Възможни са мерки по Закона за бедствията, вместо извънредно положение

Възможни са мерки по Закона за бедствията, вместо извънредно положение
Борислав Цеков, доктор по конституционно право  

Министър-председателят е обявил в събота, че се търсят правни механизми за отмяна на обявеното по конституционен ред извънредно положение, но със запазване на някои превантивни мерки и ограничения (маски, придвижване и пр.).

Дали и кога ще стане това е въпрос на преценка от Щаба и епидемиолозите. Но е напълно възможно и има действащи правни механизми, които с малки корекции ще свършат работа. Ето в телеграфен вид какво моде да се направи от юридическа гледна точка:

1. Може да се използва режима на Закона за защита при бедствия. Това е така, защото: - В обхвата на понятието "бедствие" са изрично включени "масови заболявания от епидемичен характер" (чл. 1 и 2 във връзка с пар. 1, т. 1 Доп. разпоредби). - В чл. 19, т. 14 от закона изрично са посочени като дейности по защита на неселението при бедствия "ограничаване на разпространението и ликвидиране на възникнали епидемични взривове, епидемии и епизоотии от заразни и паразитни болести".

2. Основните отговорности, уредени в глава 8 от този закон, са концентрирани в МС, областните управители и кметовете. Контролът по мерките (глава 10) се осъществява от министъра на вътрешните работи и определения "ръководител на опрерацията". Затова е целесъобразно да се приемат изменения, които открояват ролята на министъра на здравеопазването при епидемии.

3. Последиците от извънредното положение, вкл. тези свързани с установяване на преходен период за административни срокове, кредитирането и пр., трябва да се уредят със специален закон.

Нова заповед на Ананиев: Носенето на маска е задължително до 13 май

Предишна новина

Певицата ЛиЛана задържана при спецакция в София

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Не сме чак толкова тъпи... | нерегистриран
  2
  0

  Вместо изънредно положение със срок искат да ни пробутат извънредни мерки без срок.

  Важнато е обаче Конституционният съд какво ще каже по въпроса.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.