Вълната от местни допитвания роди прецедент "вот до дупка"


Вълната от местни референдуми, заляла България в последните месеци, роди прецедент. Жителите на село Чернево, община Суворово, събраха подписи за второ допитване, макар че първото бе успешно, минавайки прага за валидност. Референдумът се проведе през август и бе срещу изграждащото се в местното землище депо за промишлени отпадъци. Варненската окръжна прокуратура и областният управител Стоян Пасев го атакуваха пред съда. "Решени сме независимо от произнасянето на съда да гласуваме отново, за да не допуснем депото. Хората не го искат, а се прави всичко възможно да го има. Сега се изготвя устройственият план на селото и обектът фигурира в него. Не вярваме, че властта ще се съобрази с волята на жителите. Затова смятаме да гласуваме "до дупка" - постоянно да показваме, че не искаме депо", заяви Валентин Георгиев, председател на инициативния комитет. Той съобщи, че броят на подписите за новото допитване надхвърля около два пъти изискуемите и ще бъдат внесени следващия месец в общинския съвет на Суворово.

В закона за прякото участие на гражданите във властта пише, че втори, трети и всеки следващ референдум е напълно възможен в кратки срокове. Законът забранява допитвания по една и съща тема в рамките на година, но само за неприети предложения. Хипотезата за нови референдуми по приет въпрос въобще не е разгледана, следователно е възможна. При августовското допитване активността в Чернево бе 49.2% (при праг 40%), а 484 от 512-те плика бяха срещу сметището.

Депото е на ТЕЦ "Девен", собственост на белгийската компания "Солвей Соди". По документи в него би трябвало да се складират неопасни отпадъци, но местните хора не вярват на това. Прокуратурата и областният управител го обжалваха с мотив, че разкриването на площадки за отпадъци става с решения на министри и темата не е от компетенцията на общината.

ПОРИВ

Вълната на пряка демокрация от пролетта насам доведе до три успешни и две неуспешни местни допитвания. Прагът за валидност бе преминат в Трън (срещу златодобивна мина), село Ъглен, община Луковит (каменна кариера), Чернево, а активност не бе събрана в Стара Загора (парк "Бедечка") и Провадия (за местната болница и възстановяване на солените бани).

Разследване на bTV разкри как се раздуват обществени поръчки за ремонти на улици

Предишна новина

Колко струва да получиш индулгенция от ГЕРБ?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.