ВСС търси пари за коледни премии на магистратите

ВСС търси пари за коледни премии на магистратите

Въпреки че вече е декември, Висшият съдебен съвет (ВСС) все още не се е отказал да намери вариант, с който да осигури средства за коледни премии на магистратите. При всички случаи те нямат да получат пълна 13-а заплата, а вероятно процент, както беше и миналата година, научи "Правен свят".

Проблемът е, че на този етап в бюджета на съдебната власт няма средства за допълнително материално стимулиране. Към 30 октомври съдебната власт има неизпълнение на приходите в размер на около 13 млн. лева. За раздаването на пълна 13-а заплата са нужни около 19.2 млн. лева.

Затова единствената надежда е, ако правителството отпусне близо 10-те млн. лева, които ВСС поиска за издръжка. Ако след покриването на всички неотложни разходи, останат пари, може да бъдат раздадени и премии. Засега обаче не може да се каже какъв ще бъде процентът на коледните бонуси.

Заплатите в съдебната система не са актуализирани от юли 2012 г. Това едва ли ще може да стане и догодина. Вчера правителството прие становището на финансовото министерство за бюджета на съдебната власт за 2015 г., което предвижда системата да получи 460 млн. лева. Според предварителните разчети тези средства няма да стигнат за актуализация на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите.

Според чл. 218, ал. 2 от Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт. Най-ниската длъжност е на младшите магистрати. Заплатите на останалите съдии и прокурори по нивата са обвързани с тези на младшите магистрати, чиято основна заплата в момента е 1546 лева.

Прокуратурата пак иска отстраняване на подуправителя на БНБ

Предишна новина

Лозан Панов е вторият кандидат за председател на ВКС

Следваща новина

Коментари

49 Коментара

 1. 49
  Въпросчи | нерегистриран
  0
  -2

  Държавните съдебни изпълнители ще вземат ли 13-та заплата?

 2. 48
  | нерегистриран
  11
  0

  ВСС да поиска пари за магистратите от Пеевски. Толкова услуги му е правил

 3. 47
  Пострадал от СС у нас и ЕСПЧ | нерегистриран
  5
  -1

  До коментар [#46] от "анонимен":  Дано успеете да вземете за Коледа много добри премии/ДМС,или 13 заплата/за да сте по-щедри и към нас простосмъртните,които Ви се молим за справедливи обещетения.Всички да сме доволни от народните пари,заслужаваме ги,защото сме ги изкарали.Успех.

 4. 46
  анонимен | нерегистриран
  17
  -1

  Крайно време е да дадат една заплата.Всички служители в министерства ще вземат по една заплата, а в някои министерства са дават на през три месеца

 5. 45
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 44
  ******************************************************************************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 43
  Знаещ | нерегистриран
  1
  -1

  До митар: Не се опитвай да четеш евангелието както дяволът го чете.Това, което казваш, се отнася напълно за теб.Ти пръкна искрата на завистта с твоите коментари.Така че се скрий и не замърсявай повече атмосферата на форума!

 8. 42
  69 | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар [#39] от "Митар с висше юридическо образование, но на ":  Бре, ти си пълен с мъдрост, като ...... дестилирана вода с витамини.

 9. 41
  Тогава напусни! | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#2] от " не толкова съвестен":  Това е достойно! 10. 40
  Великият инквизитор | нерегистриран
  2
  -4

  Яжте камъни сега, да видите как е!  Както го пише във вечните книги които не сте чели:  Камъните от моите ръце ще стават хлябове, а във вашите хлябовете - камъни!  от Матея

 11. 39
  Митар с висше юридическо образование, но на | нерегистриран
  2
  -6

  До коментар [#29] от "32":…Ние, можещите митари, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.

  До коментар [#31] от "Знаещ невежа":Спри да се повтаряш! Безразсъдния го издава злоречивия му език.

  До коментар [#33] от "Мдаа, без умствени способности ":

  До коментар [#34] от "Знаещ невежа":

  Вие, българите, сте малък, но изключително прост народ. И злобен. Константин Иречек: ”Българите са много мили с чуждите и бързо ги приемат за свои. Бедата обаче е там, че те много лошо се отнасят към своите си. За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. Българите са много неопитни и самонадеяни; със своите детински неразбранщини бъркат развитието и бъдащността на Отечеството си. Всеки иска да стане министър. Във време, гдето всички трябва да се заловят за усърдна работа, за да уредят и възвисят Отечеството си, занимават се с дребни лични препирни. Свидетелство за това са тукашните вестници, които в Европа са съвършенно без пример по своят си див език и стил. Няма възторг, няма самоотвержен патриотизъм, няма горещата любов за истината и за доброто, няма съгласие (рядко можеш да намериш тука няколко души приятели: единът мрази другия и няма по между им съгласие).... в писмо от 20 феврyapи 1880 г. до Симеон Христов – Пиротчанец.

  Промени ли се нещо за тези 115 години, бай Ганя магистрат?

 12. 38
  те са много алчни | нерегистриран
  12
  0

  До коментар [#37] от "? до членовете на ВСС": вярно е, че получават такива пари за нищоправенето си, затова във ВСС трябва да участват действащи магистрати, а не да ги хрантутим тези. 13. 37
  ? до членовете на ВСС | нерегистриран
  17
  0

  Вярно ли е, че получавате ежемесечно допълнително към заплатите си и по около 1000 лв. за участие в комисии и на какво законово основание? Ако е вярно и върнете тези пари ще има за награди и за коледни премии на магистратите!!! Участието в комисиите на ВСС не е ли пряката Ви работа, за което получавате заплата и защо (ако е вярно)трябва да Ви се изплащат допълнително такива средства?

 14. 36
  ? до членовете на ВСС | нерегистриран
  14
  0

  Вярно ли е, че получавате ежемесечно допълнително към заплатите си и по около 1000 лв. за участие в комисии и на какво законово основание? Ако е вярно и върнете тези пари ще има за награди и за коледни премии на магистратите!!! Участието в комисиите на ВСС не е ли пряката Ви работа, за което получавате заплата и защо (ако е вярно)трябва да Ви се изплащат допълнително такива средства?

 15. 35
  ТАТЪЙ | нерегистриран
  2
  -7

  СЕГА, да кажа, че Ботев загуби от Локо Пд нещастно!!! Това вече е дерт хахахахахахахахаха. А парите за магистратите ----- ооооо, това е голям к...р хихихихих

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.