Въвеждат софтуера voice-to-text в съдебната система

Въвеждат софтуера voice-to-text в съдебната система

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) посрещна радушно идеята на четиримата кадровици Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламена Цветанова и Светлана Бошканова за въвеждане по аналогия с Полша и други държави в Европейския съюз на софтуера известен като "voice-to-text" в българската съдебна система.

С 21 гласа "за" съдебните кадровици единодушно подкрепиха стартирането на такъв проект, благодарение на който да стане възможно пледоариите в съдебната зала и изписването на делата да се конвертират в текст през автоматична система за сваляне на говор. Така според вносителите на предложението значително ще се облекчи натоварването и работата на магистратите по делата, ще се повиши тяхна продуктивност и ще се спести време за изписването на стотици страници текст на ръка. Внедряването на такъв софтуер в българската съдебна система би допринесло значително и за улесняването на работата и на съдебните секретари, смятат Марчева, Кояджиков, Цветанова и Бошнакова.

В рамките на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък Даниела Марчева представи идеята пред колегите си и обясни, че най-голямото предизвикателство с внедряването на такава система у нас би било езикът, тъй като наличните софтуери не се "разбират" особено добре с българската реч. Това обаче, според нея, е преодолимо в рамките на няколко месеца.

Марчева напомни също така, че такъв софтуер вече действа успешно в полските съдилища, а изработването и внедряването му е отнело едва 2 месеца.

Атанаска Дишева подкрепи идеята на колегите си, но помоли да й бъдат предоставени повече данни за това как се справят съдиите, прокурорите и служителите в Полша със системата и дали реално тя работи. "Считам това предложение за полезно, доколкото може да бъде осъществено. Моля обаче да ни посочат линк или повече матриали за внедрения в Полша софтуер, така че да се запознаем как работи системата там. Иначе поздравявам колегите за това което са направили и ще подкрепя предложението им", обяви Дишева.

Севдалин Мавров пък се пошегува, че ще бъде трудоемко системата да бъде направена така, че да успява да разпознава всички говорни диалекти в страната. След като разговорът се върна в сериозния тон, Мавров допълни, че има инфромация, че в Бургаския апелативен съд такава система вече се тества и идеята на четиримата кадровици е чудесна.

Гергана Мутафова също подкрепи проекта на колегите си, но уточни, че според нея е нужно да се направи предварително проучване за източниците на финансиране, да се прегледат парите, които са спестени от други проекти, да се поиска информация за възможностите за външно финансиране и тогава да се пристъпи към организация.

В крайна сметка без никакви различия в становищата, съдебните кадровици възложиха на Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламена Цветанова и Светлана Бошканова  да продължат работата си по проекта и да направят необходимото проучване на възможностите за финансиране, така че да се избере най-оптималният и полезен вариант.

Eвропарламентът призовава за незабавно приемане на Истанбулската конвенция

Предишна новина

Съдиите по вписванията не са длъжни да проверяват данните за собственост в договорите за аренда

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  --- | нерегистриран
  1
  0

  Чудесно начинание. Отлично и за съда , и за страните, и за обективността. Приветствам такова решение. Дано се реализира.

 2. 5
  | нерегистриран
  8
  -6
  До коментар #2 от "115 | нерегистриран":
  Очаквайте най-рано 2025-2035 год.

  Залагам увеличението си от 17%

  Не го залагай колега увеличението. Най-вероятно то вече е заложено от "кадровиците" при разработването на този УНИКАЛЕН софтуер. Те затова ни режат парите отвсякъде. А те - в тази комисия, в онази комисия и хайдее, след 5 години - милионче.

 3. 4
  | нерегистриран
  14
  -5

  Хайде сега една командировка до Полша за проучване на системата, която там е внедрена за 2 месеца, а тук ще я дъвчат поне 2 години преди да стане ясно, че нищо не става.

 4. 3
  | нерегистриран
  14
  -6

  Хайде сега една командировка до Полша за проучване на системата, която там е внедрена за 2 месеца, а тук ще я дъвчат поне 2 години преди да стане ясно, че нищо не става.

 5. 2
  115 | нерегистриран
  7
  -4

  Очаквайте най-рано 2025-2035 год.

  Залагам увеличението си от 17%

 6. 1
  | нерегистриран
  10
  -2

  Браво! Досега бяха анкети и безсмислено допълнително натоварване на съдиите с ангажимент за отброяване на натовареността им. Това е първа стъпка към реалното им разтоварване. Следващата е - назначаване на кадри, поемащи цялата нискоквалифицирана техническа дейност (качване на решения чрез слаб и трудоемът софтуер), сверка на удостоверителни документи, изискващи заверка от съдия.....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.