ВСС в спор дали да променя онлайн достъпа до дела

ВСС в спор дали да променя онлайн достъпа до дела

Въпросът с изготвянето на техническо задание за промени в единната електронна деловодна система в съдилищата, бе единственият дебат по време на краткия Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.

Съществуващият сега онлайн портал, който ползват някои съдилища, е разработен по проект "Електронно правосъдие - проучване и изграждане на единна комуникационна и информационна инфраструктура и единен електронен портал на съдебната власт" и е финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от ЕС.  

Договорът по проекта за единна електронна система е за 6 млн. лева, а срокът за изпълнението му изтича на 31 декември 2018 г.

За негов ръководител през 2016 година бе избрана Елка Атанасова, бивш член на ВСС.

Една от целите на проекта е исковите молби да може, постъпвайки в отделението на съответния съд, да се регистрират в системата, да получат  определен номер, след това да се образува дело и да може те да се разпределят на случаен принцип измежду съдиите.

Онлайн базата, която е свързана с Единната електронна система в съдилищата, осигурява право на гражданите за достъп до правосъдието, както и организирането на процесите по управление на дела по електронен път.

Системата дава още възможност и за автоматично уведомяване на електронна поща при извършване на определени процесуални действия, като например електронно призоваване.

Пръв в дебата по предложението за промени в електронната система се включи Красимир Шекерджиев и изрази скептично мнение в тази насока. Според него проектът не трябва да бъде спиран, но не вижда и полза от нова модификация на системата.

"Това ще е третата промяна на деловодната система, с която работят съдилищата. Според мен техническите лица не могат да обяснят с какво тази система ще бъде по-различна от тази, която работи в 90% от съдилищата. Ние молим въпросът да бъде обсъден в съдийската колегия, да бъдат изслушани и специалистите", обясни Шекерджиев.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев напомни, че проектът е за сериозна сума, с чийто харч Съветът трябва да внимава.

"Този проект струва 6 млн. лева. Трябва да се подхожда много внимателно към тези въпроси", уточни Магдалинчев.

Севдалин Мавров пръв предложи въпросът да не се обсъжда в днешното заседание, тъй като членовете на ВСС не били запознати добре с измеренията на предлаганите промени. "По-добре е да се запознаем подробно с мнението на експертите", каза Мавров.

Главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че не е подготвен да даде становище, докато не бъдат изслушани експертите и най-вече ръководителите на съдилищата, които се ползват от електронното деловодство.

"Защо да не бъдат чути и колегите председатели на съдилища. Да чуем тези, които ще работят, какво искат – нова единна система или надграждане на съществуващата. Предлагам на колегите от съдийската колегия, ако преценят, да изслушат потребителите", заяви Цацаров.

И председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов се съгласи, че не е подготвен да изрази мнение днес, но даде да се разбере, че допуска алтернативна за отказ от проекта. Средствата можело да се пренасочат в други сфери.

"Ако ние се откажем от проекта, средствата могат да се пренасочат и в други сфери, така че е добре да се подхожда внимателно по въпроса. Не сме готови да вземем такова важно решение. Предлагам да изслушаме експертите и тогава да вземем становище", заяви Панов.

Въпросът нужна ли е нова електронна система на съдилищата все пак бе препратен за обсъждане първо от съдийската колегия, тъй като засяга специално съдилищата в страната.

А към момента от единнен електроннен портал се ползват двадесет съдилища, сред които и Върховния касационен съд, Апелативният съд – София, както и десет районни съдилища.

Още по темата

Делото "КТБ" е тест за българската държавност

Предишна новина

Главният прокурор домакин на изложба в Съдебната палата на ученици от Художествената гимназия

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Информирана | нерегистриран
  3
  0

  Топ коментарът е по- точен и няма нужда от корекции, за сметка на статията по- горе :)))

 2. 2
  Не е истина! | нерегистриран
  17
  -1

  "А към момента от единната електронна система се ползват двадесет съдилища, сред които и Върховния касационен съд, Апелативният съд – София, както и десет районни съдилища." - по-голяма глупост не бях чела. Такава "единна електронна система" все още НЕ СЪЩЕСТВУВА!

 3. 1
  Off | нерегистриран
  9
  -1

  Ето я корупцията:  1. Липса на прозрачност

  2. Едно /ново/ голямо нищо/

  3. Всеки съд на ръчно (само)управление

  4. Не били подготвени, а времето е ... пари

  5. BG e на първо място по бруто изхарчени пари за електронно и ... нищо, а Естония с 1/20 от нашия бюджет е въвела повсеместно електронно публично управление

  6. За дигитализация се харчат много солидни суми и после от какво ще има % ... а ... схващате ли ...[[_67507_]][[_67508_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.