Вук Цвийич: Решаващата роля в казуса с Цветан Василев е наличието на политическа воля в България и Сърбия


Делото на Цветан Василев беше върнато по редица причини до Апелативния съд в Белград. Той установи, че постановлението на Висшия съд не в съгласие със закона, съдът установи и че не са проверени всички документи, изпратени от България, както и че не са проверени редица разпореди според сръбското законодателство във връзка с това. Така че, за да се стигне до решение, сигурно ще бъде нужно време,каза журналистът от белградския вестник "Блиц" Вук Цвийич в интервю за предаването "Неделя 150".

Решаващата роля в този  казус е наличието на политическа воля в България и Сърбия. Дори и съдът в една разпоредба да каже, че съдебното решение трябва да се вземе във връзка с т.нар. важни интереси на Сърбия. Защитата на Василев твърди, че става дума за политическо преследване и поиска от съда, когато отново взима решение по този казус да провери дали това е така или не. Това може да бъде основание за отмяната на екстрадиция на Василев. Основният въпрос е в това в каква степен Сърбия би искала да  го предаде, за да бъде доведен в България, обясни той.

Няма нищо съмнително в инвестицията на Василев във фабриката за стъкло в Сърбия, потвърди Цвийич.

Журналистът обясни и какво развитие предстои на делото: Сега съдът, който взема първоинстанционно решение трябва да се произнесе и трябва да се произнесе по постановлението на Апелативния съд. Тук има няколко особени крачки и стъпки, които трябва да бъдат проверени. Например, казва се, че трябва да се проверят не само разпоредбите на европейската конвенция за екстрадиция, но и други юридически постулати. Посочва се, че трябва да се изследват отново твърденията на защитата на Василев. Първоинстанционният съд не е поискал всички необходими гаранции от органите в България. Казва се, че когато съдът е приел решението за отмяна на екстрадицията, е нарушил правата на Цветан Василев, както по международните, така и по сръбските закони. Така че всичко трябва да започне от самото начало. Според Апелативния съд става дума за много грешки.

Син на бившия ирански президент получи 15 години затвор

Предишна новина

Изслушват Чочкова и Точкова за главен съдебен инспектор в сряда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.