ВСС прегласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор в четвъртък

ВСС прегласува номинацията на Иван Гешев за главен прокурор в четвъртък
Иван Гешев по време на изслушването му от ВСС в процедурата за избор на главен прокурор, снимка:БулФото

След като държавният глава Румен Радев обяви миналия четвъртък, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за следващ главен прокурор, Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува номинацията му идния четвъртък. Това става ясно от дневния ред на Пленума на кадровия орган за 14 ноември, в който фигурират само две точки – "Указ № 253/07.11.2019 г. на Президента на Република България" и "Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България".

Иван Гешев бе изслушан от Пленума на ВСС на 24 октомври. Той отговори и на над 100 въпроса на неправителствени и съсловни организации относно визията му за управлението на прокуратурата през следващите 7 години. След продължилото над десет часа изслушване и обсъждане на номинацията, Гешев бе избран за следващ главен прокурор с 20 гласа "за" и едва 4 "против.

На 7 ноемрви обаче президентът отказа да подпише указ с мотиви, които най-общо критикуват процедурата за избор на "обвинител №1". Радев изтъкна, че е очаквал "наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности", както и, че издигането на един кандидат "не само я лиши (процедурата бел.ред.) от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор". Ден по-късно държавният глава бе попитан дали, ако ВСС прегласува успешно кандидатурата на Гешев, той ще сезира Конституционния съд – на което Радев отговори, че "оценката за професионалните и етични качества на кандидатите за главен прокурор и неговият избор са изцяло правомощие на ВСС".

По закон, ако кандидатурата на Иван Гешев отново събере нужните 17 гласа в нейна подкрепа, президентът ще бъде длъжен да подпише указа и няма да може повторно до откаже назначението му.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма тъмен подтекст в отказа на Радев да подпише указ за Гешев

 

Главният прокурор Сотир Цацаров за пореден път потвърди, че повторно ще гласува за кандидатурата на Иван Гешев за негов приемник. "Ще гласувам отново за Иван Гешев. За моя глас не очаквам изненади", посочи той пред журналисти.

 

Цацаров бе категоричен и, че не бива да се търси „тъмен подтекст“ в отказа на президента Румен Радев да подпише указа за назначаването на Гешев. „Конституцията дава право на президента както да подпише указа, така и да върне кандидатурата. В интерес на истината Конституцията на страната не задължава държавният глава да обяви своите мотиви. Чест му прави, че той ги посочи“, каза главният прокурор.

 

"Не виждам защо трябва да търсим политически подтекст", коментира още Цацаров и допълни, че според него, ако номинацията на Гешев събере повторно необходимите 17 гласа „за“, то не очаква президентът нарочно да забави подписването на указа за назначаването му, каквото той ще е длъжен да стори, ако ВСС преизбере кандидатът за следващ главен прокурор.

 

„Протакането на нещата не е решение“, каза Сотир Цацаров.

Следва ли да бъде въведен задължителен елемент за провеждане на медиация по определени спорове?

Предишна новина

Калин Калпакчиев оправда и бивш депутат от Реформаторския блок за смъртта на 14-годишно дете

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  2
  -1

  Той бил длъжен, да подпише !!!........ то и една "запис на заповед" тъй може.....а?.....

 2. 7
  Копърков | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #6 от "Shadow of the eagle | нерегистриран":
  Бързат избора да стане преди посещението на Борисов в САЩ. Така ако там му кажат, че човека не става по становище на профаилърите им на база на видяното и чутото от него преди десетина дни, Борисов ще се оправдае, че вече всичко е свършило.

  Нищо няма да му кажат. Нали затова им дадоха милиард долара за някакви таралясници, че да не ги закачат... Ама и Гешев е радост - когато му дойде времето, ще го активират от Сараите и ще приключи по милиционерски, набързо герберската банда.

 3. 6
  Shadow of the eagle | нерегистриран
  4
  -3

  Бързат избора да стане преди посещението на Борисов в САЩ. Така ако там му кажат, че човека не става по становище на профаилърите им на база на видяното и чутото от него преди десетина дни, Борисов ще се оправдае, че вече всичко е свършило.

 4. 5
  | нерегистриран
  4
  -4

  И кой е тоя закон дето задължавал някой на сила да разписва квото и да е? Да ми го изцитирате..пак е ударихме на телепатия..

 5. 4
  | нерегистриран
  5
  -3

  ... Искам да съм "Гербераст"...., да пера кинти в Сейнт Лусия и във Хондурас ...... и "да ме гушка" местен пед....раст......

  "джип и груп" си аз обичам и на Бойко пак в любов се вричам......

 6. 3
  | нерегистриран
  10
  -4

  Искам, да съм "Герберастче" малко.... и да ме "люшка" Гешев сладко, сладко.... а на стената ... не "австралийски пожарникари" а календари на "дебели депесари" .....

 7. 2
  | нерегистриран
  6
  -8

  Може и.... : ....Творение наше е той, разберете.

  Не ви ли харесва – не спете, а Орлов мост пак осерете...

 8. 1
  Нидялко | нерегистриран
  17
  -6

  Гешев е хубост, Гешев е радост,

  Гешев носи ни медена сладост.

  Сутрин от вкъщи надъхан излиза,

  лоши кметици праща в пандиза.

  Обедно Вазов си Гешев чете,

  привечер – Йовков. Добро е дете!

  Гешев е много харесван от всички –

  шофьори, чистачки, агитки и птички.

  Гешев е готин и без конкуренция!

  Не, наистина е без конкуренция!

  Гешев лошите бие наред.

  Списък си има и хич не е лек.

  Намери ли Гешев свободна минута

  дава кафеви blitz интервюта.

  Няма за Гешев дори миг покой –

  такъв е животът на всеки герой.

  Гешев е лъч, гръм, провидение!

  На обществото ни е отражение.

  Творение наше е той, разберете.

  Не ви ли харесва – не спете, а бдете!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.