Върховен съд на Украйна е сезиран с иск за законността на и.д. президента Турчинов

Върховен съд на Украйна е сезиран с иск за законността на и.д. президента Турчинов
Александър Турчинов

Висшият административен съд на Украйна откри производство по иск срещу законността на решението на Върховната Рада, с което бе възложено на Александър Турчинов да изпълнява длъжността президент на страната. Това съобщава РИА Новости като се позовава на ищеца - донецкия адвокат Владимир Оленцевич. Гледането на делото е насрочено на 19 март, следващата сряда. Тогава ще стане ясно дали съдът ще приеме разглеждането на иска.

В началото на март Оленцевич е внесъл иск в съда за обявяване за противоправни на действията на Върховната Рада (парламента на Украйна), която ъзложи задължение на президент на Украйна на Александър Турчинов, въпреки че в този момент на власт се намираше законно избраният държавен глава Виктор Янукович".

Според адвокат Оленцевич Конституцията на Украйна предвижда възможност за предсрочно прекратяване на правомощията на законно избрания президент на Украйна в точно изброени хипотези - оставка, тежко заболяване, импийчмънт или смърт. Към 22 февруари т. г., когато Върховната Рада отстрани Янукович от власт, нито едно от тези условия не е било налице - Янукович не е депозирал оставка, нито е бил отстранен от парламента по реда на импийчмънта. По време на заседанието на Върховната Рада по никакъв начин не е поставян въпросът за невъзможност той да изпълнява правомощията си на президент поради здравословното си състояние, какъвто е легитимният ред. На последно място - Янукович е жив и в момента е в добро здраве, сочи адвокатът.

"Към момента единственият президент на държавата е Янукович, независимо дали ни харесва или не. Конституцията представлява една система и, ако нелегитимно се премахне едно звено, тя ще се разруши. Най-неудобният момент за опозицията е липсата на установен факт на предсрочно прекратяване на мандата на президента Виктор Янукович в предвидения от Конституцията на Украйна ред", коментира пред РИА Новости адвокатът, който е решил да брани легитимността на държавния глава.

Октай Енимехмедов излезе от ареста

Предишна новина

Две съдийки са дали съгласие да бъдат номинирани за главен инспектор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    max | нерегистриран
    0
    0

    Интересно, да не би да са пропуснали и там вече да уволнят неудобните съдии -- http://www.legalworld.bg/34693.ukrajna-uvolniava-konstitucionnite-si-sydii-i-gi-prashta-na-syd.html -- или това тепърва предстои

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.