Върнаха на прокуратурата делото за катастрофата в Своге

Върнаха на прокуратурата делото за катастрофата в Своге
снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за смъртта на 20 души при автобусната катастрофа в Своге, станала през август 2018 година, съобщиха от съда. Причината за решението на състав, с председател Снежана Душкова и членове Иван Стойчев и Карамфила Тодорова, са процесуални грешки.

Така те отменят решението на Софийския окръжен съд, който на разпоредително заседание на 22 април даде ход на делото. Адвокатите на шестимата обвиняеми тогава настояха разследването да бъде върнато за доразследване и са атакували решението на съда пред горната инстанция.

Подведени под отговорност за инцидента са шофьорът на буса Григор Григоров и петима от строителите на пътя. Инцидентът стана на 25 август 2018 г. На излизане от Своге, на десен завой, Григоров навлязъл в насрещното платно и се ударил с лявата част в кола. Автобусът се обърнал и търкалял 20 метра в дерето. В участъка има ограничение от 40 км, а рейсът се е движел с 53 км преди удара, сочат от прокуратурата. Мъжът бе задържан веднага след инцидента, но разследването бързо се насочи и към пътния участък. Оказа се, че вместо с трошен камък той бил направен с варовик. Така коефициентът на ускорение вместо изискуемите минимум 50% бил едва 28 на сто. Затова бяха обвинени и изпълнителният директор на “Трейс София” Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова - шефка на дирекция в АПИ по време на ремонта.

Решението на апелативния съд е окончателно.

Още по темата

Служебният министър на МВР Бойко Рашков е с отнет допуск до класифицирана информация

Предишна новина

Удължават извънредната епидемична обстановка до 31 юли

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ЦСКА | нерегистриран
    0
    0

    Давидкова ?!?!?!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.