Яростни атаки, медийни публикации, становища и позиции срещу новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) почти успяват да задушат въвеждането на електронното правосъдие в България. Най-целеустремени в мероприятието, изненадващо или не, се оказаха активистите на небезизвестната съдийска съсловна организация – Съюз на съдиите в България (ССБ) – която е популярна основно с политическите си дейности и акции. Сега обаче нейните членове, които са концентрирани най-вече в столичните съдилища, полагат кански усилия да компрометират новата централизирана система, която безспорно се явява предверие към изцяло електронното правосъдие в България – факт, потвърден нееднократно и в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

В края на август въпросната организация, оглавявана от бившия член на ВСС Калин Калпакчиев, излезе с остро становище, което самата тя определя като „сигнал до кадровия орган“, в което поиска пълна ревизия на работата по проекта, спиране на внедряването на системата в съдилищата и дори оставки на „отговорните членове на ВСС“.

Дотук добре. Само, че е добре ръководителят на ССБ да си припомни собствените си думи и становище във връзка с ЕИСС, списани лично от него в собствения му блог. При това не чак толкова отдавна – преди едва две години.

През март 2018 година Калин Калпакчиев пише в блога си: „През 2015 г. ВСС въведе централизираната система за случайно разпределение на делата, след като две години упорито отказваше да признае проблема с възможните манипулации на програмата LawChoice. Критичната позиция на съдиите от СГС и настояванията на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка доведоха до пробив при решаване на проблема със случайното разпределение на делата, което беше и една от причините за яростните атаки срещу новото ръководство на градския съд. Последователно поддържах и защитавах позицията за прекратяване приложението на компрометираната система LawChoice и за въвеждане на новата по-сигурна централизирана програма. Въвеждането на електронното правосъдие чрез създаване на единна информационна система на съдилищата не беше приоритет на ВСС и съдийската колегия. Изработеното проектно предложение, в което имах участие, впоследствие одобрено от ОПДУ (Оперативна програма „Добро управление”), практически беше осуетено без солидни и обосновани мотиви от новия състав на ВСС с решение от месец октомври 2017 г. При това положение въвеждането на електронното правосъдие отново остава за далечното неясно бъдеще„.

Парадоксално или не, две години по-късно, след като вече е ръководител на анархистки настроения ССБ, Калпакчиев вече не харесва програмата, вижда в нея опасност за работата на съдиите и не я възприема като трамплин към въвеждането на електронно правосъдие. А може би е променил позицията си и по отношение на необходимостта от въвеждането на електронното правосъдие в България изобщо.

Това обаче не е всичко. Освен, че през 2018 година настоящият ръководител на ССБ Калин Калпакчиев открито венцеслави ЕИСС, докато днес той е пръв неин противник, самият той е пряк участник в създаването й в периода на членството си в кадровия орган като координатор по проекта „Създаване  на  модел  за  оптимизация  на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на Единна информационна  система за съдилищата" по процедура BG 05SFOP001-3.001 за директно предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление".

Да. Точно така. Именно Калин Калпакчиев е назначен за координатор по проекта с решение по точка 60 на предходния състав на ВСС от 25 февруари 2016 година, след горещо настояване от страна на тогавашния ръководител Елка Атанасова. От пълния стенографски протокол от въпросното заседание на ВСС пък става ясно, че Атанасова вижда в Калпакчиев  единственият възможен координатор, който с блестящите си качества и умения би допринесъл за реализирането на проекта. „Считам, че той в най-голяма степен  покрива тези изисквания и ще допринесе за  успешната реализация на проекта. Не бих искала да работя с друг координатор в тази област.  Държа да го подчертая, защото познавам как работи колегата ни Калпакчиев, изпълнява в срок  поставените му задачи, познавам начина му на мислене и държа в случай, че съм ръководител на този проект да работя с него като координатор“, казва Атанасова пред колегите си, след което с 13 гласа „за“ и нито един глас „против“ екипът за работа по проекта, в едно с Калин Калпакчиев като негов координатор, е одобрен от членовете на съвета.

Няколко години по-късно Елка Атанасова ще се окаже права – Калпакчиев наистина допринася за реализирането на проекта. Нещо повече цялото задание, което към момента е реализирано от назначения изпълнител – „Информационно обслужване“ - от настоящия състав на ВСС, който наследява работата по проекта, е изработено и формулирано от Елка Атанасова и Калин Калпакчиев. По заданието са коригирани „козметично“ детайли единствено във връзка с някои законодателни промени и са правени леки доработки за оптимизиране на функционалностите на програмата.

Не е ясно кое е довело до загубата на паметта на съдия Калпакчиев относно изредените факти, но очевидната личностна атака, която се провежда спрямо настоящия ръководител на проекта Гергана Мутафова и съответно координатора по проекта – Вероника Имова – не може да остане скрита. От действията на вече председателстващия ССБ и от коренно противоположните позиции, които заема в кратък период от време, следват поредица от въпроси, на които той дължи отговор, най-важния от които обаче е: Защо, съдия Калпакчиев, така бързо забравихте приноса си за съдебната реформа и въвеждането на електронното правосъдие в България?

Още по темата

Съдът на Европейския съюз тълкува за първи път регламента на ЕС относно „мрежовата неутралност“

Предишна новина

Виетнам осъди 7 души за камиона ковчег във Великобритания

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  Марко | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #14 от "ПОТРЕСЕН! | нерегистриран":
  Мога да разбера ЛОЗАН,ДИШЕВА,КСЛПАКЧИЕВ И ВЕСИСЛАВА.МОГА ДА РАЗБЕРА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ССБ.
  КАК ОБАЧЕ ДА РАЗБИРАМ ПИСМАТА НА ДВЕ"ШЕФКИ"НА АС ПЛОВДИВ И ВАРНА ИВАНОВА И АРАКЕЛЯН???НЕ ИМ ЛИ Е НЕУДОБНО ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ДА КОНТАКТУВАТ С ТЯХ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ???
  КАК ДА РАЗБЕРА ПОВЕДЕНИЕТО НА БОРЯНА ДИМИТРОВА И ПОДОПЕЧНИТЕ
  И ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА НЯКОИ ОКРЪЖНИ СЪДИЛИЩА?
  КАЖЕТЕ ВИЕ ВСЕ НЕДОВОЛНИ ,,ДЪРЖАЩИ СЕ КАТО НАБЛЮДАТЕЛИ КАКВО СВЪРШИХТЕ И КАКВИ КОНКРЕТНО СА НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА СИСТЕМАТА?ЛЕСНО Е ДА СЕ ХАЖЕ ХИЛЯДИ...
  ИЛИ ИДЕЯТА ВИ Е ДА СТЕ ВСЕ НА КОНТРА?
  Ние дето сме рефови виждаме и чуваме,четем и анализираме.
  Поднасям своите адмирации на г-жа !Имова.ЧУХТЕ ЛИ какво каьаха хората от Информационно обслужване за нея?
  Засрамете се и се извинете на Имова!

  От какво сте толкова "потресен/а"?

  Все още в т.тар."съдебна система" и в частност съдилищата хората могат да изразяват различно мнение и виждане от това на ръководителя си и обратно.
  Калпакчиев няма вина за този да го наречем "програмен продукт"ЕИСС ,тъй като той не е създаден по негово задание,а Панов не иска да носи чужда отговорност за направата му...

 2. 14
  ПОТРЕСЕН! | нерегистриран
  5
  -4

  Мога да разбера ЛОЗАН,ДИШЕВА,КСЛПАКЧИЕВ И ВЕСИСЛАВА.МОГА ДА РАЗБЕРА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ССБ.
  КАК ОБАЧЕ ДА РАЗБИРАМ ПИСМАТА НА ДВЕ"ШЕФКИ"НА АС ПЛОВДИВ И ВАРНА ИВАНОВА И АРАКЕЛЯН???НЕ ИМ ЛИ Е НЕУДОБНО ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ДА КОНТАКТУВАТ С ТЯХ ЧРЕЗ МЕДИИТЕ???
  КАК ДА РАЗБЕРА ПОВЕДЕНИЕТО НА БОРЯНА ДИМИТРОВА И ПОДОПЕЧНИТЕ
  И ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА НЯКОИ ОКРЪЖНИ СЪДИЛИЩА?
  КАЖЕТЕ ВИЕ ВСЕ НЕДОВОЛНИ ,,ДЪРЖАЩИ СЕ КАТО НАБЛЮДАТЕЛИ КАКВО СВЪРШИХТЕ И КАКВИ КОНКРЕТНО СА НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА СИСТЕМАТА?ЛЕСНО Е ДА СЕ ХАЖЕ ХИЛЯДИ...
  ИЛИ ИДЕЯТА ВИ Е ДА СТЕ ВСЕ НА КОНТРА?
  Ние дето сме рефови виждаме и чуваме,четем и анализираме.
  Поднасям своите адмирации на г-жа !Имова.ЧУХТЕ ЛИ какво каьаха хората от Информационно обслужване за нея?
  Засрамете се и се извинете на Имова!

 3. 13
  съдия | нерегистриран
  2
  -5

  Искам да питам критикарите в този форум, имат ли някакви идеи за подобряване на работата с ЕИСС. Ако имат да отидат и да ги презентират, там където могат да се приложат. ЕИСС има и добри идеи, като например възможността за автоматично прехвърляне на обезпечителна заповед и по - лесно разпределение. Ако се приложат идеите на колегите за подобряването й, системата ще се подобри и ще се улесни работата с нея. Не може да се отрича всичко постигнато.

 4. 12
  Марко | нерегистриран
  7
  -1

  То и аз не го понасям Калин,ама в случая нещата не са точно така.
  Калин беше в предходния ВСС и по това време все още не е бил изготвен този странен софтуерен продукт ЕИСС,а това става в днешно време при настоящия ВСС и няма как дори и да е било объркано нещо в заданието за тази програма настоящият ВСС със съответния кординатор да нямат никакво отношение...

  Дето се казва криво да седим ,право да говорим.

 5. 10
  Да сме точни | нерегистриран
  7
  0

  Цитат от:

  "ПЪЛЕН СТЕНОГРАФСКИ ПРОТОКОЛ № 10
  ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,
  ПРОВЕДЕНО НА 25 ФЕВРУАРИ 2016 г.

  ...Колегата Калин Калпакчиев съм го
  поканила да стане част от екипа, защото считам и то за конкретната
  дейност „координатор оптимизиране на съдебната карта", защото
  считам, че той е най-подготвения член на Съвета да осъществи тази
  дейност...

  ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Р Е Ш И :
  60.1. УТВЪРЖДАВА управленски екип за целите на
  изпълнение на проект „Създаване на модел за оптимизация на
  съдебната карта на съдилищата и прокуратурите и разработване на
  Единна информационна система за съдилищата" по процедура BG
  05SFOP001-3.001 за директно предоставяне на безвъзмездна
  финансова помощ по Оперативна програма „ Добро управление",
  Приоритетна ос № 3 „Прозрачна и ефективна съдебна система", в
  състав:
  Ръководител проект: Елка Атанасова- член на ВСС;
  Координатор на проекта: Александра Цветкова - външен
  експерт;
  Координатор - Оптимизиране на съдебната карта: Калин
  Калпакчиев - член на ВСС;"

 6. 9
  | нерегистриран
  6
  -6

  Калпакчиев нищо не е свършил и по СИНС. Това, което е изцяло и докрай негов проект. Едно голямо нищо. Системата не става за нищо. Пълен срам!

 7. 8
  | нерегистриран
  7
  -7

  Изцяло неточни факти излагате, очевидно не сте запознат. В статията на ПС са цитирани верните факти, уви. Калпакчиев е избран за координатор по този проект и именно той е участвал в изготвянето на проектното задание, вкл.в онази част, която предвижда, че в работната група на проекта няма да участват съдии, а само системни администратори. Проблемите в ЕИСС в настоящия момент показват, че именно този гаф сега влече всички неуредици на ЕИСС. Така че е не просто лицемерно, а шизофренно да сочиш с пръст при условие, че е твоя вината.

 8. 7
  разликата | нерегистриран
  11
  -2

  между съществуващите електронни систими в съдилищата и новата ЕИСС е като между стария Правен свят и сегашния, след приобщаването му към медийната империя на ДП.

 9. 6
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 5
  ***************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 4
  е много жълто | нерегистриран
  35
  -4

  Правен свят, не ви ли е нуодобно да лъжете така и да манипулирате хората??!Какъв Калпакчиев, какви 5 лева?Ами нали координатор и на този проект пак беше прокурор, а заданието на предния съвет, бе променено и процедурата с избрания изпълнител прекратена от настоящия съвет с координатор прокурора Мутафова, чийто екип смени заданието и прие тази негодна система.Как с негоден инструмент , се въвежда електронно правосъдие??Това, че казваш истината за негодността, не означава, че си против електронно правосъдие.Жалко, много жалко ... а сайта наистина беше уважаван и четим , преди така да се оцвети в жълто...

 12. 2
  Tribus Verbis | нерегистриран
  30
  -5

  Поредната манипулация от този "правен" сайт. А дали Калпакчиев не е бил само координатор в частта относно съдебната карта? А дали заданието не е променено доста повече, отколкото твърди Цветелина? А дали изпълнението съответства на заданието и закона? Сега. А не преди две години. Типично за Правен свят- вземат един истински факт и изграждат около него неверни конструкции с цел заблуда на незапознатите.

 13. 1
  еди | нерегистриран
  10
  -22

  Явно е забравил приказката за лисицата и гроздено, което не стигнала.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.