ВСС се раздели и в позицията си за Турция

ВСС се раздели и в позицията си за Турция

Неочаквани спорове в пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) предизвика днес предложението за приемане на позиция за събитията в Турция след опита за държавен преврат и информациите за хиляди отстранени и арестувани съдии и прокурори.

Осем от членовете на съвета предложиха пленумът на ВСС да приеме становище, в което да изрази загриженост за магистратите в Турция, спазването на върховенството на закона и независимостта на съдиите и прокурорите. Часове след неуспешния опит за преврат на 15-и срещу 16-и юли, световните медии започнаха да съобщават за хиляди арестувани, в това число и магистрати. Тоният брой на задържаните и уволнени съдии и прокурори е неизвестен, но се съобщава, че е достигнал 6000. Появиха се и коментари, че именно представители на съдебната власт в Турция са сред организаторите на опита за преврат, но до момента доказателства за това не са оповестявани.

Голяма част от членовете на ВСС обаче не приеха гласуването на такъв текст, защото в него няма изрична позиция, осъждаща опита за държавен преврат. Михаил Кожарев попита защо изобщо ВСС трябва да излиза с позиция, след като такава има на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), а съдебният съвет е член на мрежата. Той стигна и по-далеч в разсъжденията си, като посочи, че към момента няма доказателства, че отстраняванията и арестите на магистрати в Турция са незаконни и притеснението за спазване на върховенството на закона е прибързано и неуместно.

"Изразяваме съмнение, че не са спазени правата на тези 2700 съдии и прокурори, без да сме наясно дали е така. Фактът на арестуване не означава, че правата им са нарушени. Не можем да си позволим такава декларация, не знаем дали са спазени права, или не. Ако съвършено законосъобразно са отстранени и арестувани, какво можем да кажем?", обясни виждането си Кожарев.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов контрира, че в предложената декларация няма никакъв политически елемент, а става дума за хуманност, права на човека и демократични принципи.

"Не мисля, че ще навреди. Мълчанието само може да ни направи неми съучастници на това, което се случва", посочи Панов.

Юлия Ковачева беше категорично против промяна в текста на позицията, която според нея и без това е лаконична. По думите ѝ, оценката за опита за преврат е дадена от правителството, а ВСС се е концентрирал върху съдиите и прокурорите.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрично каза, че няма да подкрепи такъв текст на позиция, защото той не покривал позицията на ЕМСС, като предложи текст, в който се казва, че ВСС застава зад позицията на европейската мрежа, осъжда и опита за преврат, изказва съжаление за жертвите и ранените, и същевременно призовава за спазване на върховенството на закона при търсене на отговорност от виновните.

Срещу такава позиция възрази пък Калин Калпакчиев, като каза, че манипулативно се подменя посланието. Според него акцентът върху принципа за независимост на съдиите и прокурорите е поставен, защото той е застрашен в Турция и не е работа на ВСС да прави политически оценки за случващото се в съседната ни страна.

След това главният прокурор оттегли предложението си, но подчерта, че ще гласува против първоначалната позиция. Свой вариант предложи и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Той беше ВСС просто да застане зад позицията на Европейската мрежа на съдебните съвети.

Още след първото гласуване обаче 11 членове на пленума подкрепиха първоначалното предложение и то мина, въпреки че останалите 8 от присъстващите бяха против.

Пълният и окончателен текст на позицията на ВСС е следният:

"Висшият съдебен съвет на Република България изразява своята загриженост за спазване правата на над 2 700 турски съдии и прокурори, които по публични данни са били отстранени от работа, освободени от длъжност или арестувани непосредствено след неуспешния опит за преврат в Република Турция. Като организация, членуваща в Европейската мрежа на съдебните съвети, споделяме изразения призив както от ЕМСС, така и от други международни съдийски организации, че търсенето на отговорност от лицата, които стоят зад опита за преврат в Република Турция, не трябва да нарушава върховенството на закона и принципите, гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите и правото на справедлив процес спрямо тях."

Още по темата

Правилата за избор на шеф на КФН отидоха в Конституционния съд

Предишна новина

И затворници осъдиха България - наказали ги заради оплакване

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 12
  Аршинков осъди ВСС | нерегистриран
  6
  -1

  Бившият шеф на Окръжния съд бил наклеветен след скандал с депутат

  Магистрат от Благоевград осъди ВСС за 29 000 лева

  Красимир Аршинков доказа, че е станал жертва на претупана проверка  Съдията от Благоевград Красимир Аршинков осъди Висшия съдебен съвет да му плати обезщетение от 29 000 лева. Според решението на Административен съд - Кюстендил ВСС е причинил неимуществени вреди на магистрата, като е опетнил неговото добро име и достойнството му.

  Става въпрос за възложена и извършена проверка, на базата на която е изготвен доклад, публикуван през януари 2010 г. на страницата на ВСС. Бившият председател на ОС-Благоевград Красимир Аршинков предяви иск за 50 000 лв. по Закона за отговорността на държава и общините за вреди срещу съдебното правителство.Показанията на всички тези свидетели съдържат твърдения за напрежение, възникнало по повод медийни публикации и медийни изяви на депутата от РЗС Яне Янев, с отправени упреци срещу Аршинков. Един от тях дори твърди, че веднъж 5-6 съдии от Благоевград и един от Сандански били извикани в парламента от Янев, независимо дали имат дела в този ден.Според огласения доклад той е толерирал определени магистрати и неглижирал други, използвал е административни правомощия и власт в личен интерес. Проверяващите от ВСС обвиняват също благоевградския магистрат в липса на адекватна реакция при очевидни съмнения за конфликт на интереси, влошаване на работната атмосфера и формиране на негативна обществена нагласа по отношение обективността и качеството на правораздаването като цяло в съдебния район.

  Така формулираните крайни изводи на "временната комисия" са в противоречие с основни принципи на правото. Не са зачетени принципът за невиновност и принципът за правото на ефективна защита, категорични са обаче магистратите от Административния съд в Кюстендил. ...и сега следва въпроса КОЙ ще плати това обезщетение и срещу КОЙ ще е обратният иск по ЗЗД?Срещу плювача на Републиката Яне Янев или срещу Митьо Узунов, но ако е срещу последния, той ще трябва да съди сам себе си , защото хем е представляващо Лице на ВСС, хем е деликвент и увредител по този обратен иск.Интересен казус се очертава.Това е първото осъждане на ВСС по ЗОДОВ в цялата му история, без аналог до момента.  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2016-07-21&article=258946

 3. 11
  възмутен | нерегистриран
  11
  0

  Единствените две позиции, по които няма разнобой между членовете на ВСС е как да получават по-големи възнаграждения, плащайки си и за участие в комисии, което на практика правят в работно време и е част от задълженията им, и как да се наместят на по-високи позиции след изтичане на мандата им.

  Аман от тях! Нищо стойностно не направиха за магистратите, които ги избраха!

 4. 10
  potresen | нерегистриран
  6
  -2

  MARIO GOMES kato edinica ,sam izleze s mnogo majko i smelo izkazvane sreshtu politicheskite represii v stranata i napusna Beshiktash zaqvqvaiki “klubat i stranata ostavat daboko v sarceto mi ”, tuk raspluti samozvamci cql kup se vaykat ! IMA LI PO NADOLU OT DANOTO ???

 5. 9
  ot apelaciqta........ | нерегистриран
  11
  -1

  Vse po chesto kogato cheta takiva izcepki na komunisticheskite deca naslednici na vlastta mi se povrashta ! Kak shte vzemat smela i humanna pozicia ,te ne sa ucheni na tova ,ucheni sa da badat kato Erdugan ,da sa imperatori ,bogopomazani ,nesmenqemi na vsqka cena i vsqkakvi sredstva !

 6. 8
  До Мишо | нерегистриран
  25
  -1

  Обаче т.нар. бивш зам.главен прокурор Кожарчето от Югозапада пак се е изцепил зверски!

  Той и финансист беше, сега стана и българския Кисинджър...

  Голема работа е, колко две мали.  Мише, кротувай си, главо макЕдонска, да не вземат да излизат материалите от досието ти...  твой водещ офицер

 7. 7
  | нерегистриран
  28
  -5

  Един въпрос към Сотир-бей - тия 3000 съдии по парламента ли са стреляли? Кораби ли са крали? Танкове ли са карали?  Сотирье, и за главен прокурор не ставаш, и за политик не ставаш, и за жандармин не ставаш. Как ти хрумна, че ще излезе геостратег, главата не ми го побира.  Ходи си слепяй самолетчета там и не се напъвай.

 8. 6
  до 4 | нерегистриран
  15
  -2

  Не може, ще се ядоса Ердоган.

 9. 5
  444 | нерегистриран
  17
  -1

  Лицемерие без дъно ! Подобни на крава дето нито боде, нито мляко дава ! Ех, ама и този Ердоган и той посегна на рахата !

 10. 4
  Антиуахабист | нерегистриран
  20
  -5

  Вместо да се правят на загрижени с разни декларации, от ВСС да вземат да стегнат пазарджишките съдии и най-после в България да има присъди за разпространение на радикален ислям, проповядване на ислямизъм, уахабизъм, джихад и всичките там форми на тези извратени вярвания, заплашващи нацията и държавата ни.

 11. 3
  | нерегистриран
  26
  -3

  Каква загриженост? Този произвол в Ердоганвовия Халифат към турски магистрати трябва да бъде остро осъден. С думи силни и директни. Може да сме загрижени за нивото на река Дунав в сантиметри, но към случващото се в турция следва да заявим ,че  Произволът в Турция го осъждаме и отричаме!

 12. 2
  Tribus Verbis | нерегистриран
  25
  -1
  До коментар #1 от "RR | нерегистриран":
  То понеже някой много го интересува, какво казва българският ВСС, та затова сме се загрижили има ли съгласие и по въпроса за Турция. Те за разпределението на тоалетната хартия, не могат да се разберат като хората, ние искаме да заемат адекватни и единодушни позиции по международното положение! СМЕХ!

  прав си, но се даде още една възможност на дребните душички в този съвет да покажат що за стока са. Страх, дребнавост, липса на чисто човешки ценности и принципи. Какво да говорим за по-сложни неща? Те не издържат изпита за хора.

 13. 1
  RR | нерегистриран
  18
  -3

  То понеже някой много го интересува, какво казва българският ВСС, та затова сме се загрижили има ли съгласие и по въпроса за Турция. Те за разпределението на тоалетната хартия, не могат да се разберат като хората, ние искаме да заемат адекватни и единодушни позиции по международното положение! СМЕХ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.