ВСС пита КПКОНПИ кои съдебни служители трябва да подават декларации за имущество и интереси

ВСС пита КПКОНПИ кои съдебни служители трябва да подават декларации за имущество и интереси

След като от 23 януари 2018 година Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (ЗКПКОНПИ) вече официално е в сила, за служителите в органите на съдебната власт възникна задължение ежегодно да подават пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и пред работодателите си декларации за несъвместимост и за имущество и интереси. Това трябваше да се случи до 8 юни т.г.

Такова задължение за съдебните служители обаче не е съвсем ново – допреди влизането в сила на ЗКПКОНПИ те също подаваха декларации за имущество и интереси, но по Кодекса на труда (КТ).

Новото задължение на служителите в съдебната система обаче е създало неразбиране и неясноти по отношение на това дали те трябва повторно да декларират имущество и интереси и пред КПКОНПИ, след като веднъж вече са го направили по КТ, стана ясно на днешното заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В тази връзка от кадровия орган са осъществили среща с представители на КПКОНПИ, които заявили, че декларации трябва да се подават и пред Комисията, независимо че такива вече са депозирани по КТ.

По-късно обаче до председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пристигнало писмо, с което той е бил информиран за точно обратното обстоятелство – служителите в ръководения от него орган на съдебната власт не са длъжни да подават декларации пред КПКОНПИ, ако са го направили преди 23 януари т.г.

Въпросните две уведомления са създали смут сред служителите в съдебната власт, тъй като се оказало, че не е ясно за кого са валидни указанията на КПКОНПИ и кои от тях са реалните.

Днес въпросът бе повдигнат от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на редовното заседание на съдийската колегия на ВСС, като той предложи на колегите си да се вземат мерки за уточняването на правилата по отношение на съдебните служители, след влизането в сила на новия закон.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обаче обясни, че въпросните уточнения и "изчистването" на позицията на КПКОНПИ по отношение на новия антикорупционен закон не са от компетенциите нито на Съвета, още по-малко на съдийската колегия в частност. Той поясни, че въпросът касае служителите и в прокуратурите, и следствията, а освен това ВСС в случая няма правомощия да тълкува закона.

"Разминаването в правилата за подаване на декларации за имущество и интерести по ЗКПКОНПИ от съдебните служители е факт, обаче не е в нашите правомощия да тълкуваме закона. Ако някои може да го направи, то това е Комисията. Ние можем само да сезираме Пленума, който да призове КПКОНПИ да уеднакви правилата за подаване на въпросните декларации и да изчисти неточностите", обясни Магдалинчев.

Даниела Марчева подкрепи становището на представляващия ВСС, а в края съдебните кадровици единодушно решиха, че ще сезират Пленума, който да призове КПКОНПИ да изясни неточностите и да разплете казуса.

Петко Дюлгеров остава в ареста

Предишна новина

Последствията от легализацията на еднополовите бракове са изключително тежки

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  0
  0

  върховния касационен съд , отказва да вземе в предвид,жалбите ми ,че поради натовареност на състава закона му е позволявал да забави писането на мотивите по н.д. №50/2000г. с два месеца ,,. ,НО същия закон НЕ позволява на ВКсъд ,след ДВА МЕСЕЦА с решение № 166 от 10 май 2000г. . да произнесе едновременно мотивите и ДИСПОЗИТИВА . ,което е следвало задължително да стане в открито съдебно заседание, на 10 март 2000г., На лице е прекъснат съдебният процес от ВКс, а оттам и липса не правни последици. Непреодолима ПРЕЧКА с решението си ВКсъд. да потвърди решение по внох.д. №358/99г.Ос Враца оставило в сила присъда ,ЛОС,по чл.148 ал.2 НК,№245 / 9.7.99г. по нох.д. №522/98г.на районен съд Враца  Не случайно ,поради отказ от съдебен контрол,НАП Враца образува противоправно, изпълнителни производства срещу семейството ни №№№21938/02,26436/02,58/10г. , въпреки че не е разполагал с изпълнително основание ,нито с влязло в сила съдебно решение, с което му е присъдено вземане . Не е разполагал е и с изпълнителен лист за публично вземане.в полза на държавата.Няма й изпълнителен лист по които ПИ да присъедини ВСС.Тоест ,и . НАП и ВСС, и не са страна в правоотношението нямат качество на ответник,нито присъединен взискател . В нарушение на чл. 162, ал. 2, т. 6 ДОПК ,НАП Враца , събира чрез държавна принуда /опис и възбрана/сумата 19 хиляди лева,като превежда сумата на висшия съдебен съвет получил неоснователно обогатяване,,които до сега отказва да ни върне парите.. Или ,в двата случая семейството ми е ограбено ,чрез мутривизация ,а не по ЗАКОН. Това не е спами писане от незнаещ,а истина ,която на някои не и изнася.

 2. 10
  А | нерегистриран
  0
  -1

  :)

 3. 9
  De mortuis aut bene aut nihil | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #1 от " Марко | нерегистриран":
  Четенето на законите все още не е навредило на никого,според мен.  Никои от редовите служители и магистрати няма задължения да подава каквото и да е пред "Компира" ,освен ако не са участвали в осъществяването на обществени поръчки.  Това важи и за шефовете на съдилища и прокуратури ,които нямат и не са извършвали и не са участвали в обществени поръчки през 2017г.

  Четенето на законите все още не е навредило на никого, но неразбирането на законите е навредило на доста хора. Считам, че има неразбиране на закона и от твоя страна, а за служителите на съдебната хранилка и ВСС по-добре е да не говорим. Като за мъртвите - за тях неуките да говорим, за тях или добро, или нищо. Но всъщност оригинала е De mortuis sicut de vivis nil nisi verum - За мъртвите, както и за живите, само истината. А истината за лужителите на съдебната хранилка и ВСС истината е страшна. Задължително тълкуване на нормативен акт дава органът, който е издал акта - чл. 51 от Закона за нормативните актове. Тълкуването в правото не позволява дописване на закона от Сульо, Пульо и Марульо....

 4. 8
  Страхил | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #1 от " Марко | нерегистриран":
  Четенето на законите все още не е навредило на никого,според мен.  Никои от редовите служители и магистрати няма задължения да подава каквото и да е пред "Компира" ,освен ако не са участвали в осъществяването на обществени поръчки.  Това важи и за шефовете на съдилища и прокуратури ,които нямат и не са извършвали и не са участвали в обществени поръчки през 2017г.  Всички служители в органите на съдебната власт,не само възложителите,подават до органа по назначаване. Пар 2 от ДР на закона. И за сведение на ВСС и изпелещните от тях тъпотии,комисията не може да тълкува закона. Това може само съдът и в опр.изключения-Законодателя. ВСС и на вас ви липсват базисни познания...

 5. 7
  До 5 | нерегистриран
  7
  0

  Айде, стига с тая Враца, модераторите, що не го премахвате този, само спами из целия сайт

 6. 5
  | нерегистриран
  0
  -8

  Поради отказ от съд,до сега върховния касационен съд отказва да вземе в предвид,че закона му позволява изготвяне на мотивите към решение№ 166/10.май 2000г.по н.д. №50/2000г. да бъде отложено,НО НЕ позволява след ДВА МЕСЕЦА да произнесе ДИСПОЗИТИВА на решението,заедно с мотивите .

  Като е знаел,че липсва обявявен диспозитив на решението в открито съдебно заседание, така както е записано в протокола от 10 март 2000г.по н.д. №50/2000г.ВКсъд, ,.С което е на лице прекъснат съдебният процес с нарушен принципа на непрекъснатост,което е ПРЕЧКА да бъдат произведени правни последици с решение от 10 май 2000г.,за да бъде потвърдено решение по внох.д. №358/99г.Ос Враца оставило в сила присъда ,ЛОС,по чл.148 ал.2 НК,№245 / 9.7.99г. по нох.д. №522/98г.на районен съд Враца  Поради отказ от съдебен контрол,НАП Враца образува противоправно,незаконно изпълнителни производства срещу семейството ни №№№21938/02,26436/02,58/10г. , въпреки че при завеждането им не е разполагал с изпълнително основание ,нито с влязло в сила съдебно решение, с което му е присъдено вземане . Не е разполагал е и с изпълнителен лист за публично вземане.в полза на държавата.Няма й издадени изпълнителен листи по които ПИ да присъедини ВСС..Й НАП и ВСС, нямат качество на ответник,нито присъединен взискател и не са страна в правоотношението . В нарушение на чл. 162, ал. 2, т. 6 ДОПК ,НАП Враца , събира чрез държавна принуда /опис и възбрана/сумата 19 хиляди лева,и ги превежда на висшия съдебен съвет получило неоснователно обогатяване,,които до сега отказва да ни върне парите.. 7. 4
  Тоник лимон | нерегистриран
  13
  -9

  Цялата държава подава само овчарите в сектора с най голямото гюбре пак недоучили,недочули и недоразбрали кой къде и какво подава.Как изобщо ги назначавате такива дебилни, невнятни,бавноразвиващи и с изключително нисък коефициент на полезно действие чукундури.Явно е,че конкурсите за тази власт се правят специално за всичко куцо,кьораво и сакато.Предимно за тях.-Пенчо бре,чети Пенчо не чете.Пенчо бре учи! Пенчо не учи.Пенчо стана Съдия.

 8. 3
  Четенето помага | нерегистриран
  23
  -1

  И двата вида декларации, тази за несъвместимост и тази за имущество и интереси се подават пред органа по назначаването, а не пред КПКОНПИ. Ама кой да чете :)

 9. 2
  Черен лебед | нерегистриран
  12
  -7

  А защо не поставиха този въпрос по-рано, та сега да не трябваше моят и.д. мъж да командирова съдийка, който да му отмени глобата, дето му я лепнаха, че не си е подал декларацията? Ама то и той човекът как да подаде, като в нея трябва да пише какви ги е вършил един Черен лебед като мен!

 10. 1
  Марко | нерегистриран
  13
  -5

  Четенето на законите все още не е навредило на никого,според мен.  Никои от редовите служители и магистрати няма задължения да подава каквото и да е пред "Компира" ,освен ако не са участвали в осъществяването на обществени поръчки.  Това важи и за шефовете на съдилища и прокуратури ,които нямат и не са извършвали и не са участвали в обществени поръчки през 2017г.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.