Върховните съдии не подлежат на атестиране, ако се кандидатират за ръководители на по-ниско ниво

Върховните съдии не подлежат на атестиране, ако се кандидатират за ръководители на по-ниско ниво

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) реши във вторник, че върховните съдии, както и всички останали магистрати от висшите нива, не подлежат на атестиране, ако се кандидатират за административни ръководители на структура на по-ниско ниво, за разлика от всички останали кандидати. Такова бе и становището на Комисията по атестиране и конкурси (КАК).

Според мнозинството от съдебните кадровици магистратите от върховните нива, били те съдии, прокурори или следователи в Националната следствена служба (НСлС) не подлежат на атестира, както е записано и в закона, тъй като те по презумпция притежават нравствени и професионални качества.

"Магистратите от върховните нива по право се считат за притежаващи такива професионални качества и за тях законът не предвижда някое от видовете атестиране, следователно те се изключват от атестиране, на каквото подлежат всички останали магистрати", обясни Вероника Имова.

Опоненти на това решение не липсваха - Лозан Панов, Олга Керелска, Даниела Марчева и Атанаска Дишева.  Според тях това поставя в неравностойно положение върховните съдии, спрямо останалите участници в конкурса.

"Искам да попитам колегите, които са на обратното мнение кой ще извършва това атестиране", поинтересува се Драгомир Кояджиков.

Отговори му Даниела Марчева, която поясни, че подобно оценяване би могло да се извършва от съдийската колегия към ВСС, според нея има празнота в закона по този въпрос, но това би било най-доброто решение.

"Има някои неща, които ме притесняват. Първо – че върховните съдии по начало имат безспорни професионални качества. Ако приемем това, следователно изначало ги поставяме в една неравнопоставена позиция при една процедура за административен ръководител. Ако приемем, че върховните съдии по никакъв повод не подлежат на атестираме, то тогава се съгласяваме, че законът по начало допуска неравно третиране. По начало всички атестирания почиват на едни и същи критерии и показатели, това че за върховните съдии е изключено периодичното атестиране, не означава, че е изключено извънредното атестиране", противопостави се на мнозинството Атанаска Дишева.

Все пак съдийската колегия към ВСС реши с мнозинство от 10:4 гласа "за", че няма да се провежда процедура по атестиране на върховни съдии, участници в процедура по избор за административен ръководител.

Със същия вот и по логиката на предходното решение съдебните кадровици гласуваха "против"  атестирането на Панайот Генков, който е съдия във Върховния административен съд (ВАС) и кандидат за титулярен председател на Административен съд – Бургас.

Към момента Генков заема поста и.ф. административен ръководител на съда. Заедно с него за поста се състезават съдиите от въпросния АдмС - Бургас Веселин Енчев и Христо Христов, те обаче ще бъдат подложени на проверка. Процедурата по избор на титуляр на Административния съд в Бургас ще се проведе на 12 декември.

През лятото вицепремиерът Валери Симеонов подаде сигнал към Инспектората на ВСС срещу Генков заради посочени от Симеонов нарушения в работата му като и.ф. председател на АдмС-Бургас.

Симеонов поиска да бъде установено дали съдия Генков, като и.ф. председател, е оказвал натиск върху съдии да отменят заповеди на директора на дирекция "Контрол" в ТД НАП на Пенка Жекова за допускане на предварително изпълнение на принудителната мярка "запечатване на обект". ИВСС не откри никакви основания за проверка на почтеността на Панайот Генков.

Бисер Лазов: Колтуклиева взимаше пари от Цветан Василев

Предишна новина

Разследват за длъжностно присвояване четиримата служители на полицейското управление в Павликени

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  съдията | нерегистриран
  2
  -4

  Четете закона.Магистратите от върховните ортани на СВ не подлежат на атестиране. ЗСВ е категоричен. Прави са КАК и Ск на В С С.Кой ще ревизира актовете им - източници на правото ?!!!

 2. 7
  Vanko | нерегистриран
  3
  0

  Ами Цацаран като го обявят за ПЕРСОНА НОНГРАТА ,пак ли ще иска да мине така метър ,че е бил магистрат от върховно ниво. Да ама не !

  Никой ,нито на върховно ,нито на районно ниво не е застрахован от корупция и други не до там високи морални качества !

  Така че ,проверка и атестация за всеки !

 3. 6
  ot dans i koi ...... | нерегистриран
  2
  0

  Bravo na Cacarov ,osiguri mestaenca za Kolev ,Sarafov i sebe si nai vetoyatno ! No trqbva da e yasno che shtom si bil adm. rakovoditel na varhovno nivo ili magistrat mojesh da se varnesh na po nisko samo kato redovi ,taka e pravilno ,za kakvi rakovoditeli pak si mechtaqt nqkoi?!

  Kolev ne e reshil nito edno delo za 7 godini ,ne e razpisal nito edin sadeben akt ,tova li po prezumciya e visokiya mu nravstven lik ?!

  VSICHKO I VSICHKI TRYABVA DA SE RAZGLEJDAT PO EDNAKAV NACHIN ! SEGA PANOV DA SE JALI V KS I DA ISKA TALKOVATELNO RESHENIE ,NE SAMO ,,VELIKIYA,,MANIPULATOR OT PROKURATURATA !!!

 4. 5
  234 | нерегистриран
  9
  -1

  Браво, машалла! Ето такъв е принципът на справедливостта в съдебната система.

 5. 4
  | нерегистриран
  23
  -2

  Колко удобно и мъдро решение!Даже , брилянтно!Следващото ще е , че върховните магистрати по презумпция не могат да са корумпирани , а поредното , но не последното , че са живи светци!

 6. 3
  | нерегистриран
  26
  -3

  Да, права е Имова. По този начин се получава следната логическа конструкция: За върховните магистрати се презюмира, че са са почтени, за магистратите от по-долните нива се презюмира че не са! Хвала на такава логика и на такива членове на ВСС!

 7. 2
  | нерегистриран
  18
  -2

  Ех, колко е важно до презумпция да се / те докарат ! След презумпцията можеш да се държиш и да работиш както си искаш и както знаеш.

  Ураааааа ! - за някой другари и другарки !

 8. 1
  Г. Колев | нерегистриран
  14
  -4

  От Понко няма по - почтен. Аз затова съм го сложИл там.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.