ВСС въстанови Петър Сантиров като съдия

ВСС въстанови Петър Сантиров като съдия

Висшият съдебен съвет (ВСС) възстанови на длъжност съдия Петър Сантиров. Миналата седмица той бе окончателно оправдан от Върховния касационен съд по делото за подкуп срещу него, бившия военен министър Николай Цонев и финасиста Тенчо Попов.

Петър Сантиров ще бъде възстановен като съдия в Софийския районен съд, но ВСС му даде един месец срок, за да встъпи като съдия в Софийския градски съд. Причината е, че през 2010 г. той се е явил на конкурс за повишаване, класирал се е, но конкурсът е бил атакуван пред Върховния административен съд. Междувременно съдия Сантиров бе арестуван и отстранен от длъжност. Докато съдебните инстанции гледаха делото за подкуп, ВАС отхвърли жалбите срещу конкурса за повишаване и реално съдия Сантиров е повишен, но не е успял да встъпи. Сега ВСС му даде този срок и той ще започне работа в СГС.

Още по темата

Съдът нямал право да прекрати делото срещу Петър Драшков

Предишна новина

Декларацията на САК компрометира репутацията и честта на адвокатската професия*

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Sir Mak | нерегистриран
  9
  0

  Из "Кодекса за етично поведение на българските магистрати"  2. Магистратът не допуска и не се поддава на каквото и да е външно влияние, натиск, заплахи, пряка или косвена намеса в работата си, независимо от техния източник, повод или причина;

  1.4. С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт – публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система;

  5.4. В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага;

 2. 7
  Милка Итова е на ход! | нерегистриран
  8
  0

  До коментар [#3] от "":  Веднага трябва да последва атестация, а отделен е въпроса кой сам се чувства способен да правораздава. Контактите с Петьо Еврото са дискредитиращи, а Еврото няма място в съдебната система! 3. 6
  кадия | нерегистриран
  11
  -1

  сега Сантира може вече да зашлеви Еврото и да му прости , при качването му на ешафода (практикува се в Иран , Саудитска Арабия и други цивилизовани страни )

 4. 5
  Бълхаристан-няма невъзможни неща! | нерегистриран
  12
  -2

  Постът на шеф на СГС така и така се оваканти и си мисля , че тоя доказано некорумпиран хубавец е идеален за него от където и да го погледнеш .След като е невинен , явно притежава всички изискуеми морални , нравствени и професионални качества за административен ръководител на този изключително важен български съд .Друго ако не , поне Цецко ще се побърка!!!

 5. 4
  иван | нерегистриран
  4
  -1

  Откривайте залози Санти дали ще се върне?!

 6. 3
  | нерегистриран
  14
  -7

  Както възстановяваха Пеевски след всяко приключване на депутатски мандат, така възстановиха и този, та чак го повишиха - без да съобразяват във всеки конкретен случай има ли лицето моралните качества да изпълнява дръжността на съдия. Браво лицемери!!!

 7. 2
  съпричастност | нерегистриран
  20
  -3

  Да имаш способността, да съпреживееш чувството - на този, когото съдиш е, превилегия на малцина и този съдия, вече има това незабравимо и уникално-такова усещане!

 8. 1
  въпрос | нерегистриран
  33
  -8

  Кой ще му възстанови здравето и нервите,както и всички унижения които е изтърпял?Дано и това да се случи в кратък срок.За това старите хора са казали "Два пъти мери и веднъж режи",но когато правиш обратно се получава тази ситуация.Дано момчето издържи!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.