ВСС спря процедурата за избор на шеф на ВКС

ВСС спря процедурата за избор на шеф на ВКС

Висшият съдебен съвет спря процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17 декември включително. До тази дата номинираният за поста съдия Лозан Панов трябва да каже дали препотвърждава решението да се оттегли от надпреварата.

Решението бе взето, след като днес стана ясно, че съдия Панов е внесъл молба, с която се отказва от участие в конкурса. Вчера сутринта той пострада при пътен инцидент и в момента е в болница с комоцио.

Дебатите се съсредоточиха около диагнозата на съдия Панов и дали със сътресение може да се взимат адекватни решения.

Румен Боев призова колегите си да изчакат, за да видят какво и психиатричното състояние на пострадалия магистрат, защото, по думите му, "комоциото може да те накара да направиш нещо, което не съзнаваш съвсем".

Васил Петров пък каза, че не е сигурен дали Лозан Панов е подписал заявлението, с което се оттегля от надпреварата. И той апелира към останалите от ВСС да дадат възможност на колегата сам да каже дали се отказва или не, защото така ВСС щяло да види "дали наистина направеното заявление е направено точно от колегата Лозан Панов". "Тази диагноза трябва да ни накара да се замислим в какво състояние е лицето, когато то е писало тази декларация. Да проявим малко творчество. Може ли в подобна ситуация ние да не се замислим и за тези неща. Скоро след излизането му от медицинското заведение да препотвърди заявлението, което разглеждаме в момента", каза още Васил Петров.

Според него решението за спиране на процедурата ще бъде разбрано както от върховните съдии, така и от останалите юристи, от обществото.

Изказването на Соня Найденова също бе в тази насока. Тя изтъкна, че нито една правна норма не може да обхване живота. ВСС трябва да се убеди, че зад това заявление наистина стои една съзнателна воля на Лозан Панов, добави Найденова.

Ясен Тодоров също призова членовете на съвета процедурата да бъде спряна до възстановяването на съдия Панов. Добави, че в понеделник разговарял с него и тогава колебания е нямало.

Удивително неприятна ситуация, констатира от своя страна Камен Иванов. "Трябва да проявим мъдрост. Не трябва да остава съмнение, че колегата Панов е взел едно необмислено решение. Трябва да дадем срок до другия четвъртък, за да научим повече за неговото здравословно състояние", каза още Иванов.

С тези аргументи ВСС единодушно взе решение да спре процедурата до 17 декември включително.

 

Още по темата

ВСС обяснява на Радан Кънев последиците от колективната оставка

Предишна новина

След дело за дискриминация държавата ще плати лечение на дете, което не расте

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 22
  | нерегистриран
  10
  0

  Абе тия защо не си подадат оставка, тъкмо по този начин ще решат и казуса

  "Ситнилски".

 2. 21
  повторно видял | нерегистриран
  15
  0

  Това вече сме го гледали! Пълен римейк, доказващ за втори път, че който приеме нечистоплътната им подкрепа става за посмешище. Употребиха Райковска, за да им стане удобния и.д., а след това безпрецедентно я унизиха, като дори не й дадоха възможност с един ден по-рано да заяви "оттеглянето си". Сега същата история с Панов. Поставят под въпрос психическата му годност да взема лични решения. Е той, ако не може да взема лични решения, какъв председател на ВКС да бъде? Да, те ще ги вземат вместо него. Тези са толкова оцапани, че който се допре до тях гори в буквалния смисъл!

 3. 20
  посерко | нерегистриран
  13
  0

  Поредното безобразно решение на организираната престъпна група, легендирала се като мнозинство във ВСС.

 4. 19
  The Joker | нерегистриран
  9
  -1

  Ако е поел ангажимент към Боянските сараи, сега трудно ще се откаже. хихихихихихихихи.

 5. 18
  o | нерегистриран
  41
  -3

  Лично аз смятам, че новия ВСС следва да прецени по отделно морално-етичните качества на всеки от настоящите членове на съвета, ако подадат молби за възстановяване на работа и ако счете, че у някой от тях такива липсват с оглед досегашните му деиствия да не го възстановява на работа като магистрат.

 6. 17
  ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ | нерегистриран
  19
  -2

  ИМА ЛИ ВЕЧЕ НЯКОЙ КОЙТО НЕ ВЯРВА В ЧУДЕСА?  СЕГА ТОПКАТА Е В ПАРЛАМЕНТА!

 7. 15
  ЗАВЕСАТА НА ХРАМА СЕ РАЗДРА! | нерегистриран
  17
  -2

  До коментар [#11] от "Д-р Моро":  Няма да са очудя, ако утре целия състав на ВСС отиде на свиждане в Пирогов!  Вече нищо не мож ме изненадва след това "великолепно творение на юриспруденцията"!  ЦАРИЦА Е ПАРИЦА ... ЯВНО ВСС МОЖЕ ДА ВЪЗКРЕСЯВА И МЪРТВИ!  ЗАКОНЪТ, ЗАКОНЪТ, ЗАКОНЪТ:  ... Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството; да нямаш други богове, освен Мене. ...  БОЖЕ, БОЖЕ, БОЖЕ ... ПОМАГАЙ! 8. 14
  отвратен | нерегистриран
  45
  -4

  Понеже не знаем какво да правим,дайте да спрем процедурата,докато измислим нещо.Резил.На всичкото отгоре ,това е откровена гавра с Лозан,който видите ли,не бил на себе си и не знаел какво прави.Как не Ви е срам,бе хора!

 9. 13
  из Вечните истини от дебелите книги | нерегистриран
  17
  -3

  До коментар [#12] от "Гудериан":  Всички съгрешиха и вкупом ненужни станаха!

 10. 12
  Гудериан | нерегистриран
  13
  -3

  КЪМ ПАРЛАМЕНТА - ВЪВ ВАС Е ТОПКАТА!  БИЛЦКРИГ С ИЗЧИСТВАНЕ И ПОДРАВНЯВАНЕ НА ТЕРЕНА - А ТЕЗИ НА КАРТИНКАТА - НЕ ВЪН ОТ РАЙХА, А НАПРАВО - КИРКИ И ЛОПАТИ В ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ФОРМИРАНЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНО БЛАГОПРИЛИЧИЕ И ТРУДОВИ НАВИЦИ!

 11. 11
  Д-р Моро | нерегистриран
  26
  -4

  Направо на некой пуст остров в Тихия океан и вивисекция за подобрение на селекцията КОМПЛЕ!  Все съм очаквал зависимости, но такова нещо не съм очаквал - фаворитът им за председател на ВКС бил невменяем!?!?!? Не могъл в "това състояние" да носи отговорност за действията и постъпките си, а вие каква отговорност носите в такъв случай за вашите кандидатури, и още по-зле - за вашите избори на "въздаващи правосъдие, т.е. справедливост"?!?!?!  Не това не е и детска градина - това е Карлуково, ама под фирмената табела "ВСС"! Абсолютно прав е френския посланик /колкото и да ми е неприятно да го призная като българин/ - или става въпрос за пълна некомпетентност или по-лошото - за тотална зависимост!  МАФИЯ!

 12. 10
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  15
  -3

  Даже няма нужда да чакам заповедта на фюрера!  Бомбардировките от парламента с промяна на ЗСВ, последвана от артилерийски обстрел по семейните приятелки и приятели и за десерт - пехотна и танкова атака с хепиенд на Централните софийски гробища!  ps. Да продължи издирването с хеликоптера на нероден Петко!

 13. 9
  Мале, Мале | нерегистриран
  19
  -4

  Да проявим малко творчество.  ВИЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ ОТ СЪЩОТО, НО БЕЗ ПИРОГОВ!  PS. ВАШЕТО ТВОРЧЕСТВО СТРУВА ЧИСТО И ПРОСТО ДЪРЖАВНОСТТА!  Е И СЕГА АКО ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА НЕ ГИ ПОДМЕНИ ПАРЛАМЕНТА - КАТАСТРОФАТА НА СЪДИЯ ПАНОВ ЩЕ ИМ СЕ СТОРИ ДЕТСКА ПРИКАЗКА! ТОВА Е ВЪРХА НА БЕЗОЧИЕТО И НАГЛОСТТА!

 14. 8
  тц,,тц,,тц,, | нерегистриран
  19
  -3

  Дописване на закон в крачка...ЗСВ да не би да е есе или свободно съчинение на тема, процедурата ще я въртим както ни е удобно...остава само и да назначат експертиза съдия Панов вменяем ли е или не...боже

 15. 7
  | нерегистриран
  13
  -10

  Спряха процедурата за де не се излагат.

  Кой честен магистрат би рискувал да се кандитатира при положение, че и него може да го блъсне кола или друг тип уж случаен инцидент!Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.