Александър Ваклин за присъдите по делото "Иванчева":

Върна ми се доверието в българския съд

Върна ми се доверието в българския съд
Александър Ваклин, изнудваният строителен предприемач, който подаде сигнала срещу престъпното трио - Иванчева, Петрова, Дюлгеров

Г-н Ваклин, разбрахте – Специализираният наказателен съд (СНС) осъди Десислава Иванчева на 20 години затвор, а Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, съответно на 15 години и 12 години затвор - този развой на събитията ли очаквахте и обнадежден ли сте от резултата?

Въпреки че в последните месеци имаше изключително голям медиен натиск, а и не само медиен, срещу съда да оправдае подсъдимите, върна ми се доверието в българския съд. Признавам си. В момента вярвам, че все пак има независим съд.

Не е ли твърде рано да се радвате, все пак присъдите са едва на първа инстанция?

Да, определено. Но решението на първата инстанция е изключително важно, според мен. Не съм юрист, аз съм строителен инженер все пак, но първата инстанция е тази, която гледа делото по същество и е запозната с всички детайли през целия процес по изнасяне на доказателствата и би трябвало да е най-добре запозната. За мен самия размерът на присъдата няма никакво значение, не мога да го коментирам и не го разбирам, но е показателно, че се дава ясен сигнал на обществото, че такъв тип поведение – рекет от страна на лица, заемащи държавна длъжност, е неприемливо и ще бъде санкционирано. Това е посланието, което съм доволен, че се излъчи. Това е моят прочит.

Петко Дюлгеров, с когото Вие пряко сте разговарял относно размера на сумата и начина, по който трябва да я дадете, двукратно се отказа от самопризнанията си. Дори се разплака като чу присъдата си.

Много съжалявам и не знам защо той не съдейства на прокуратурата. Той знае много добре всичко. Наясно е с цялата ужасна, корупционна схема. Първоначалните му показания са реалната истина и той можеше да съдейства на държавните органи, с което да поиска смекчаване на вината и не знам защо тръгна в посока да изкупува техните грехове.

Очаквате ли скоро да ви бъдат върнати парите за подкупа, макар че в момента представляват веществено доказателство?

Адвокатите ми ще пуснат съответните молби и вече зависи от съда.

Как си обяснявате, че въпреки присъдите, които съдът постанови, все още има хора, които твърдят, че делото срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров е постановка?

Делото се политизира невероятно. Говореха се в последните шест месеца невероятни лъжи. За адвокатите на подсъдимите – разбирам, че това им е работата, но не може истината да бъде тотално игнорирана, а те през цялото време говореха неща, които са пълна лъжа. Включително неща, свързани с мен, с доказателствата. Мисля, че именно в "Правен свят" бяха излезли СРС-тата, в които се вижда цялата истина. Защитниците им се опитваха да ни обяснят една история, която няма нищо общо с реалността и доказателствата. Разбирам, че за това им се плаща, но това създаде и съответния политически фактор. Знаете, че наближават и избори, хората са политизирани и госпожата се явява един вид наказателен вот. Дали хората ще гласуват за "Хиподил" или за Иванчева, те имат горе долу еднакви съображения.

Вярвате ли, че и Апелативният специализиран наказателен съд и Върховният касационен съд ще споделят мнението на съдия Хинов?

Вярвам в съдиите, особено след като видяха смелата постъпка на Хинов, на която се възхищавам. Хората ме спират на улицата и ме поздравяват с това, че съм се престрашил да застана с лицето си, но аз поздравявам съдия Хинов, че въпреки този огромен медиен натиск, бе безпристрастен и обективен. Виждайки това, се надявам, че горните инстанции ще работят в същата обективна посока и ще гледат делото съобразно законите, морала и съвестта.

И накрая – ако пак се окажете изнудван във връзка с бизнеса Ви, макар че силно се съмнявам това да се повтори – бихте ли сезирали отново отговорните институции?

Още по-бързо и още по-силно.

Още по темата

20 години затвор за Десислава Иванчева

Предишна новина

Борис Велчев: Първата ни Конституция е била приета като осъзнат документ

Следваща новина

Коментари

14 Коментара

 1. 18
  | нерегистриран
  15
  -4

  След като се превърна в главен герой в сценария на прокуратурата, редно беше след края на първия сезон да даде интервю за официоза на прокуратурата.

 2. 17
  ТУШ | нерегистриран
  21
  -2

  Който плаща, поръчва правосъдието.

 3. 16
  Господин Никой | нерегистриран
  18
  -2

  Не се карайте другари, ясно е че това дело ще се реши във ВКС...

 4. 15
  молко взеха, | нерегистриран
  8
  -2

  в българската демокрация - само едно ЕШАФОД. Без съд. Тогава доверие без граници, но само в правния свят

 5. 14
  Марко | нерегистриран
  22
  -2

  Мисля ,че с "вярата в правосъдието" се избързва от някои хора...  Ако у нас има съд ,а то все още има тук-там тази "пародия на правния хумор" няма как да не завърши с голяма оправдателна присъда,според мен.  Ще видите и ти Ваклин също.

 6. 13
  А Петър Диков ? | нерегистриран
  19
  -1
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  А бе какво става с Влади Калинов? За него пусна ли сигнал?  Кога ще се изкарат сигналите за Петър Диков и Вл.Калинов ? Те могат да послужат за издаване на книга.

 7. 12
  | нерегистриран
  20
  -1
  До коментар #2 от "Адвокат на дявола | нерегистриран":
  Браво, Ваклин! Браво и на съдията, аз се съмнявах, че ще устиска, но удържа! Ей, днес е един от дните, в които си обичам професията :)  Ако професията ти е "адвокат на дявола", то коментарът ти придобива интересен нюанс.

 8. 11
  | нерегистриран
  21
  -1

  А бе какво става с Влади Калинов? За него пусна ли сигнал?

 9. 9
  | нерегистриран
  8
  -21

  Браво!

 10. 6
  ти определено си един от онези 80 %... | нерегистриран
  14
  -8
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Напротив - браво! Все някой трябва да започне борбата с фризьорщината в политиката, с двете грозотии от Приказката за стълбата.

  Няма по-добър урок за простия народ (същият, който кандидатът за евродепутат от БСП и лакей на Градев нарече дебилен на 80%) от този пример докъде може да те доведе алчността.

  единият, който го е казал, е професор и депутат от БСП, а другият е съветник на Радев, сега кандидат за евродепутат - просто са им еднакви имената, троле...

 11. 4
  | нерегистриран
  16
  -30

  Напротив - браво! Все някой трябва да започне борбата с фризьорщината в политиката, с двете грозотии от Приказката за стълбата.

  Няма по-добър урок за простия народ (същият, който кандидатът за евродепутат от БСП и лакей на Градев нарече дебилен на 80%) от този пример докъде може да те доведе алчността.

 12. 3
  Торбалан | нерегистриран
  20
  -4

  До третата инстанция ще се завърнеш

 13. 2
  Адвокат на дявола | нерегистриран
  21
  -26

  Браво, Ваклин! Браво и на съдията, аз се съмнявах, че ще устиска, но удържа! Ей, днес е един от дните, в които си обичам професията :)

 14. 1
  . | нерегистриран
  28
  -14

  Горкия! Горко ти!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.