Върховният административен съд облекчава достъпа до информация

Върховният административен съд облекчава достъпа до информация

Върховният административен съд (ВАС) въвежда нови правила за заличаване на лични данни с цел постигане на по-голяма прозрачност и публичност на информацията, съобщиха от съда. В съдебните актове, които се публикуват в интернет вече няма да се заличават имената на фирмите, БУЛСТАТ и техните координати. Изключение ще правят само едноличните търговци, но ако в тяхното наименование се съдържа името на физическото лице.

При физическите лица първото име ще се изписва с инициал с точка, презимето ще се заличава, а фамилията ще се изписва изцяло. Досега и трите имена се изписваха само с  точка. Ще бъдат премахвани обаче допълнителните елементи, които биха позволили установяването на съответните лица.

Няма да се заличават имената на областните управители, на партиите, сдруженията и административните органи, държавните институции, медиите, имената на нотариусите и съдиите (освен ако са страна по делото). От имената на министри, политици, кметове, председатели на общински съвети и инициативни комитети ще се заличава само презимето.

"Целта на новите правила е да постигнем по-висока прозрачност и баланс между необходимостта от информираност и общодостъпност на информацията и защитата на личните данни на страните по делата във ВАС. Инициативата на ВАС за премахване на ненужни заличавания - например на фирми, политици, партии, отразява и практиката на европейските съдебни структури. Съдът на Европейския съюз  не е променил практиката си да обявява имената на страните по делата, както в решенията си, така и в прессъобщенията си и това е обяснимо предвид действащия регламент, който засяга личните данни на институции и органи на Съюза". Това коментира председателят на ВАС Георги Чолаков. Той ще инициира изработените нови облекчени правила за заличавания на лични данни да бъдат приложени и в 28 административни съдилища, за да се постигне унифицираност и единен стандарт при предоставянето на информацията на медиите и обществото в цялото административно правораздаване.

Цените на застраховка гражданска отговорност са твърдо над 220 лв., поскъпването е реално

Предишна новина

Специализираната прокуратура и ГДБОП предотвратили покушения срещу обвинители и полицаи

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Чолаков | нерегистриран
  2
  -4

  Целият ти съд е за ликвидация. И на ново.

 2. 1
  potresen | нерегистриран
  5
  0

  Te da si pishat delata v srok ,che ni se izchaka chakaloto za edno piklivo reshenie na V sastav vece tri meseca !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.