Вътрешното убеждение на въззивния състав не търпи ревизия

Вътрешното убеждение на въззивния състав не търпи ревизия

В понеделник, часове след като "Правен свят" съобщи, че председателят на Върховния касационен съд лично е провел инспекция на "случайното разпределение" на делата в Апелативния специализиран наказателен съд и след отправено писмено запитване до кабинета на Лозан Панов за целта и резултатите от проверката, информацията бе потвърдена с нарочно прессъобщение до медиите, придружено от пълния текст на доклада, които можете да откриете в прикачените файлове.

В доклада липсват отговори на съществените въпроси, разисквани в публикациите на "Правен свят" по темата и провокирали един отминал и един предстоящ дебат в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Няма отговор на въпроса - как само в рамките на две седмици два въззивни съдебни състава на АСпНС, при наличието на еднакви доказателства, приемат две различни "окончателни решения", просто защото такъв изобщо не е бил предмет на инспекция и както се оказва, няма как да бъде. Вместо това, със заповед на председателя на ВКС било анализирано формирането на двата съдебни състава, кога и как делото е попаднало при всеки един от тях, както и вътрешните правила за случайното електронно разпределение на делата. Обстоятелства, които изобщо не са били обсъждани в публикациите в "Правен свят" по темата, т.е. проверката на ВКС е била на принципа - "когато търсиш проблема там, където не съществува, няма как да го откриеш".

И все пак, макар и в прессъобщението до медиите този пасаж от доклада да не присъства, подписалите, освен Лозан Панов, документа съдии от Наказателната колегия на ВКС Татяна Кънчева и Румен Петков, посочват: "Настоящата проверка има за предмет единствено проследяване движението на посочените дела от постъпването им до разпределянето им в АСпНС. Обсъждането на постановените по тях съдебни актове, контролни по своята същност и окончателни поради невъзможността за по-нататъшна инстанционна проверка, е недопустимо от гледна точка на професионалната етика. Дори и в случаите на законово предвиден триинстанционен контрол, вътрешното убеждение на въззивния състав не търпи ревизия. На проверка подлежи единствено начинът на формирането му".(Авторите визират начина на формиране на състава, а не начина на формиране на вътрешното убеждение – бел. ред.).

Всъщност това е най-съществената част от доклада, която води до извода, че е налице противоречива съдебна практика, базирана на "вътрешното убеждение"на двата въззивни съдебни състава разгледали исканията за промяна на мярката за неотклонение на сирийския гражданин от български произход Амир Мохамед Ал Хусаини и при наличието на едни и същи факти, единият потвърждава "задържането под стража", а другият постановява по-леката мярка "домашен арест".

Има и друга констатация, която се отнася до ролята на председателя на ВКС, който упорито настоява Съдийската колегия на ВСС да излезе с позиция срещу "Правен свят" заради първоначалната публикация по темата. Нещо, което бе ултимативно изискано от Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. На 8-ми май 2018 г., когато темата беше дискутирана, част от кадровиците коментираха необходимостта от извършването на проверка. Председателстващият заседанието на колегията Лозан Панов на няколко пъти настояваше, че е важна реакция срещу журналистическата публикация, но нито веднъж не обяви, че е издал заповед за проверка на АСпНС, нито изрази готовност да го направи. В същото време, от доклада се разбира, че такава заповед е издадена на 8-ми май, вероятно чак след заседанието и без знанието на членовете на Съдийската колегия и едва след като Панов вече бе сигурен, че ВСС ще гласува "принципно становище" срещу журналистическата работа. Това би трябвало да се случи по-късно днес.  

И докато Панов не спира да употребява институционалната власт, която му се полага по закон, за да притиска журналисти заради изпълнение на професионалните им задължения, "Правен свят" установи, че пуснатият от ареста на 5-ти април заради нуждата от "спешна операция в рамките на 30 дни" Ал Хусаини, все още не се е подложил на хирургическа интервенция заради дискова херния.

Предизвикано

 

В крайна сметка се оказва, че дори председателят на ВКС изглежда “принципно” признава, че не може да провери защо лице с условна присъда, в рамките на изпитателния срок, с висящо дело и с мярка за неотклонение “домашен арест” по друго производство, свързано с финансови престъпления и “пране на пари”, както и с реекспорт на скъпоструващи и дефицитни лекарства, успява да си издейства излизане от ареста, за да може да се оперира спешно, но всъщност не го прави. Работа на други държавни органи е да установят дали пък скоро няма да се окаже, че част от свидетелите вече смятат да променят показанията си, което пък ще се окаже решаващо при разглеждане на делото по същество.

 

Оказва се, че все така не се търси отговор и на друг съществен въпрос – как така се оказва, че (почти) един и същи съдебен състав постановява решения, които будят най-малкото недоумение, дори сред колегите им в Специализираните съдилища. Конкретните имена на съдиите нямат значение, далеч по-важни са последиците от техните решения, които несъмнено рефлектират върху доверието, което обществото формира към правосъдието и съдебната система като цяло. Нито за момент “Правен свят” не е накърнявал нечие достойнство или добро име, каквито внушения се излагат като основен аргумент за манипулативната кампания, подета от председателя на ВКС срещу сайта. 

 

В публикациите на “Правен свят” за работата на АСпНС са коментирани окончателни решения по налагане на мерки за неотклонения. Това, че постановилите ги са (почти) едни и същи магистрати, смятаме е въпрос, с чийто отговор би трябвало отдавна да се е ангажирал председателстващият заседанията на Съдийската колегия на ВСС, вместо да прави абсолютно ненужни проверки с предизвестен резултат. И не заради фиксацията му в “Правен свят”, а заради гражданите, които имат право да изискват справедливост и върховенство на правото.

 

Още по темата

Военнослужещ и… доктор по право?*

Предишна новина

Пострадала на заледен тротоар осъди Община Добрич

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  До разбирача... | нерегистриран
  6
  -4
  До коментар #10 от "Вътрешно убеждение | нерегистриран":
  Аз ще ви кажа нещо за вътрешното убеждение на състава на Колева и Врачева - то е мотивирано от финикийските знаци. Това е ясно за всеки, който ги познава. Другият въззивен състав си е свършил работота отгонворно, професионално и държавнически. Но това няма особено значение /с оглед на конкретния резултат/, докато в съдебната система има такива като Колева и Врачева.

  Другият състав, дето го хвалиш, е съставен от двама прокурора и един съдия от Пловдив - факт, който сам по себе си говори много. Колегите знаят защо. А как си е свършил работата, не се наемам да казвам, както и за другия състав. Та всеки съдия е в правото си да формира вътрешно убеждение, което да обективира в акта си - това му е работата, и защото си я е свършил, не може да бъде хулен и унижаван. Набий си го в главата! Ако вземеш да разгледаш практиката на ВКС и ВАС, ще се учудиш по колко много въпроси има диаметрално противоположни разрешения - по идентични казуси, именно поради различните становища на върховните съдии. Това предпоставя и усилената им тълкувателна дейност в последните години. Но чукча не читател, чукча - писател...

 2. 10
  Вътрешно убеждение | нерегистриран
  10
  -5

  Аз ще ви кажа нещо за вътрешното убеждение на състава на Колева и Врачева - то е мотивирано от финикийските знаци. Това е ясно за всеки, който ги познава. Другият въззивен състав си е свършил работота отгонворно, професионално и държавнически. Но това няма особено значение /с оглед на конкретния резултат/, докато в съдебната система има такива като Колева и Врачева.

 3. 9
  | нерегистриран
  13
  -4

  "инспекция на "случайното разпределение" на делата"  Айде, пак започнаха лъжите, че в България имало случайно разпределение. А то си е направо очевидно, че правилните дела се "падат" на правилните хора.

  Родната система има доста разнообразни методи и техники за тези изненадващи резултати.

  За цели "семейства от дела" слечайното разпределение разполага и със специални функции. При случайното разпределение има функцията "втасване". При нея делата "изчакват" подходящия момент, така че делата се разпределят само между 25% от тези, между които трябва да се разпределят. Още по-иновативна е функцията "Ванга", чрез която може да се познае едно още непостъпило дело на кой ще се падне като дойде.

 4. 8
  адвокат–сак | нерегистриран
  16
  -6

  Допълвам за всички драскащи, правно неграмотни джурналя със средно образование- думите “вътрешно убеждение“ в правото имат ДРУГ смисъл, различен от смисъла, който се влага в тези думи в личният живот. “Формиране на вътрешно убеждение“ означава приемане и разглеждане на всички доказателства, законно приети и законно допуснати като доказателства в съдебно производство по даден казус, който е във фаза “съдебно производство“, Това е кръгът автентични официални или частни писмени документи, свидетелски показания, заключения на експертизи от вещи лица и т.н., доказващи един или друг аспект от предмета на делото. Именно за това може да бъде атакувано само формирането на вътрешното убеждение на съда, адвоката, прокуратурата, следователя, но не и самото формирано вътрешно убеждение. “Неправен свят“,с това обяснение хонорарът, който ми дължите , вече нарасна на сумата 50/ петдесет/ лева.

 5. 7
  адвокат–сак | нерегистриран
  13
  -7

  “.... Дори и в случаите на законово предвиден триинстанционен контрол, вътрешното убеждение на въззивния състав не търпи ревизия. На проверка подлежи единствено начинът на формирането му"...“ Естествено, че е така- това е основен правен принцип, на който се крепи цялата правна система в България! Който атакува този принцип от позицията на неграмотен платен трол, самонарекъл се “журналист“, де юфе и де факто атакаува правните устои на правовата държава. ЕДИНСТВЕНИЯТ законен начин, по който се атакува невлязъл в законна сила съдебен акт, е оспорването му пред по-висшестоящ съд. Платените драсканици във форум, сайт или в публичното пространство НЕ СА законен начин за законно атаккуване на невлязъл в законна сила съдебен акт! А сега “правен свят“ да ми заплати 30 лева за адвокатската консултация, която току що получихте от мен в качеството ми на адвокат.

 6. 6
  шизофрения | нерегистриран
  17
  -10

  Прав е коментатор № 3: "Вътрешното убеждение понякога съвпада с вътрешния джоб". Това не е прецедент само АпНС, така е и в други въззивни съдилища - един и същ състав с две коренно различни решения!!!

 7. 5
  Татар | нерегистриран
  19
  -9

  Няма нужда от ревизии, който поръчва статии, той поръчва и в НАП... Хубаво е че четящите магистрати вярват в институциите !

 8. 4
  предлагам | нерегистриран
  23
  -11

  да се направи проверка (от НАП) как се формира "вътрешното" убеждение на пишещите подобни "публикации" в Правен свят и какви са външните им (финансови) стимули, не за друго, но да е ясно (безспорно и доказано) кой "поръчва музиката".

 9. 3
  Наминаващ оперативен ! | нерегистриран
  27
  -15

  Вътрешното убеждение понякога съвпада с вътрешния джоб :))) Елементарен финансов анализ ...

 10. 2
  Лозан | нерегистриран
  21
  -18

  Панов, какво стана с “Не на страха!”

  Срам за ВКС!

 11. 1
  Данко Харсъзина | нерегистриран
  30
  -10

  А, така, "Правен свят"! "Блъскай, майка му стара!" по тоя съд. Иначе ще ви изгорят хонорарчетата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.