Въвеждат контрол за автосервизите


Държавата ще въведе контрол над автосервизите. В момента няма никакви специфични изисквания за дейността им и съответно никакви гаранции за качеството на извършените ремонти на автомобилите. Но това ще се промени, като кабинетът на Бойко Борисов ще подготви и приеме специален закон за пътните превозни средства. Това е записано в приетата през миналата седмица от Министерски съвет Управленска програма на правителството.
Законът трябва "да урежда регистрацията на пътните превозни средства и изискванията към тях, както и осъществяването на сервизна дейност", е записано в управленската програма.

За нормативен акт, който урежда контрола върху автосервизната дейност у нас, настояват отдавна различни браншови и потребителски организации. Причината е, че по данни на собственици на големи автосервизи у нас, над 87% от този бизнес е в сивия сектор на икономиката. Това засяга не само фиска на държавата - укриване на данъци и осигуровки, но е още по-важно, че се отразява негативно и върху безопасността на движението по пътищата. По данни на пътната полиция, около 28% от катастрофите у нас стават по технически причини, но въпреки това никой не следи нито качеството на ремонта като услуга, нито качеството на влаганите резервни части. Никой не следи условията на труд в тези т.нар. сервизи, голяма част от които се намират в гаражчета, нито може дори да се опита да защити правата на потребителите. Ето защо от години сервизите, работещи на светло, настояват за въвеждане на регистрационен режим за всички автосервизи в България.

Управленската програма на правителството предвижда и приемането на изцяло нов Закон за движение по пътищата и отмяна на сега действащия нормативен акт, който от 1999 г. досега е променян около 70 пъти и не отговаря на съвременните обществени отношения. Ще бъде изготвен и проект на нов закон за водачите на моторни превозни средства, който ще урежда изискванията за тяхното обучение.

Некоректните аргументи във ветото на президента

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.