За 96% от българите страната има сериозен проблем със съдебната система


За 96% от българите недостатъците на съдебната система, корупцията и организираната престъпност са сериозни проблеми за страната. 78% пък смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка трябва да продължи. Това показва проучване на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия, чиито резултати бяха публикувани във вторник – ден преди, както се очаква, да излезе поредният доклад на ЕК.

Изследването е посветено специално на отношението на общественото мнение в България и Румъния към механизма за сътрудничество и проверка и на неговата оценка за напредъка на двете страни в борбата с корупцията и реформирането на съдебната система. То е направено в края на миналата година сред 2010 български и румънски граждани. Първото подобно изследване беше извършено през пролетта на 2012 година, така че сега може да се проследи как се е променило общественото мнение.

Изследването показва, че в Румъния тази промяна е положителна посока – все повече хора в страната смятат, че ситуацията се е подобрила през последните пет години по отношение на правосъдието и борбата с корупцията. В България промяната е в обратната посока.

През 2012 година 38% от българите са смятали, че положението с организираната престъпност се е подобрило. Днес на това мнение са едва 24%. Едва 10% вярват, че корупцията е намаляла, докато през 2012 г. на това мнение са били 27% от анкетираните.

Най-драстичен е този спад в броя на оптимистите при оценката за състоянието на съдебната система - от 33% през 2012 г. на 13% днес.

За сравнение през 2012-та 13% от румънците са оценявали положително борбата с корупцията, докато сега този процент нараства на 22.

Трябва да се отбележи, че в отговорите си на тези три въпроса анкетираните дават преценката си за пет години назад - т.е. за периода 2009-2014 г. При предходното изследване оценяваният период е бил 2007-2012 г..

Анкетираните и в двете страни очакват подобрение на ситуацията през следващите пет години, като подкрепата им за европейската намеса при решаването на проблемите с корупцията, правосъдието и организираната престъпност е силна и устойчива.

61% от българите смятат, че механизмът за сътрудничество и проверка оказва положително влияние върху съдебната система. При борбата с организираната престъпност и с корупцията процентът е съответно 54 и 53.

Огромното мнозинство от гражданите на двете страни (около три четвърти) подкрепят продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка докато България и Румъния не постигнат показатели, сравними с другите европейски държави. В България за оставане на мониторинга се изказват 76%.

Конкурсът за съдебни изпълнители пред провал

Предишна новина

Законите с обратна сила са юридически разгул

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#1] от "Krasimir Kabakciev":

  А с делата по Закона за здравето как си?

 2. 2
  конкурси и безконкурсие | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#1] от "Krasimir Kabakciev":  по принцип е възможно-има 200 000 юристи, а магистратите са около 5000. тоест-предостатъчно юристи има. Отникъде не следва,че юрист-немагистрат е по-малко подготвен. напротив-извън съдебната система-на конкурсите се явяват по 100 кандидата за 1 място(справка-конкурс за юрисконсулти в МП преди 2 години-за 2 места-над 130 кандидати), а до 2005 г действаше в съдебната система тотално безконкурси. Време е безконкурсните да бъдат изгонени(както се направи в Сърбия) и да се се проведе конкурс.

 3. 1
  KKabakcievDrSc | нерегистриран
  1
  -3

  Да! Да! Да!

  И изходът е един! Уволнение на абсолютно всички магистрати и създаване на напълно нова съдебна система, с компетентни и достойни професионалисти в нея - посредством кадрови комисии, съставени в Брюксел от небългари, на базата на строги критерии и процедури за подбор на магистрати! Всичко друго ще бъде гърч до безкрай!

  Горното го казва човек, който разбира от някои аспекти на правото по-добре от магистратите, който е бил ищец в съда (най-вече срещу държавата) в продължение на 23 години и който осъди: БАН - два пъти; Висшата атестационна комисия при Министерския съвет - два пъти, Българската национална телевизия, един строителен фараон. Но не можа да осъди Министерския съвет поради драстична корупция и некадърност в така наречения Върховен касационен съд. Последното е подробно описано в блога ми за съдебната система - само трябва малко да се попрелисти назад.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.