Вълна от агресивна политкоректност се готви да залее съдиите и прокурорите

Вълна от агресивна политкоректност се готви да залее съдиите и прокурорите

Основаният от бившия правосъден министър и настоящ партиен лидер Христо Иванов Български институт за правни инициативи е поръчал поредното социологическо проучване сред магистратите, които са разпитвани за отношението им към Етичния кодекс, чието спазване е задължително за съдии, прокурори и следователи. Преди около месец от социологическата агенция „Глобал Метрикс“ разпратили до магистратите въпросник, чието съдържание може да се характеризира с агресивна политкоректност, като разбира се, не са пропуснати и въпроси, чиито отговори биха могли да се употребят при поредната атака срещу държавното обвинение.
 
Първата част на въпросника е посветена на менторството върху младшите магистрати. Подборът на въпроси говори, че обвързаният с политически партии и икономически кръгове БИПИ търси начин да получи достъп до съдии и прокурори, които се явяват наставници на влизащите в съдебната система млади магистрати. Това би могло да се постигне като се създаде програма за обучение на менторите на младшите магистрати.
 
Втората глава на въпросника е посветена на самия Етичен кодекс на магистратите, а от самите въпроси се разбира, че БИПИ има силен интерес от ограничаване на правомощията на Висшия съдебен съвет и съответно на Инспектората, като се формират други органи, които да следят за потенциално нарушаване на етичните норми. „Трябва ли да има доверители - лица, към които да се подават сигнали при нарушаване на етичните норми? (доверителите са лица, с които да се обсъжда отделен казус и това дали той представлява нарушение на етичните норми)“, гласи един от въпросите. Към момента това дали магистратите спазват етичните норми е от компетентността на съответните колегии на ВСС и на ИВСС, но очевидно това не се нрави на възложителите на социологическото проучване и на заинтересуваните кръгове над тях, чиито дългосрочен интерес е пълното овладяване на съдебната власт.
 
Наред с това магистратите са попитани дали искат да им се открие специален „телефон на доверието“, на който да правят справки за нарушаване на етичните норми. Проучването цели да внесе поредно разделение между съдии и прокурори, което би могло да се постигне с изготвянето на два отделни етични кодекса.
 
Ако (засега) няма въпрос за това – дали магистратите имат нужда от психиатрична помощ, ако изпаднат в дилема, дали дадено действие е нарушение на етичните правила, то при дадените като опция отговори на едно от питанията ясно се откроява агресивната политкоректност на социологическото проучване. Анкетираните са питани дали Етичния кодекс на българските магистрати трябва да съдържа норми по отношение на „уязвими групи“ - хора с нисък материален и социален статус и „малцинства“ - етнически, сексуални и др.
 
Цял раздел в проучването е посветено на необходимостта от провеждане на специално обучение на магистратите по етика. Като сред въпросите присъстват и такива, които при изготвянето на доклада от резултатите, ще могат да се ползват за атака срещу държавното обвинение.
 
Ненадейно сред въпросите се появява и такъв, който засяга пряко работата на съдиите, прокурорите и следователите от специализираните органи на правосъдието и по конкретно възможността да получават до шест заплати. Въпросът е крайно некоректен, най-малкото, защото става въпрос за много малка група магистрати, ангажирани по дела срещу тежката организирана престъпност, тероризъм и корупция по най-високите етажи на властта, свързана с влиятелни представители на икономически групировки. Не е ясно дали изобщо това проучване, което ги поставя в силно дискриминационно положелие, е изпратено на вниманието на спецсъдиите и спецпрокурорите или отговори ще се търсят единствено от колегите им от другите съдилища и прокуратури. Провокацията не е изненадваща, с оглед на политиката, която БИПИ прокарва за неглижиране и дори за ликвидиране на органите на специализираното правосъдие, позволили си да повдигнат обвинение срещу Иво Прокопиев, чиито медии са основен рупор на дейността на НПО-то, създадено от настоящия партиен лидер Христо Иванов.
 
Антипрокурорската нагласа на социологическото проучване, което само по себе си го компрометира, а изводите от него прави крайно манипулативни, се откроява във въпроса: „Одобрявате ли политиката на ПРБ за изнасяне на материали от досъдебни производства пред широката публика чрез средствата за масова информация?“. Подобно питане изцяло е в интерес на адвокатските кръгове, които са най-силно засегнати от разкриването на обективната истина още на ниво досъдебно производство, при спазване на презумпцията за невиновност на обвиняемите. Наред с това допускането на подобен въпрос напълно потвърждава тезата, че освен всичко изброено, социологическото проучване ще бъде ползвано от БИПИ, а след това и от медиите на Прокопиев и партията на Христо Иванов с цел атаки срещу прокуратурата и срещу нейния ръководител Иван Гешев. Това разбира се не е изненадващо, защото от самото си създаване „Глобал Метрикс“ изготвя анализи, които имат за цел формално да верифицират пропагандните тези на изброените противници на държавното обвинение. Това съответно има и своята цена – ежегодните социологически проучвания, които БИПИ трябва да прави, за да оправдае грантовото си финансиране от „Америка за България“ се възлагат приоритетно на „Глобал Метрикс“, които от своя страна дават търсения от поръчителя продукт, а доколко той е обективен, публиката няма как да установи.
 
Отсега е ясно, че изводите от поръчаната от БИПИ социология ще даде повод за заглавия срещу политиката на Иван Гешев за прозрачност в работата на прокуратурата, както и за опит за атака по адрес на ВСС, с оглед неговата ключова роля по избора на следващия председател на Върховния касационен съд след една година. Много е вероятно всичко това да съвпадне с планираното за 10 ноември обсъждане от Европейския съвет на Доклада за върховенството на правото за първите пет страни членки, сред които и България. По всичко изглежда това е последният шанс на атакуващите прокуратурата икономически, лобистки и политически кръгове у нас да прокарат решение за ограничаване на независимостта на държавното обвинение. А, както е видно – в тези им действия са включени и социолози на повикване.

Още по темата

Австрия въвежда почти пълна карантина на фона на близо 6000 заразени на ден

Предишна новина

Очаква се съдът да даде ход на делото за убийството на Андреа от Галиче

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 14
  Добрев | нерегистриран
  0
  0

  Христо Иванов изпълнява поръчки, от него не може да се очаква нищо положително.

 2. 13
  Калин | нерегистриран
  6
  -6

  Христо Иванов има поръчения да всява смут в съдебната система. Показал го е неведнъж. Този човек трябва да бъде държан далеч от политиката.

 3. 12
  Симо | нерегистриран
  5
  -6

  Ицака пак гласи тъпотии в задкулисието…

 4. 11
  | нерегистриран
  6
  -2

  "Да се премахнат натегачите от измислените групи за разпределение на делата."

  В ЗСВ е въведен случайния принцип за разпределение на делата и "въвеждането на групи" извън описаните в закона е противозаконно. Сиреч ръководители на съдилища и прокуратури, които са "надграждали закона" и са си измислили "нови групи" имат нужда от прокурор и съдия, които да ги прати при бай Ставри. А при бай Ставри вече може да има групи - щом толкова им харесва, там може да получат желаното.

 5. 10
  Pepina €vrina | нерегистриран
  7
  0

  А какво стана с политкоректния П€, ВСС ще изскимти ли нещо по въпроса...?!

 6. 9
  Според дефиницията на известния американски политолог и журналист Уилям Сафир „политически коректен“ означава подчиняващ се на либералните или крайнолевите възгледи по сексуални, расови и екологични въпроси. | нерегистриран
  11
  -4

  Някой се страхува от коректността и я преначава, етикетира и отрича.И това не е Христо Иванов, май. Този сайт е на прокуратурата и е добре да е коректен, поне отчасти и видимо. Но не успява.

 7. 8
  Много конкретен | нерегистриран
  9
  -1

  Най обичам агресивно да ме заливат с коректност Квото и да значи това Но коректно да ме заливат с агресивност Дупе да им е яко Пак каквото и да значи това

 8. 7
  | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #6 от "хадес | нерегистриран":
  Не съм ли прав? А вие не сте ли страхливец? Къде да се потапям? Не искам нищо повече от това, което ни се полага по Закон. Да си почина, да си взема отпуската. Да се премахнат натегачите от измислените групи за разпределение на делата. И ако спрат прокурорите да пишат справки за щяло и нещяло, може Прокуратурата да вземе и да проработи. МОЖЕ... не е задължително. НО има вероятност. Сега нищо няма да се случи. Затова хората не ни искат. За съжаление, заради вас потопените, не ни искат нас - изплувалите, можещите и дишащите.... няма как да го разберете.

  Ти мислиш прекалено правилно. За разлика от 90 процента от прокурорите, работещи в момента.

 9. 5
  | нерегистриран
  6
  -12

  И каква проверка да извърши за отпуските. От кога неползването на отпуск е нарушение, че да се проверява

 10. 4
  1 | нерегистриран
  5
  -6
  До коментар #2 от "Хадес | нерегистриран":
  Предлагам да се включат въпроси касаещи отпуските на някои определени прокуратури в страната. Защо прокурорите имат да вземат по 60 - 80 и повече дни платен отпуск? Защо главният прокурор не прави нищо по този въпрос, като например, да извърши проверки по места? Всеки нормален човек знае, че тази годишна отпуска е един от гарантите на добрата работа на съответния прокурор? Кога ще бъдат премахнати групите за разпределения на дела по направления и ще се облагодетелстват едни прокурори за сметка на други? Това са задължителни въпроси и може би не е лошо да се отправят директно към Христо Иванов, а не към Гешев.

  ..потапяй се.

 11. 2
  Хадес | нерегистриран
  8
  -14

  Предлагам да се включат въпроси касаещи отпуските на някои определени прокуратури в страната. Защо прокурорите имат да вземат по 60 - 80 и повече дни платен отпуск? Защо главният прокурор не прави нищо по този въпрос, като например, да извърши проверки по места? Всеки нормален човек знае, че тази годишна отпуска е един от гарантите на добрата работа на съответния прокурор? Кога ще бъдат премахнати групите за разпределения на дела по направления и ще се облагодетелстват едни прокурори за сметка на други? Това са задължителни въпроси и може би не е лошо да се отправят директно към Христо Иванов, а не към Гешев.

 12. 1
  | нерегистриран
  11
  -7

  Кой плаща за това социологическо проучване и какъв е мотива да се плаща? От отговора на този въпрос трябва да се тръгне.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.