За контролиран вот не трябва да се говори само преди избори

За контролиран вот не трябва да се говори само преди избори

За контролирания вот у нас се говори непосредствено преди избори, а той е изключително сложно явление, което иска сериозни и дългосрочни мерки. Следващият парламент би трябвало да приеме поредица от актове, които да затруднят това явление. Това обяви служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов пред бТВ.

По думите му в масивите на всички служби са идентифицирани лицата, които са били въвлечени в контролиран вот. "С тях работим в границите на демократичното законодателство, за да сме сигурни, че в този месец тяхната дейност ще бъде осветлена и затруднена", каза Иванов, но допълни, че това няма да спре по-дълбоките форми на явлението.

Правосъднияит министър подчерта, че съдебната реформа е с ключово значение за подобряване на ситуацията у нас: "Трябва да гарантираме, че имаме независим съд, че имаме ефективна прокуратура, която не се подава на политически натиск, че имаме полиция, която е високо мотивирана и професионална и че имаме служби, които се борят ефективно с корупцията".

По думите му обаче, "има сили в България, които не са заинтересовани от сериозната съдебна реформа". Иванов за пореден път каза, че споделя позицията на главния прокурор Сотир Цацаров, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт. Той обаче направи уточнението, че в рамките на съдебната власт, прокуратурата и съдът не могат да бъдат разглеждани като еднакви институции, защото съдът е хоризонтална институция, а прокуратурата е вертикална и със силна йерархия.

Относно репликата на главния прокурор за казуса с Корпоративна търговска банка, че трябва да се надскочи закона за гарантиране на влоговете и да се търси път за оздравяване на банката и едва след да се мисли за вариант, при който хората да си получат парите, министър Иванов каза, че думата "надскочи" е извадена от контекста и ако му се даде възможност, Цацаров би премахнал тази част от изречението си, която смущава хората.

"Всяка една институция трябва да се учи на демократичната игра и на това как да не надскачаме закона и да оставаме изцяло в неговите граници. Но не просто в буквата на закона, а в неговата цел и да избягваме профаниране на замисъла на законодателя, което твърде често се случва в България", каза Иванов. Той изрази и надежда, че всичко около КТБ ще стане ясно и то не от публикации в медиите, а с конкретно произнасяне на българския съд и успешно водени дела от прокуратурата.

Когато прокуратурата отстоява актовете си, избуяват гласове да бъде разпната

Предишна новина

Разделянето на ВСС е първа стъпка към изваждането на прокуратурата от съдебната власт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.