ВАП нареди проверка на всички външни осветителни тела в с. Миндя, след като дете бе ударено от ток, докато играе баскетбол

ВАП нареди проверка на всички външни осветителни тела в с. Миндя, след като дете бе ударено от ток, докато играе баскетбол
Снимка: Pixabay

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, относно инцидент при който 10-годишни момче е било ударено от ток, протичащ към осветително тяло на спортна площадка в село Миндя, община Велико Търново.

ВАП прецени, че с оглед обезпечаване живота и здравето на гражданите и предвид задълженията на кметовете на общини по чл.6, ал.3 от Закона за енергетиката (ЗЕ) да осигуряват изграждането, експлоатацията, поддържането и развитието на мрежите и съоръженията за външно осветление на територията на общината за имоти - общинска собственост, се налага чрез апелативните, окръжните и районните прокуратури в страната, да бъдат разпоредени проверки по реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

При осъществяването им е необходимо контролните органи да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита сигурността на населението.

Проверките ще трябва да приключат в двумесечен срок, след което обобщените резултати ще бъдат докладвани на ВАП, за предприемане на съответни действия по реда на надзора за законност.

''Правен свят'' припомня, че в петък 10-годишното момче бе ударено от ток, докато играе на баскетбол с приятели на детска площадка. Кошът от години е закачен върху мантинела, а над него има уличната лампа. Детето неволно хванало с едната си ръка основата на баскетболния кош, а с тялото се опряло на оградата на детската площадка и било ударен от тока. Като по чудо момчето се е отървало само с изгаряния, а в понеделник бе изписано и от болницата. 

Ново обвинение за пране на пари срещу бившия бразилски президент

Предишна новина

Президентът не хареса и поправката на поправката в ЗСВ за т.нар. „кариерни бонуси“ за кадровиците

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.