Взехме 5 милиарда нов външен заем

Взехме 5 милиарда нов външен заем
Кирил Ананиев, министър на финансите, снимка:БГНЕС/архив

България взе нов външен заем в размер на 5 милиарда лева.

"Емитирахме първата емисия от външен дълг от 2016 г. насам в два транша, обяви финансовият министър Кирил Ананиев. Става въпрос за емитиране на десетгодишни и трийсетгодишни еврооблигации от по 2,5 милиарда лева. Парите ще се използват за рефинансиране на съществуващ дълг досега, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки заради коронавируса, икономическото възстановяване на страната и финансирането на държавния дефицит", обясни финансовият министър Кирил Ананиев.

Към търга, провел се във вторник, е имало голям инвеститорски интерес, отчете Ананиев. За първи път излизаме на пазара с 30-годишни книжа, поясни министърът на финансите. "Емисията предизвика безпрецедентен интерес, което доведе до заявки, надвишаващи над 4 пъти обема, който търсехме - от 2 милиарда", каза още той.

"Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 милиарда на 2,5 милиарда евро, разпределени в двата транша", разясни Кирил Ананиев.

"Постигнахме доходност, която ни намалява разходите по обслужване на този нов дълг и при десетгодишната, и при трийсетгодишната емисия, което означава, че ще плащаме много по-ниски лихви от първоначалните ни намерения", обясни още министърът на финансите.

"Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България", каза Ананиев. "Успехът на емисията е в резултат на дългогодишните ни усилия на поддържане на строга фискална дисциплина", похвали се той.

"Както обичаме да казваме бюджетарите, ръчно управляваме бюджета", каза Ананиев в отговор на въпрос за актуализация на бюджета.

И призна, че властта коментира "възможността за актуализация на бюджета, но тя ще засегне най-вече неизпълнението на приходната част, която е свързана с несигурност за изплащане на концесията на летище "София" и неизпълнението на тол таксите".

Ананиев посочи, че продължава политиката на Владислав Горанов за строга фискална дисциплина и в това отношение разлики между двамата няма.

Още по темата

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при председателя на Общинския съвет в Царево

Предишна новина

Гърция удължи срока на изискването за PCR тест на границата

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Клуб "НЛО" | нерегистриран
  4
  -1

  Лято е, пристигай, заем!
  Как да те изпием знаем.
  Втория ще вземем зиме
  първия да изплатиме.
  Идвайте пари от Запад.
  Политиците ще лапат,
  а пък лихвите ще връща
  внучето на мойта тъща.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.