по-свободно...

 8. 87
  | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #63 от " | нерегистриран":
  От кого идва инициативата за Общо събрание? Пак ще ни натрапват ОС и кандидат за и.ф. Пак ще легитимираме предварително решени неща.

  Инициативата за ОС с такава цел трябва да дойде от съдиите. В противен случай говорим не за съдийско самоуправление , а за олигархия

  Ще попитате ли дали съдиите искат такава инициатива

  Ще проведете ли тайно гласуване

  Може би съдиите просто не искат са подкрепят този театър и оставят ВСС да определи и.ф.

  Много ви е сладка властта, не може да я пуснете

  А може би ви е страх да не станат мадт от тях клиенти на прокуратурата, ако дойде човек, който не е от вашите

  Аз също смятам, че трябва да има тайно гласуване. Тогава ще се види наистина кой колко гласа ще получи.

 9. 86
  | нерегистриран
  7
  -3
  До коментар #54 от " | нерегистриран":
  П повод написаното от 51:  Принципният укор, ме са били част от ръководството и са подали оставка няма как да им бъде спестен

  Другите упреци и негативни коментари са само за Албена, не за тях

  Райна Мартинова и Стоян Михов са коренно различни от тях, много съжалявам, че подадоха оставки и ще понесат петното да са били в екипа на Методи

  Гълъбова някак си остана в сянка, но категорично не мога да я приравняват на Методи и Албена.

  Съгласен съм с написаното, а защо Гълъбова е била в сянка - помислете и ще си отговорите

 10. 85
  предложение | нерегистриран
  4
  -9

  Утре има общо събрание на служителите на СРС във връзка предложение за избор на и.ф. Председател на съда. Същите да предложат и изберат един кандидат, който заслужава този пост.Важното е, той да е избран от множеството на СРС и запознат с проблемите на съда. Всеки един друг наложен от вън е противоречие на правилата за избор на такъв. Коректно е, тази кандидатура да бъде приета от ВСС.

 11. 84
  | нерегистриран
  12
  -2
  До коментар #83 от " | нерегистриран":
  Очаквам да бъде предложен Милен Евтимов. Други предположения?  Всеки може да бъде предложен, но ВСС си има кандидат - Стефчо.

 12. 83
  | нерегистриран
  5
  -4

  Очаквам да бъде предложен Милен Евтимов. Други предположения?

 13. 82
  Съдия | нерегистриран
  12
  -3
  До коментар #22 от "реалност | нерегистриран":
  Служителите на СРС помнят ли при какви условия работеха преди четири години???? Беше срамно, че това е една такава институция-съд, най- големия в страната.А какво представлява сега съдът?? Нови модерни сгради, оборудвани с най- модерна техника и обзавеждане, авторитет на съда/ никой българин не знаеше какво е СРС/, сега цялата страна знае и е запозната с неговите проблеми. Защо?? Защото имаше човек с позиция и достойнство-съдия Лалов. Защото не навеждаше глава и казваше истината в очите на ВСС и в министерствата.Е, навлече си доста неприятности, но това са хората на прогреса. Другите са овце с извинение. В всеки има добри и лоши страни, но е нечовешко непризнаването на труда и дързостта на такива хора. Те са рядкост в нашето общество и на такива трябва да им се дава път. То е за доброто на страната.

  Извинете ме, но хората на прогреса и хората с достойнство не наричат негодници и некадърници тези, които не мислят като тях. И преди всичко - имат нормално човешко отношение. А някои от тези, които наричате овце /защото не ругаят, когато не им се разреши проблем/, убеждават един по един членовете на ВСС, за да вземат правилно решение за съда, който ръководят. Защото за тях най - важното е да разрешат проблемите на хората, а не да предизвикват нови - чрез скандали, стачки и обиди.

 14. 81
  | нерегистриран
  22
  -8

  До 80  Как точно да ги отстоява, с диктат, както правите вие от ръководството на СРС?  Станахте изключително принципни, когато видяхте, че изпуснахте властта, защо не се сетихте за тази принципност, когато мачкахте, докато бяхте на власт

  Хайде, довиждане

 15. 80
  гражданин | нерегистриран
  17
  -12

  Човек трябва да отстоява принципите си до край.Когато се нарушават основни принципи и закони, ако съдиите не реагират, какво става с обществото?? И то от ВСС. Отстъпването от тези позиции е налагане на диктатура в съдебната система. Тук става въпрос за СРС-най- големия съд в страната, където се разглеждат 30% от делата в България.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.