ВСС предупреди Цветанов да не кръщава операции на съдии

ВСС предупреди Цветанов да не кръщава операции на съдии

С пет дни закъснение Висшият съдебен съвет (ВСС) предупреди ръководството на МВР да не кръщава полицейски операции с имена на съдии. Днес ВСС прие нарочно становище по повод на проведената на 18 януари специализирана операция "М.И.Л.Е.В." (Мастит Измамник Лицемер Е Вреден) по задържането на Звезделин Методиев, обвинен в кражби от автомобили и на коли. Наименованието на акцията съвпада с фамилията на съдия Теодор Милев, който е бил в тричленния състав от Великотърновския окръжен съд, променил мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест" на Методиев. Според Цветанов, след като излязъл от ареста, Звезделин Методиев извършил няколко престъпления. Но вътрешният министър, както се очакваше, не спомена, че изпълнението на мярката "домашен арест" е възложено на МВР. Нещо повече, от МВР пропуснаха да отбележат, че всъщност Окръжен съд-Велико Търново е потвърдил мярката "домашен арест", която е била изменена от Районен съд-Горна Оряховица.
Предложението за приемане на становище на ВСС по този случай бе внесено от трима члена на съвета - Юлия Ковачева, Галя Карагьозова и Камен Иванов. В него се казва, че ВСС намира, че асоциацията на абревиатурата на наименованието на акцията с фамилията на един от съдиите, участвали в състава, "засяга авторитета и интегритета както на отделния съдия, така и на съдебната власт".
"По този повод Висшият съдебен съвет отново заявява, че правовата държава е обща грижа на всички власти в нея. Успешното реформиране на съдебната система не може да се провежда в условията на конфронтация с останалите власти, засягане на независимостта й и насаждане на недоверие в обществото към професионалните и нравствени качества на магистратите", се казва още в становището на ВСС. То бе прието почти единодушно. Против него гласува Ясен Тодоров, защото още в началото на мандата си съветът бил приел подобна декларация, макар и по друг повод. Тогава ВСС излезе със становище по повод интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов по БНР, в което отправи необосновани обвинения към съдията по делото САПАРД Калин Калпакчиев, който сега е член на ВСС.
За разлика от заседанието по първата декларация, сега дебати почти нямаше.
Румен Георгиев каза, че "изключително уважава МВР", но подкрепя становището. Припомни със загриженост, че в системата има много съдии, някои от тях с дълги и сложни имена, на много съдийки имената били дори с тирета, което много ще затрудни МВР с използването на речника. "За да ги улесним трябва да им кажем повече така да не правят", заключи Георгиев.
Юлиана Колева направи изненадващо предложение ВСС да покани вътрешния министър, за да обсъдят не само разногласията между изпълнителната и съдебната власт, но и въпроси, свързани с "пряката професионална дейност". Идеята й обаче бе отложена за обсъждане първо в комисиите на съвета.


Маргарита Попова отчете само 3 помилвания за една година

Предишна новина

Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на ЕС заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, съобщиха от комисията. Комисията установи, че следваната от България процедура се е основавала на прекалено огранич

Следваща новина

Коментари

28 Коментара

 1. 28
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 27
  "М.И.Л.Е.В." , "Р.А.Л.И.Ц.А." | нерегистриран
  0
  0

  януари 2013 | и народа песни за него пееше...у-бря-я-я  Ц.инго Манго на чердак сидеши и си

  В.ъшките пощиши.

  Е.м ги пощиши, ем нареждаши.

  Т.икво, тикво, тъпа тикво,

  А.партаменти си имам много,

  Н.есебарски дюни си нямам.

  О.ще и хотелчета магистратски.

  В.ескомаринови песни  Е.хтяха по сите медии  Г.невен само кумецо

  О.лигофренски мигаше,

  В.икаше и пръст сочеше

  Н.якой баджанак да му помага

  О.ще апартаменти да сбира...

 3. 26
  :Мария | нерегистриран
  0
  0

  Не закачайте Цветанов - корифея на юридическата мисъл.

 4. 25
  Темида | нерегистриран
  0
  0

  Тая пък Юлишяна Колева откъде се взе. Очевидно е троянския кон в съвета.

 5. 24
  Gemi | нерегистриран
  0
  0

  Един учен се готви да клонира Неандерталец чрез ДНК от събрани кости. Не е нужно това, достатъчно е да помоли Ц.ЦВ. да му даде материал от себе си !

 6. 23
  А операция Ц.В.Е.Т.А.Н.О.В. по високите етажи? | нерегистриран
  0
  0

  http://www.segabg.com/article.php?id=633771 ...операция М.И.Л.Е.В. ...Милиционер - идиот и лумпен, е вицепремиер ...

 7. 22
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  0

  "ЦВЕТАНОВ, ПЪЛЕН Т….К СИ!

  Публикувано на 24.01.2013 / 22:35 ч. от afera  Точно заради безумната сгърчена, надиплена и накъдрена „лексика” на вътрешния министър Цветан Цветанов, ние пък му говорим на уличен език, за да стане ясно колко и как точно е преборил „тежката организирана престъпност”. Забравихте ли, че преди година същият министър с особената форма на главата тържествено ни уведоми, че е преборил организираната престъпност, с нея е свършено и така нататък. Вчера Цветанов, който иначе си е чист, без прост, физкултурник, пък ни съобщи, че приоритетът му бил боренето на същата тази „тежка организирана престъпност”, която иначе беше сборил.  И пъчейки се рече да чакаме ужааааааааасни новини със залавянето „до края на часовете на денонощието” някакви баш топ – престъпници. „Топ”-овете се оказаха някакви си Синдбад, без моряка и Фризьора, без Капанов. През това време обраха банков клон, а тази вечер обраха инкасо за 100 бона.  Цветанов го нема за да ни обади, че в „ранните часове на тъмната част на деня” ще има нови арести.  Цветанов подскачаше през това време като нещо си с таралеж в задника в парламента.  Е, как да не му кажеш на такова изкопаемо, изнамерено от Бойко Борисов и наречено вътрешен министър – „Ти си пълен т….к!”  Така казват на улицата на всеки, който не става дори и за оная работа.  Afera.bg"

 8. 21
  мъни, мъни, мъни | нерегистриран
  0
  0

  Ясен Тодоров - следовател - 2 РПУ - Митници, Илиянци -Тропчев, Пепи Еврото, Светльо Василев.

  Опса-опса-опса.

  Да живее вътрешното убеждение и вътрешния джоб

 9. 20
  Браво! | нерегистриран
  0
  0

  Браво на колегите-вносители на гласуваното изявление!Това е достойната постъпка и съдиите я заслужават!Благидаря ви!!

 10. 19
  За Колева | нерегистриран
  0
  0

  тази до тук само тъпотии и правни абсурди твори.Направо се чудя къде ще му излезе края,защото при нея тъпотиите и чупките в кръста пред Цвъко са в ескалираща градация .

 11. 18
  Ясенеееее, | нерегистриран
  0
  0

  Ясенеееее,абе как може да си толкова задръстен не човек?!На кой се кланяш ,ти съдебната система ли си сложен да защитаваш или физкултурника дето ни съсипа държавата с тъпите си вифаджиски изцепки?

 12. 17
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  0

  До предния - Ей, боклук скапан, на теб явно са ти добре познати лековете и съответните процедури, но като спреш да си пиеш илачите и не знаеш какво правиш - започваш да пишеш разни щуротии във форума. Скачай обратно в коша и си гледай болното психично здраве.

  Надявам се да ти е станало по-забавно, тиквеник такъв... хахаха

 13. 16
  @ Dread Knight | нерегистриран
  0
  0

  Рицарю на Отвратителния образ, ти ппк ли грабна бръснарския леген за шлем и се втурна да риташ в четирите букви министъра на ВР?! Успокой се бе,човек карай со кротце и благо! Ще вземат тези от МВР, каквито са отмъстителни, да ти уредят документ за насилствено въдворяване в по-специализирано медицинско заведение и тогава кой ще ни развеселява! Кротко поне една седмица, пий си успокоителните хапчета и дано те да ти помогнат!Пишеш " Срещу пропагандата - да се излезе с двойно по-мощна пропаганда!" И кой ще пропагандира: Ив.Иванов го няма, един кандидат на науките имаше ама и той се скри, само ти остана!Адвокатите Екимджиев, Ванев, Грозев и съдийките М.Тодорова,Куцкова и В.Иванова каквото можаха - пропагандираха, ама нищо не стана и те отидоха да си вършат работа, хората! Затова по-кротко, та да пропагандираш по-дълго време!

 14. 15
  мец | нерегистриран
  0
  0

  а какво става с приятелите дето чадъросваме от прокуратурата , за сега само за тях питам пък и отговор не искам . Тех ги праиме съдии и то какви- конституционни , а след тях заааааамиитаааамеее, с плавни движения на меееетлаааатаааа.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1385987

 15. 14
  DreadKnight | нерегистриран
  0
  0

  Пилатовско измиване на ръцете е това. Трябва мощен магистратски шут в гъз@ на Кратуната. Трябва да се изнасят данни за провалени дела поради некадърност и корупция на служителите на МВР, да се търси отговорност на всяка тиква за всяко закононарушение, да се навре в миша дупка самозабравилият се физкултурник. Срещу пропагандата - да се излезе с двойно по-мощна пропаганда! Но стиска ли им на ВСС - мижитурки и мафиоти.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.