ВСС отказа да образува дисциплинарка срещу Петьо Петров

ВСС отказа да образува дисциплинарка срещу Петьо Петров

Очаквано Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров заради делото "Цонев, Сантиров, Попов". Мотивът – изтекъл е давностният срок за това.

Предложението за образуване на дисциплинарка бе на Румен Боев, Димитър Узунов, Калин Калпакчиев, Елка Атанасова и Соня Найденова.Основно мотивите са свързани с решението на Върховния касационен съд, който преди близо два месеца окончателно оправда Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по обвинение в подкуп. В него върховните съдии казват, че следователят Петров е осъществил провокация към подкуп, аделото "Цонев, Сантиров, Попов" е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведенаименно от следователя.

На свое заседание във вторник обаче Комисията по дисциплинарни производства отхвърли предложението поради изтекли давностни срокове.

КДП прие, че информацията за действията на Петьо Петров е станала достояние на широк кръг от хора още при публикуването ѝ в медиите през 2010 г.,  а не от окончателното решение на ВКС.

Веднага след решението накасационната инстанция Петьо Петров подаде оставка като шеф на следствения отдел към СГП. Същевременно поиска прокуратурата да извърши пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на всички длъжностни лица от всички посочени в решението на ВКС институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към момента на разследването.

Такава проверка започна, но на 5 март 2015 г. на заседание на ВСС беше внесена молба на Петров за освобождаването му от длъжност като следовател. Оставката обаче не бе приета от съвета.

Сега се очаква ВСС отново да обсъди молбата му за напускане на съдебната система.

Още по темата

Из форумите

Предишна новина

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради закона за земеделските земи

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  1515 | нерегистриран
  3
  -1

  Леле тоя какво ще го правят сега полицайте . Шутуве на колене пиян боклук. Нема вече имунитет.

 2. 2
  | нерегистриран
  14
  0

  Наглост, посредственост и некомпетентност накуп . Все още ли очаквате нещо положително да се случи при сегашното статукво?

 3. 1
  | нерегистриран
  26
  -1

  Сотир Пеевски си пази войниците

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.