ВСС повторно търси кой да внедри Единната информационна система в съдилищата

ВСС повторно търси кой да внедри Единната информационна система в съдилищата

След като първата обявена от Висшия съдебен съвет (ВСС) обществена поръчка за изграждане на Единна информационна система в съдилищата (ЕИСС) бе прекратена още през април заради липса на подходящи изпълнители, съдебните кадровици отново отвориха процедура за търсене на подходящи фирми, които да направят така, че съдилищата в най-кратък срок "да заговорят на един език".

Въвеждането на единна система е част от общия проект  "Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата", стартиран от предишния Висш съдебен съвет и финансиран по европейската програма "Добро управление", чиято обща стойност е 6 млн. лв.

"Въвеждането на мерки за електронно правосъдие трябва да гарантира еднаква степен на ефективност на органите на съдебната система и техните администрации при осъществяване на компетенциите им. Използването на разнородни информационни системи за управление на дела и поддръжката им, наличието на различни софтуерни платформи и хардуерна обезпеченост, поддържането на отделни интернет-страници и системи за комуникация с гражданите за упражняване на процесуални действия и достъп до услуги за удостоверителни изявления от съдебната система е неефективно и е свързано с високи разходи за всеки орган на съдебната власт. Практиката за използването на единна централизирана информационна система, вече реализирана от Прокуратурата на Р. България чрез Унифицираната информационна система, се доказва като успешен модел на работа, улесняващ уеднаквяването на практиката и оптимизиращ разходите за развитие и разширяване на обхвата на електронната обработка на информация и документи и процеси. Спецификата на структурата на съдилищата и спазването на принципа за тяхната независимост предполага да се възприеме по-различна методология на анализ на процесите и изискванията към системата, при която да се вземат предвид нуждите и вижданията на различните видове съдилища и да се съобразят с очакваните подобрения в текущото състояние в контекста на следващите етапи от развитието на електронното правосъдие", е записано в идентификацията към проекта, публикувана в информационната система за управление и наблюдение на средствата на ЕС в България.

В края на 2017 г. ВСС на няколко пъти влезе в сериозна полемика дали изобщо проектът, чието изпълнение бе сериозно забавено от предходните му ръководители в Съвета, изобщо да продължи. Отговорен за него в предишния състав на кадровия орган бе Елка Атанасова, като в изпълнението на дейностите бе участвал и Калин Калпакчиев. Наложи се дори вицепремиерът по управление на европейските средства Томислав Дончев да проведе неформална среща с новия ВСС, за да се иска удължаване на срока на проекта, с цел европейското финансиране да не бъде загубено.

След като настоящият състав на Съвета категорично се обедини около тезата, че проектът продължава и средствата трябва да бъдат усвоени, за ръководител бе избран кадровикът Гергана Мутафова.

За първи път тя откри обществена поръчка за изпълнението на две от дейностите по проекта - Дейност №2 - "Разработване на предложения за описание, анализ и оптимизация и реинженеринг на работните процеси, свързани с разглеждането на дела от съдилищата в единен модел на процесите" и Дейсност 3 - "Разработване и внедряване на Единна информационна система на съдилищата"още през февруари т.г.

Нито един от тримата кандидати – Обединение "Попов, Арнаудов и партньори – Сирма Солюшънс", "Индекс България" ООД и "Информационно обслужване" АД – обаче не отговори на предварително обявените условия на възложителя, поради което процедурата бе прекратена. В тази връзка преди три дни от ВСС са обявили повторно същата обществена поръчка. Оказва се обаче, че този път прогнозната й стойност е с над половин милион лева по-ниска. Първият път за изпълнението й бяха обявени 3,3 млн. лв., а този път цената се очаква да бъде 2 729 789 лв., като срокът за окончателното внедряване на системата отново е година и половина.

Критериите, по които ще бъде избран изпълнител са същите - да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентичен или сходен с този на поръчката, най-много за последните три години от датата на подаване на офертата, да прилага стандарти за управление на качеството, да разполага с персонал за изпълнение на поръчката, с определена професионална компетентност, съгласно чл. 63, ал. 1 т. 5 от ЗОП, както и да е попълнил цялата нужна документация с информация относно икономическото състояние на фирмата, която представлява.

Срокът за подаване на оферти този път е до 2 октомври, а жалби срещу обявяването на процедурата и/или решението за одобряване на обявлението за изменение или допълнителна информация може да се подават в рамките на 10 дни.

Още по темата

Задържаха възрастен мъж за стрелба срещу ЧСИ

Предишна новина

Почина бившият апелативен прокурор на Велико Търново Цанко Русев

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  !!! | нерегистриран
  0
  0

  Дано изпълнителите да са компетентни а не между тях да има "компютърни специалисти" със средно образование.......

 2. 4
  xenophont | нерегистриран
  0
  0

  а не е ли по-лесно да се потърси корпоративен договор с IBM? много е вероятно дори да излезе под половината от обявената цена. в крайна сметка голяма част от съдилищата ползваха/ползват Lotus?

 3. 3
  Марко | нерегистриран
  4
  0

  А,този път на ред е батко ви Марко и холдинга ми...????

  И да се знае,че не отчисляване нищо и деля само на едно.????

 4. 2
  Лирекс | нерегистриран
  2
  0

  Спокойно, ще ви направим системно системата.

 5. 1
  обществен поръчител | нерегистриран
  6
  -1

  Не повторно, а за трети път се обявява тази ОП. Това защо го пропускате - http://profile-op.vss.justice.bg/uploads/files/20180522zIrk2876705/40372018050907_%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%92%D0%A1%D0%A1-8478%20%D0%BE%D1%82%2004.07.2018.pdf ?

  И сроковете този път са толкова безумно кратки, че дори някой да се наеме да направи "нещо", то ще е такова недоносче, че по-добре без него.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.