Върховният съд на САЩ проправи път на държавното финансиране на църковните училища

Върховният съд на САЩ проправи път на държавното финансиране на църковните училища
Снимка: Pixabay

Сблъсък между щатски закон и закон на национално ниво в Америка влезе във Върховния съд на страната. Причината – щатски закон, издаден от Министерството на приходите в Монтана е в разрез с клауза от Конституцията.

‘’Правило 1’’, издадено от Министерството на приходите на щата Монтана, в Америка предоставя данъчни облекчения за родители, които даряват средства на организации, осигуряващи стипендии за частно училищно обучение, а в Конституцията на САЩ, в часност - Free Exercise Clause - се казва, че се забранява правителствена помощ за всяко училище, контролирано ‘’изцяло или от части от църква, секта или религиозна организация’’.

Така се стига до Върховния съд на САЩ, като случая попада там, благодарение на родители на деца, които посещават цървковни училища. Майките и бащите твърдят, че има наличие на дискриминация на религиозна основа. 

В тази връзка, на Върховния съд е възложена задачата, да се произнесе противоречат ли си Free Exercise Clause част от Конституцията на САЩ  с ‘’Правило 1’’, издадено от Министерството на приходите към щата Монтана, както и дали тази клауза от закона да се интерпретира буквално и да се прилага буквално.

На 30 юни т.г. Върховния съд на САЩ постанови, че на щатско ниво законите не могат да изключат църковните училища от програми за финансиране, като ‘’Правило 1’’ на Министерството на приходите в Монтана. Решението проправя пътя за предоставяне на свобода на учениците да посещават религиозни училища, като се използва държавно финансиране за стипендии, които идват от лица, даряващи средства на организации и след това, получили данъчни облекчения.

Според Върховния съд на САЩ от 30 юни 2020 г. е неконституционно попречено на семействата да използват програмното финансиране, за да изберат църковни училища за децата си. Това е в нарушение на Free Exercise Clause. Изключването на семействата от използването на програмно финансиране в религиозните училища, твърди мнозинството, е дискриминация от страна на правителството въз основа на религия.

Оказва се, че настоящото решение идва въз основа на прецедент от 2002 г., когато Върховният съд приема, че програмата с ваучерите от данъчни облекчения, позволява с тях да се плащат посещения в религиозни училища. Същата е и причината, поради която публично финансираните студенти чрез субдията Pell Grants, могат да се запишат в частни университети с религиозна принадлежност, без да се нарушава Конституцията.

*В  Америка има 3 категории училища, едните са именно църковните. Те са основани от религиозни организации и църкви, в по-голямата си част католически. В повечето се влиза без приемна процедура, има ниска такса, но стипендии почти не се предлагат.

Още по темата

ВСС предлага три варианта за реформа на съдебната карта на съдилищата

Предишна новина

Викат Борисов на разпит в Специализираната прокуратура заради Бобоков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.