Вътрешният министър: Петко Сертов е напуснал страната в посока Гърция


Намиращият се в неизвестност от девет дни бивш председател на ДАНС Петко Сертов е напуснал страната в посока Гърция, съобщи в неделя министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

"От информацията, която снощи обобщихме със специален щаб, с много висока степен на сигурност мога да кажа, че автомобилът, с който обичайно се движи г-н Сертов, е напуснал територията на Република България в посока Гърция", каза Вучков преди бТВ.

Той уточни, че информацията е потвърдена най-малко от три технически средства и други, проверени от разследващите органи, факти.

Предположението, че Сертов е заминал за Гърция, по-рано тази седмица направи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според него това е логично заради контактите на Сертов и семейството му в южната ни съседка. Освен това автомобилът му е бил забелязан в деня на изчезването му в района на Петрич.

Сертов е в неизвестност от следобеда на 5 декември. По-рано тази седмица МВР обяви колата, с която е изчезнал бившият шеф на ДАНС. Издирва се лек автомобил "Опел Астра" с регистрационен номер СА2987РМ. Според събраната досега информация на службите още същата вечер този автомобил е пресякъл границата с Гърция. След това следите на Сертов се губят.

Той бе обявен за издирване и от Интерпол на 9 декември, което засили съмненията, че той е напуснал страната.

"Разчитаме на съдействие от съпругата Емилия Сертова, както и на медиите", посочи Веселин Вучков. По думите на министъра, Сертов освен че разполага с много информация, има и рядката способност да я анализира добре, като човек с дълъг стаж в специалните служби. Вучков обаче изрази съмнение, че той би могъл да застраши националната сигурност на България с действията си.

Министърът не можа да посочи изяснени конкретни причини за действията на Сертов. Той заяви, че към момента няма сериозен мотив, който да послужи като основа за цялостно разследване.

"По тази причина вероятно и прокуратурата все още не е образувала досъдебно производство. Вярвам, че МВР може да установи истината за това къде се намира Петко Сертов", каза вътрешният министър.

Изчезването на Петко Сертов и опитите за проследяването му повдигнаха много въпроси за системата на видеонаблюдение в София - 300 камери обхващат централната част на столицата. Камерите, които са записали последните стъпки не Сертов, не са на МВР, а частни. От половин година СДВР среща проблеми с поддръжката на камерите.

"Голяма част от системата за видеонаблюдение не функционира повече от година заради юридическа и техническа каша. През януари 2014 г. двете фирми изпращат писмо, че са патентовали софтуера на тези камери и сме длъжни да им изплащаме по 300 000 лв. за поддръжка без обществена поръчка, което няма как да се случи", посочи министър Веселин Вучков и увери, че решение на проблема се търси.

Глоби от 1000 лв. до 3000 лв. заради изнасилването в Дебелт

Предишна новина

ДАНС все пак ще може да подслушва

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.