Възнагражденията и пенсиите на магистратите влязоха в следващия дневен ред на Съвета за партньорство към ВСС

Възнагражденията и пенсиите на магистратите влязоха в следващия дневен ред на Съвета за партньорство към ВСС
снимка:БГНЕС

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) проведе поредното си заседание за 2020 година, чрез видеоконферентна връзка в реално време, председателствано от Пламен Найденов .

В заседанието участваха Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна, Анелия Янева – съдия в Софийски районен съд, Ангелина Митова - Мончова – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Сибила Симеонова – представител на Асоциацията на българските административни съдии, Елена Динева – следовател в Национална следствена служба, Илиана Димитрова – Васева – зам.административен ръководител на Окръжен съд – Пазарджик, Емил Дечев – представител на Съюза на съдиите в България, Росица Велкова – представител на Сдружение „Българска съдийска асоциация“, Стефан Петров – представител на Камара на следователите в България и Даниела Ангелова – представител на Асоциацията на прокурорите в България. Като гост в заседанието бе Евгени Иванов, който днес встъпи в длъжност „член на Висшия съдебен съвет“.

Членовете на Съвета за партньорство, единодушно, с 9 гласа „За“, нито един глас „Против“ или „Въздържал се“, избраха Даниела Ангелова – представител на Асоциацията на прокурорите в България, за съпредседател на Съвета за партньорство. Ангелова е изпълняващ функциите административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативна специализирана прокуратура.

Съветът за партньорство разгледа актуалните проблеми, свързани с внедряване на Електронното правосъдие в органите на съдебната власт и взе решение да предоставят своите предложения за допълване и актуализиране, които ще доведат до ефективна работа на системата, на работната група, която е сформирана с цел успешното внедряване на електронното правосъдие.

Относно темата за конкурсите за магистрати и промените за изменения в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, Съвета единодушно реши да предложи на Висшия съдебен съвет да бъде внесена промяна в разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от Наредбата, с оглед облекчаване административната процедура по подаването на заявления за участие във вътрешни конкурси. Промяната предвижда възможности за електронно дистанционно подаване на документи. Предложено бе и да се направи сравнение със законодателната уредба, в тази част, с други членки на Европейския съюз.

Съветът за партньорство обсъди и темата за сключването на новия договор за застраховки на магистрати и служители, като даде три предложения и насоки към Бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет с оглед възможностите, в тази насока да бъдат увеличени средствата, както следва – увеличаване на застрахователната сума за всяко застраховано лице, обсъждане на минималния размер на застрахователното обезщетение и за какви случаи да възниква правото на обезщетение, както и увеличаване на размера на временната загуба на трудоспособност. Третата насока е във връзка с предложение за увеличаване размера за възстановяване на разходи, направени за лечение, медикаменти и профилактика.

Съветът насрочи дата за следващото си заседание на 16.11.2020 г. от 14:00 ч. в зала №107 в сградата на Висшия съдебен съвет. Дневният ред ще включва темите за конкурсите за повишаване и преместване на магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както и обсъждане размера на възнаграждения и пенсии на магистратите.

Как Covid-пандемията отваря врати за правителствени злоупотреби

Предишна новина

Седем телефонни измамници от Левски получиха ефективни присъди и възстановиха отнетото

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  14
  -3

  Все отбор юнаци!

 2. 2
  +- | нерегистриран
  19
  -7

  А пенсиите какво ще им обсъждате?
  Всички са на макса, някои + заплата, максът ще се вдига. Няма никакви проблеми.
  А, забравих - да отпадне таванът ще се предложи. Ама то това май няма да стане.

 3. 1
  *************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.