ВСС с декларация срещу Радан Кънев


София. В политическа атака и тенденциозни твърдения обвинява Висшият съдебен съвет (ВСС) съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация, разпространена днес.

Публикуваме пълния текст на декларациятан а висшите магистрати:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

По повод интервю на съпредседателя на парламентарната група на "Реформаторския блок" и лидер на "Демократи за силна България" г-н Радан Кънев в ефира на bTV на 04.02.2015 г., в което се отправят тенденциозни твърдения по адрес на работата на Висшия съдебен съвет, заявяваме следното:

Свидетели сме на поредния опит на г-н Радан Кънев за политическа атака срещу органите на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет.

По недопустим за демократичния ред начин се поставя под съмнение акт на съдебната власт. Нещо повече, решението на ВСС е последвано от Указ на Президента на Република България за назначаване на избрания за председател на Върховния касационен съд. В тази връзка напомняме на г-н Кънев, че процедурата по избора на председател на ВКС се проведе при възможно най-високите стандарти на публичност и прозрачност.

Не приемаме опитите от страна на г-н Кънев да внуши вина на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет за проблемите, които България среща по изпълнение на препоръките в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. При представянето на поредния доклад, на 28 януари 2015 г., представляващият ВСС ясно заяви, че препоръките се отнасят, както за съдебната власт, така и за всички останали власти. Въпрос на държавнически подход и на стратегически поглед е постигането на консенсус между законодателна, изпълнителна и съдебна власт за реален напредък на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Висшият съдебен съвет ясно демонстрира желание за постигане целите на приетата от Народното събрание актуализирана стратегия за реформа на съдебната власт. Поведението, на което ставаме свидетели ясно сочи, че има сили, чиято цел не е нейното реализиране, а постигане на краткосрочни политически резултати.

Службите следили протеста "ДАНСwithme" с разработка "Червеи"

Предишна новина

Адвокат Стефан Стефанов: Убеден съм, че в случайното разпределение на делата има пробиви, нямам никакво доверие в ръководството на Софийския градски съд

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  Браво Радане! Ако не можешщ друго, то поне им кажи истината в очите! Те са дебилни гьонсуратлъци и наглеци и каквото и да им кажеш хем е обществено известно за всеки българин от години, хем файда няма да има, ама нейсе, казвай им го! Пък дано Господ ни отърве от тези магистрати - корумпирани нагли продажници и народни изедници!

 2. 1
  Вие общо и всеки един от вас е национален срам и позор за България! | нерегистриран
  1
  0

  Мекерета - корумпета, импотентни продажници и народни изедници! Защо не бяхте толкова активни през десетилетията на мръсната, явна и безочливо нагла корупционна криза, когато вашите колеги магистрати - корумпета се делкаха заграбеното с бандитите и ежедневно съсипваха и България и българския народ? Защото ви беше изгодно, защото сте и вие такива продажни мекерета! Вие общо и всеки един от вас е национален срам и позор за България!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.