За да преброят 10 млн. лв. на фамилията, спецпрокурорите поискали броячни машини от БНБ

За да преброят 10 млн. лв. на фамилията, спецпрокурорите поискали броячни машини от БНБ
МВР разпространи снимки и видео от обиските в хотелите на фамилия Арабаджиеви

Разследването срещу известната хотелиерска фамилия Маринела и Ветко Арабаджиеви придобива невиждани размери. Стана известно, че прокурорите са иззели от офиси в хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив сума в общ размер от 10 млн. лв., по-голямата част от която е била в евро. Пресцентърът на МВР разпространи снимки и видео от обиските. Заместник-главният прокурор Иван Гешев даде в събота извънреден брифинг, на който изнесе допълнителни подробности за изненадващата операция на правоохранителните органи, стартирала в четвъртък срещу петък. 

Действията на Специализираната прокуратура по предварителното разследване на фамилията са протекли при пълна секретност. Това се е наложило, защото по думите на Гешев, "такава е ситуацията в цял свят, когато си богат е логично да предприемеш действия, за да си опазиш имуществото". Арабаджиеви имали значителен ресурс и разполагали с контакти в различни институции, разясни още държавният обвинител. 

Заместник-главният прокурор съобщи, че за Маринела и Ветко Арабаджиеви са издадени Европейски заповеди за арест. Неофициалната информация сочи, че фамилията е във френски курорт от началото на месец август. На други шестима от задържаните в петък вече са повдигнати обвинения и им е наложена 72-часова мярка за неотклонение "задържане под стража". Сред тях е и Вълчо Арабаджиев (синът на Маринела и Ветко Арабаджиеви-бел.ред.),  който се разследва за "пране на пари". Очакванията са, че в понеделник ще бъдат разгледани исканията на държавното обвинение за налагане на "постоянен арест". 

С думите, че такова нещо не помни в цялата си кариера и този удар ще остане в историята, зам.-главният прокурор коментира намерената колосална сума от 10 милиона лева. "Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили от 12 часа през нощта в четвъртък срещу петък до 6 ч. тази сутрин. Наложи се през нощта спешно от БНБ за осигуряване на броячни машини, защото може би още щяха да броят. Според нас това не е и цялата налична сума. Парите са открити на различни места", коментира той и добави, че последното претърсване е приключило в събота рано сутринта. 

Зам.-главният прокурор съобщи още, че са иззети и шест луксозни автомобила, сред които Ролс Ройс, Бентли. Там разследването има за задача да разбере как са придобити тези автомобили. По изчисления на Гешев оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева. Той каза, че когато купуваш самолети и коли трябва да си плащаш данъците и даде пример с една от разследваните фирми, които са имали офиси в двата хотела. За дейността на фирмата за един месец са платени 1000 лв. данък, а други 606 000 лв. били "спестени". Десетки други фирми на семейството ползвали фактури от "липсващи търговци", без да има реални доставки, за да не внасят ДДС в бюджета. Кухите фирми под контрола на Арабаджиеви издавали фактури и за дружества, които санират сгради по договори за обществени поръчки. По думите на Гешев, вместо в бюджета, където парите да се използват от социалната система, парите се трупали в сейфове. "На никого не можем да забраним да е богат, но да си плащат данъците", коментира зам-главният прокурор. 

Гешев отрече твърдението на "Виктория груп", компанията собственик на хотелите "Маринела" и "Марица", че се оказва пълно съдействие на разследващите органи. Правят се опити да се пречи на прокурори и полицаи чрез извинения за липсващ ключ от офиса, гаража или сейфа, обясни заместник-главният прокурор.

"Виктория груп": Презумпцията за невинност е основен принцип в наказателното право

 

От "Виктория груп", компанията собственик на хотелите "Маринела" и "Марица", разпространиха специално изявление до медиите, което "Правен свят" публикува без редакторска намеса.

 

Във връзка с ареста на г-н Вълчо Арабаджиев – младши като член на фамилията Арабаджиеви и свързването на неговото име с извършени данъчни престъпления считаме, че никой не може да бъде обявяван за виновен за извършено престъпление публично, чрез средствата за разпространение на масова информация, преди произнасяне на българския съд с влязла в сила присъда, особено за тежки умишлени престъпления.

 

Презумпцията за невинност е основен принцип в наказателното право, прогласен в защита на правата на всеки човек. По отношение на направената от медиите при връзка на случващото се с успешно изпълнената от хотел Маринела обществена поръчка за настаняване на делегатите от клас А по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, Ви припомняме, следното:

 

Хотелските услуги по настаняването на делегатите бяха възложени на хотел Маринела въз основа на законово проведена процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет. Хотел Маринела беше единственият участник, който отговори на всички изисквания, заложени в документацията на Възложителя – Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС. Всички останали участници бяха дисквалифицирани, поради допуснати от тях нарушения и неизпълнение на изискванията на Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС. В хода на изпълнение на настаняването, екипът на хотел Маринела работи денонощно с цел да предостави безупречни услуги за високопоставените си гости. Договорът беше изпълнен качествено и в срок, като Екипът ни получи множество благодарствени писма за положените усилия, гъвкавост и денонощна работа по организация на проведените в хотела събития.

 

В хода на извършените проверки екипите на проверяваните хотели оказват пълно съдействие на разследващите органи. Ще направим всичко необходимо, за да съдействаме максимално за изясняване на обективната истина. През последната година компанията е проверявана многократно и не са констатирани закононарушения.

Още по темата

Даниела Начева става титуляр ръководител на Специализираната прокуратура

Предишна новина

Куртизански профсъюз обсъжда правния статут на проституцията в Испания

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  Ако е така,къде е бил НАП??? | нерегистриран
  4
  0

  НАП ,като част от държавната администрация, която съществува за да обслужва интересите на обществото в рамките на своята компетентност. Лъже и мами до сега за извършени “проверки”,които са фиктивни ,лъжовни .С тях укрива ,че е бил длъжен да ни информира още през 2002г. за образуваните срещу семейството ни изпълнителни дела №№№21936/02,26436/02,58/10г. НАП Враца ,за да вземе в предвид през 2002г.,становището ни преди да започне престъпната държавна принуда за събиране на сумата от 19 хиляди лева, която сума АДВ-НАП не е имала право да събира. ,защото е неовластен орган за тези суми.,събрал парите ни чрез доказан произвол без адекватна съдебна защита ..Й с цел да не можем своевременно да оспорим и се защитим активно ,с възражение за недължимост, а оттам й незаканосъобразност.

  До сега в отговорите си МФ,и ЦУ на НАП Враца , който противоправно е инициирал образуване на гореописаните изпълнителни дела ,по никакъв начин не са обективни и независими,тъй като са пряко заинтересовани да покрият извършения ГРАБЕЖ на парите ни ,незаконно преведени и укрити във висшия съдебен съвет,който е никои в съдебното и изпълнителното производство.

 2. 21
  Пари и будали колкото искате ! | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #17 от "Попов | нерегистриран":
  И за тези двамата,които са във Франция, и за онзи очатия от Бургас,правите реализация ТОЧНО когато са в чужбина!!!!???По-голяма простотия относно избора на момента за действията ви,не съм виждал!!!Другото обяснение е.....Нали се сещате...

  хаххахаа, ма Вие искате те да са тук и да ги арестуват,наистина ли вярвате ,че това може да се случи ? Ма Вие наистина вярвате в Дядо Коледа !? Недейте, вярва се само в Господ, да се свети името му.Всичко останало е от лукавия.

 3. 20
  Още може | нерегистриран
  11
  -1

  На никого не можем да забраним да е богат, но да си плаща данъците, казва Гешев.Добре , но може да забраним и незаконното забогатяване , за да не гоним после само ...данъците.

 4. 19
  ЦУМ | нерегистриран
  14
  -1
  До коментар #8 от "Това ще опорочи разследването | нерегистриран":
  Банкнотоброячните машини на БНБ са пригодени да броят само бандеролидарани пачки. Ще се наложи експертиза от производителя им. Срок за годност. Техника за употреба. Паспортна годност на техниката. Текущо обслужване и паспортизация. Протоколи от ДАНС и МФ за качеството на банкнотите. Съмнения за техническа неизправност на сканиращите устройства. Допълнителна екпертиза с нова задача. Опис на банкнотите една по една. Тройна експертиза. Това дело ще продължи поне осем години и половина: ако, разбира се, започнем да броим сроковете след две години, и то в условията на евентуалност, примерно.

  Нищо няма да излезе. Пороците са много. Сигнала от "партньорските другари" е куцо конче.10 милиона са нищо,където иска там ще ги държи.За всичко има документи. Мижи да те лажем. Не е престъпление да си богат. А в България милионерите и хората с имоти зад граница са много,даже твърде много,за територията. Само несъбраното ДДС за десет години назад е милиони и несъбраните държавни вземания за десет години назад са други милиарди.Но няма кой да разследва дори и да се иска пак няма да стане.Помни КТБ, а тепърва ще има изненади , такава е системата и така ще е .Проблема е ако Ветко започне да говори , но това няма да се случи, всяко чудо за три дни.

 5. 18
  RRR | нерегистриран
  9
  -1

  А предикатното/ите бре, гении мамини.

 6. 17
  Попов | нерегистриран
  20
  -2

  И за тези двамата,които са във Франция, и за онзи очатия от Бургас,правите реализация ТОЧНО когато са в чужбина!!!!???По-голяма простотия относно избора на момента за действията ви,не съм виждал!!!Другото обяснение е.....Нали се сещате...

 7. 16
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 15
  | нерегистриран
  17
  -2

  Откога връщат ДДС-то в евро?

 9. 14
  Идиот (др.гр.) | нерегистриран
  9
  -10

  От кога да имаш пари е престъпление.

 10. 13
  Марко | нерегистриран
  17
  -1

  Който отчислява той ще се спасява... 11. 12
  Марко | нерегистриран
  14
  -1

  Ми като беше да отчислява 70%...

 12. 11
  До 10 | нерегистриран
  17
  -1

  Ами и така да е,пак си струва - на нахални простаци,първенюта и издигнали се случайно отрепки,трябва най-накрая да им се покаже мястото. Хайде обратно в калта откъдето са дошли!

 13. 10
  до 9 | нерегистриран
  31
  0

  Дано да си прав колега и тази акция да е плод на професионализма на работещите в спецпрокуратурата.

  Аз обаче се съмнявам и съзирам една много по-прозаична причина за този театър - Арабаджиеви вместо да си направят отчисленията от приходите покрай европредседателството, са се помислили за велики и безсмъртни и са решили да отидат на почивка във Франция. Е, така не става.

  С това обаче въобще не искам да омаловажа работата на прокурорите по случая и им желая най-искрено успешен край на делото, с осъдителни присъди, защото очевидно проверяваните си ги заслужават.

 14. 9
  | нерегистриран
  13
  -17

  Браво на специализираната прокуратура.

  Аз съм от хората ,които досега критикуваха тази прокуратура, като поставях под съмнение дали трябва да я има.

  Случващото се оправдава съществуването на спец.прокуратурата, и е голям плюс за цялата прокуратура като цяло(която аз доста критикувам-и то съвсем открито).

  Не може да се каже на бялото черно-успехът на разследващите е огромен-досега. Досега аз критикувах прокуратурата,например че се занимават основно с дела срещу роми, откраднали телефони по 500 лв(в затворите това е основния контингент), и срещу пияни шофьори-тоест за дреболии. Повтарям-ако се справите успешно с това дело-това ще е изключителен успех. Същевременно , знаете си го-ако прокуратурата "изгуби" делото в съда-по каквито и да е причини, дори и процедурни, обезщетението, което ще трябва да плаща държавата ще е колосално, и несравнимо по размер , с никое друго обезщетение досега, и изцяло ще постави под съвнение дали трябва да има спец. прокуратура.

  При такива невероятни суми-посочени в статията, като е ясно,че в съда срещу вас ще са най-добрите имена в адвокатурата(верпоятно ще доведат и най-добри адвокати от чужбина-направи го Ц.Ц.-и го оправдаха-да напомня...) просто си свършете качествено работата. Дано да устоите на изкушението,примерно срещу неправомерно ДМС, вадене на кирливи ризи и тн-да допуснете пропуски.  Успех и в съда! Сега е само началото.

 15. 8
  Това ще опорочи разследването | нерегистриран
  9
  -5

  Банкнотоброячните машини на БНБ са пригодени да броят само бандеролидарани пачки. Ще се наложи експертиза от производителя им. Срок за годност. Техника за употреба. Паспортна годност на техниката. Текущо обслужване и паспортизация. Протоколи от ДАНС и МФ за качеството на банкнотите. Съмнения за техническа неизправност на сканиращите устройства. Допълнителна екпертиза с нова задача. Опис на банкнотите една по една. Тройна експертиза. Това дело ще продължи поне осем години и половина: ако, разбира се, започнем да броим сроковете след две години, и то в условията на евентуалност, примерно.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.